Takip Et

SON DAKİKA

8 asırlık 'Anıt Ağaç’ turizme kazandırılmayı bekliyor

18 Nisan 2018, Çarşamba 17:24

     


Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde Germencik’e bağlı Selatin Mahallesi’ndeki 800 yıllık anıt çınara gezi düzenledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen gezide, 17.5 metre yüksekliğe sahip olan anıt ağaç hakkında Selatin Mahalle Muhtarı Fikret Kacar ve mahalle sakinlerinden bilgi alan öğrenciler ve protokol heyeti, şaşkınlıklarını gizleyemezken bol bol fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmediler.

 

Aydın-İzmir otobanı üzerinde bulunan Selatin Tüneli üstündeki Selatin Mahallesi’ndeki anıt çınarın kültür turizmine kazandırılması için farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleşen geziye, Germencik Kaymakamı Ayhan Işık, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Profesyonel Turist Rehberi Ahmet Demir, Selatin Muhtarı Fikret Kacar ile 40 lise öğrencisi katıldı.

 

“ANIT AĞACIN TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Anıt ağaç önünde gerçekleşen ve mahalle halkının davetlilere gözleme ile ayran ikramında bulunduğu törende konuşan Selatin Mahalle Muhtarı Fikret Kacar, Selatin Tüneli’nin açılmasının ardından anıt ağacın köklerine can veren pınar yön değiştirdiğini ve kuruma tehdidi altındaki çınarın özel geliştirilen bir sulama sisteminin devreye sokulmasıyla yeniden dallarının yeşerdiğini söyledi. Anıt ağacın 800 yıldır ayakta durduğunu söyleyen Kacar, “Kültür ve Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrencilerimiz mahallemizde bulunan anıt ağacı ziyaret etti. Anıt Ağacı, Aydın’ın en son köyünde turizme katkı sağlamasını bekliyoruz. Tanıtımı tam anlamıyla yapılmayan bu ağacın turizme kazandırılması için buradayız. Şirince ile bağlantı yolu yapıldı. Yolun yapılmasında emeği olan eski Aydın Valisi olan İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a teşekkür ediyoruz. Kendisi üzerine düşen görevi yaptı. Gerisi bize kaldı. Yetkililerden bu işin devamı olarak köyümüzde yerli ve yabancı misafirleri ağırlayabileceğimiz şekilde meydanın düzenlenmesi için Aydın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in desteğini bekliyoruz. Dilekçelerimizi sunacağız” dedi.

 

“ÇINAR KÜLTÜRÜNÜN OSMANLI’DA DA YERİ AYRIYDI”

Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenledikleri gezi vesilesiyle aynı zamanda asırlık çınarın tanıtımını amaçladıklarını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz, “Çınar kültürü, Osmanlı’da tarihi ve medeniyeti simgeler. Bununla birlikte tarihi çınarın yeniden tanıtılması için bu organizasyonu gerçekleştirdik. Turizm Haftası’nın bu etkinliğini tarihi çınar altında yapıyoruz. 800 yıllık bir tarihe şahitlik yapan bu çınar bizim için çok değerli. Anıt çınar aynı zamanda Osmanlı kültüründe bir yerde uzun süre kalmanın ve oraya yerleşmenin bir simgesidir. Yüzyıllardır burada kök salmış bu çınarın altında olmaktan dolayı heyecanlıyız. Bizleri burada ağırlayan Germencik Kaymakamı Ayhan Işık ve Selatin Muhtarı Fikret Kacar’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

"MAHALLENİN KALKINMASINA DA KATKI SAĞLANACAK"

Konuşmasında, Adnan Menderes Ziraat Fakültesi ile irtibata geçerek anıt ağacın olası kuruma tehdidine karşı etüt çalışma başlatılması için girişimde bulunacaklarını söyleyen Germencik Kaymakamı Işık, “Kültür Haftası’nın burada düzenlenmesinden çok mutluyuz. Anıt ağacın tanıtılmasına bu etkinlik katkı sağlayacak. Selatin, aynı zamanda İzmir Şirince’ye yakın bir mahallemiz. Buraya yeni yol yapıldı. Şirince’den buraya anıt ağaç olması sebebiyle turistlerin gelmesiyle bir gelir artışı ve mahallenin kalkınmasına da doğrudan katkı sağlanacaktır” dedi. Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, protokol üyeleri ve mahalle sakinleri, anıt çınarın altında toplu fotoğraf çektirdiler.

 

Toplamda tescilli 20 anıt ağaç bulunan Aydın’da, Aydın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün kurul olarak yapacağı çalışma sonrasında, Selatin Mahallesi’nde bulunan 800 yıllık anıt ağacın kültür turizmine kazandırılması ve ağaç etrafında turizmin canlandırılmasının sağlanması hedefleniyor. Tire, Birgi ve Şirince’nin kesişme noktasında bulunan Selatin Mahallesi’ndeki anıt ağacın, meydan düzenlemesi gibi yapılacak çalışmalardan sonra ziyaretçi akınına uğrayacağına kesin gözüyle bakılıyor. (MURAT TAN)







 
Son Eklenen Haberler