Takip Et

SON DAKİKA

Propolis insan vücudunun zırhı

19 Şubat 2020, Çarşamba 18:17

     


Uzun zamandır arı ve arı ürünleri ile uğraşan Dikmen Bal'ın sahibi Zeki Altın, arı ürünlerinin sağlık için faydasına dikkat çekerek "Arının değerli bir ürünü olan propolis insan vücuduna hastalıklara karşı zırh oluşturuyor" dedi.

Aydın'da Dikmen Bal olarak hizmet veren arı ve arı ürünleri ile uğraşan Emekli Öğretmen Zeki Altın, arı ürünlerinin sağlık için mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Arı ürünlerinin hepsinin şifa kaynağı olduğunu belirten Altın, "Kutsal kitaplarımıza bakıldığında arı ve arı ürünleriyle ilgili övgü dolu sözler var. Özellikle Kur'an-ı Kerim'de balın şifa olduğu açıkça belirtilmiş" dedi.

"HASTALIKLARDAN KORUNMANIN EN KOLAY YOLU"

Arı ürünlerinin tüketilmesinin son dönemlerde yaygın olan virüsten ve salgınlardan korunmanın en güzel yolu olduğunU belirten Altın, "Gripten korunmak için birçok insan grip aşısı oluyor. Grip aşısı koruyor ama hangi hastalığa karşı hazırlandıysa ondan koruyor. Tüm hastalıklardan korunmak için en kolay yol arı ürünlerinin tüketilmesi" diye konuştu.

Propolisin hastalıklardan korunmak için en güzel arı ürünü olduğunu ifade eden Altın, "Arının çok önemli bir ürünü olan propolis grip, nezle ve bunlara benzer bulaşıcı hastalıklara karşı insan vücuduna zırh oluşturuyor. Özellikle son dönemlerde çoğu anne babanın şikayeti olan kreşe giden çocuklara bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka propolis tüketilmeli" dedi.

ARILAR DEZENFEKTE İÇİN PROPOLİS ÜRETİYOR

Propolisin arılar tarafından dezenfekte için yapıldığını belirten Altın, "Arı, kovanın içinde hava alan bir yer olduğunda orayı propolisle kapatır. Kış aylarından arıların girip çıktığı yerlerin daraltılması ve böylece soğuk girmemesi için propolis kullanırlar. Kovanın içine giren farklı bir canlının üzerine arı propolisle mumyalama yapıp vereceği zararı ve etrafa mikrop saçmasını önler. Yani arı propolisi kendi kovanını dışarıdan gelecek mikroplara karşı korumak üretir" diye konuştu.

"PROPOLİS HAM HALİYLE TÜKETİLMEMELİ"

Altın, "Kovanın üzerinde ham olarak bulunan propolis insan vücudunda erimediği için kesinlikle tüketilmemeli. Propolis usulüne göre işlenmiş bir şekilde kullanılmalı. Ham propolis etil alkol ya da kaliteli zeytinyağı ile eritilebilir. Su bazlı ve etil alkollü olmak üzere iki farklı çeşidi var. Su bazlı olan suyun içine damlatılarak tüketilebilir. Etil alkolle eritilmiş propolis ise ekmeğin ya da bir kurabiyenin üzerine sürülerek tüketilmeli. Bu şekilde tadını beğenmeyenler propolisi bal gibi diğer arı ürünleriyle karıştırarak tüketebilir" dedi.

Japonya, Romanya ve Avrupa ülkelerinde propolis üzerinde çok önemli araştırmalar yapıldığını ve arı ile tedavi yönteminin kullanıldığını belirten Altın, "İnsanların şifa bulması için arı ürünlerinin kullanıldığı apiterapi merkezleri var. Özellikle propolisin akciğer ve kolon kanserine çözüm olabileceği ile ilgili araştırmalar mevcut. Bizim ülkemizde de umarım bu tür çalışmalar yapılır, arı ürünlerinin tedavi yöntemi olarak kullanılması sağlanır" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler