Takip Et

SON DAKİKA

Sökeli yazar Çağbayır’a bir ödül daha

17 Ekim 2016, Pazartesi 08:01

     


Sökeli Yazar Yaşar Çağbayır, 1982 yılından beri biriktirdiği 340 bin sözcüğü, 7132 sayfadan oluşan 10 ciltlik ansiklopedi halinde Büyük Türkçe Sözlük haline getirdi. Çağbayır eseri ile Star gazetesinin düzenlediği yarışmada "Necip Fazıl Fikir ve Araştırma Ödülü"ne layık görüldü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çeşitli okullarda ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde 29 yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra 1997 yılında emekliye ayrılan ve yazarlığa başlayan 71 yaşındaki Sökeli Yaşar Çağbayır’ın 340 bin sözcükten oluşan son kitabı “Büyük Türkçe Sözlük” TİKA kitabevi tarafından piyasaya sunuldu. Türkçe Sözlük, Star gazetesinin düzenlediği yarışmada ''2016 yılı Necip Fazıl Fikir ve Araştırma Ödülü" layık görüldü. Şu ana kadar yazdığı 14 çeşitli eseri ile çok sayıda ödül alan Çağbayır’ın Osmanlıca Sözcük eseri de yakında yayımlanacak.

Lise yıllarında başlayan yazarlık sevdasının eğitimcilik yıllarında daha da arttığına değinen Çağbayır, “Lise yıllarında gördüğüm, bulduğum ve okuduğum her sözcüğü, kelimeyi bir yerlere mutlaka not ederdim. 1982 yılından sonra daha ciddi olarak çalışmaya başladım. Emekli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. Dilbilgisi ve Lugat'ı kendi alanımda çalışarak, araştırarak, bunları biriktirerek bir sözlük haline getirdim. Yaşadığım sürece her yerde gördüğüm farklı kelimeleri not ederek biriktirmeye başladım. Öğretmenlik, idarecilik yaptım. 1997 yılında 29 yıllık görevimden emekli oldum. Sözcüklerin bazılarının anlamlarını çıkarmakta güçlük çektiğim sıralarda iki üç gün uykum kaçardı. O sözcüğün anlamını mutlaka buluyordum. TİKA Yayınevi tarafından çıkardığımız Büyük Türkçe Sözlük 10 ciltten oluşuyor. İçerisinde 340 bin Türkçe, Osmanlıca ve Arapça olarak sözcüklerin anlamları var.

Bundan sonra da Osmanlıca Sözcük, çıkacak onu da tamamladım gelecek ay çıkacak.”

“KENDİ SÖZLÜĞÜMÜZ KENDİMİZ YAZALIM”

“Türkiye’de çok sayıda sözlükçü var ama bazı üniversitelerde sadece ders var” diyen Çağbayır, “Türkiye’de bir tane üniversitede sözlük bilimi bölüm var. Birkaç üniversitede de ara dersler var. SSCB döneminde Rus bilim adamları bizim Türkçe Sözlüğümüzü hazırlamış, peki bizim adamlarımız nerede? Bu sözcükleri araştırmak gerekiyor ve bu sayı 600 bine kadar çıkarılabilir. Bir kelime üzerinde iki gün çaba sarf ediyorum. Bizden sonra da gençlerin bu işi sürdürmesini istiyorum” dedi.

ESERLERİ:

Büyük Türkçe Sözlük, Millî Mücadele’de Mehmet Âkif, İlk, Orta, Lise, Meslek Liseleri ve Çıraklık Eğitim Merkezleri İçin Türkçe, Edebiyat ve Türk Dili Öğretimi Kılavuzu, Türk’ün Bayrak Mücadelesi Açısından İstiklâl Marşı’nın Tahlili, İstiklâl Marşı’nın Tahlili, Kutadgu Bilig (Bugünün diliyle), Türkiye Diyanet Vakfı, ÖTÜKEN TÜRKÇE SÖZLÜK Serinhisar İlçesi Yukarı Karaçay (Kocapınar) Ağzı ve Sözlüğü, Bugünün Diliyle Atabetü’, Hakāyık (Gerçeklerin Eşiği), Bayrak Mücadelemiz ve İstiklal Marşı, Yanık Çaydanlık, Hikâyeler, Büyük Türkçe Sözlük. (BURHAN CEYHAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler