Takip Et

SON DAKİKA

"Ahlakı ve etiği kanunla koruyamazsınız"

18 Mayıs 2017, Perşembe 13:52

     


Prof. Dr. Çağatay Üstün, zaman zaman gündeme getirilen siyasi ahlak yasası tartışmalarıyla ilgili, "Her meslekte olduğu gibi siyasette de ahlak yasaları çıkaralım diyorlar. Ahlakı veya etiği kanunla koruyamazsınız. Vicdanınızla korursunuz" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Üstün, Efeler Kent Konseyince düzenlenen 'Etik değişim nasıl başlar?' başlıklı söyleşide vatandaşlarla bir araya geldi.

Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi'nde konuşan Üstün, yaklaşık 20 yıldır mesleki ve sosyal etik konusuyla ilgilendiğini söyledi. Kamuoyunda etik ve ahlak konusunda yapılan tartışmalara değinen Üstün, "Tabii artık etiği hemen hemen herkes ahlakla da birleştirmiş olsa, etik eşittir ahlaktır deme cesaretini de göstermiş olsa da hepiniz artık, etik hakkında üç aşağı beş yukarı bir fikir sahibisiniz" dedi.

 

"SORUNLARIN ÇOĞU SİYASİ KÖKENLİ"

Doğrunun yüceltilmesi, yanlışın irdelenmesi adına yapılan her şeyin etik alanında yoğunlaştığını kaydeden Üstün, dünyanın her ülkesinde önemli sorunların olduğunu dile getiren Üstün, bu sorunların çoğunun siyasi kökenli olduğunu söyledi. "Albert Einstein'in söylediği gibi sorunlar, ne yazık ki, o sorunu oluşturanlar tarafından çözülmeye çalışılıyor" diyen Üstün, sorunların, sorunu oluşturan kişilerce çözülemeyeceğini savundu.

Toplumun felsefeden düşünce üretmesini, etikten de doğruyu göstermesini beklediğini aktaran Üstün, "Bir bilimden bu kadar ağır bir şey istemek, bu kadar yüksek bir şey istemek bence anlamsız. Önce, bireylerin bunu içselleştirmesi lazım. Son 20 yılda görüyorum ki, bazı terimlerin kavramlarını karıştırmaya başlamışız. Mesela başka ve başkası. Bunları biz hep aynı gibi düşünürüz. Ben de öyle düşünüyordum ama görüyorum ki, öteki ve başka, başka ile başkası çok farklı anlamlara işaret ediyor. Öteki dediğimiz şey, aslında sömürülmüş olan bir şeyi bahsediyor" ifadelerini kullandı.

 

"POLİTİKA, ETİK DEĞİŞİMİN ÖNÜNDE BİR TIKAÇ"

Katıldığı söyleşilerde sık sık 'İnsanlar apolitik olabilir mi?' sorusuyla karşılaştığına dikkati çeken Üstün, "Çünkü ben apolitik bir insanım. Politikadan kendisini soyutlamış sadece alanında çalışan, politikanın türlü sohbetlerine girmeyen bir insanım. Ruhsal ve düşünsel açıdan kendimi zenginleştirmeye çalışan bir insanım. Belki de bir kültür oluşturuyoruz. Siyaset ve politikayı dışlamış bir kültür oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Politikanın etik değişimin önündeki tıkaçlardan biri olduğunu savunan Üstün, "Bunu çok fazla da dillendirmeye gerek var mı? Çünkü biz de biliyoruz bunun engel olduğunu. Kendileri de söylüyorlar. Her meslekte olduğu gibi siyasette de ahlak yasaları çıkaralım diyorlar. Ahlakı veya etiği kanunla koruyamazsınız. Vicdanınızla korursunuz. Yasa da çıkaramazsınız. Etik, ahlak yasası diye bir şey çıkaramazsınız. Metodolojiye aykırı, bilime aykırı. Eğer etik ve ahlaki açıdan örselenmiş bir süreç varsa ve siz bunu kanunla korumaya çalışıyorsanız bunun mantığı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Üstün, söyleşinin sonunda katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. (KIVANÇ UĞUR)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler