Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlı teknogirişimciden gurur verici başarı

17 Ekim 2016, Pazartesi 07:37

     


Aydın’da yaşayan genç makine mühendisi, kendi atölyesinde ‘Bamya sapı kesme makinesi’ icat etti. Bilim Sanayi Bakanlığı'nın Tekno Girişim Sermaye Desteği programından 100 bin liralık hibe desteği alan projenin dünyada ilk olduğu, bakanlığının projeyi onaylaması halinde 10 milyon liralık destek almaya hak kazanacağı açıklandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Projenin çocukluk hayali olduğunu söyleyen genç mühendis Mehmet Ali Aksoy, “Bamya sapı kesme işine Aydın’da 4 aylık sezonda 1 milyon, Türkiye’de 18 milyon lira harcanıyor. Bu yaptığım makine ile maliyet çok aza inecek. Ülkeme faydalı olabilmekten çok mutluyum” dedi. Gençlere hayallerinin peşinden gitmeleri tavsiyesinde bulunan Aksoy, Türkiye’nin yeni fikirlere ihtiyacının olduğunu söyledi.

TIP YERİNE MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİ SEÇTİ

Çocukluğumdan beri makineye, mekaniğe meraklı olduğunu, bamya sapı kesme fikrinin çok genç yaşlarda aklına geldiğini aktaran MV Teknoloji sahibi, makine mühendisi Mehmet Ali Aksoy, “Üniversite sınavına girdim. Çok istediğim makine mühendisliği bölümüne puanım yetmediği için gidemedim. 2008 yılında Fırat Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'ne kaydoldum. Okula gittiğim ilk gün, danışman hocama, ‘Hocam ben makine mühendisliğine ilgiliyim, bu bölüme puanım yetmediği için geldim. Beni makine mühendisliği hocalarıyla tanıştır mısınız'' dedim. Makine mühendisliği bölümü karşımızdaydı. Sürekli hocalarımızla birlikte çalıştık, bir senelik sıkı çalışmayla bölüm birincisi oldum, ancak okul kuralları sebebiyle makine mühendisliğine yatay geçiş yapamadım. Babam o dönemlerde İstanbul’daydı. Ben de yatay geçişle İstanbul Üniversitesi'ne geçtim. İstanbul Üniversitesi’nde kimya mühendisliği yüzde 30 İngilizceymiş, derslerimin çoğu sayılmadı. Makine mühendisliği okuyabilmek için İstanbul’a gelmiştim. Hocalarım, ikisini birden 8 senede tamamlayabileceğimi söyleyince ben de okulu bıraktım. Tekrar hazırlanıp iyi bir puanla makine mühendisliğini tercih edecektim ama babam benim 'tıp' okumamı istiyordu. Aileme tıp okuyacağım diyerek sınava hazırlandım. YGS ve LSY’de iyi puan getirdim. Puanım 'tıp'a girmeye yetiyordu ve ailem bu durumdan çok mutlu oldu. Ama içindeki makine mühendisliği sırrımı açıkladım. Aileme makine mühendisliği bölümüne gideceğimi söyledim. Bu durum babamın hoşuna gitmese de kararıma saygı gösterdiler” dedi.

“10 MİLYONLUK HİBE İÇİN 10 MİLYONA İHTİYAÇ VAR”

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü kazanarak üniversiteyi 3 yılda tamamladığını aktaran Aksoy, “Bir proje hazırladık ama birtakım aksilikler yüzünden projemiz yarım kaldı. Ben de 2015 yılında Aydın’a gelerek EYS Metal firmasının Ar-Ge departmanında Ar-Ge mühendisi olarak çalışmaya başladım. Bir yıl kadar orada çalıştım. Kafamda planladığım bir proje vardı. O fikrin hayata geçmesi için destek almam gerekiyordu. Bilim Sanayi Bakanlığı'nın Tekno Girişim Sermaye Desteği diye bir programı var. Bakanlığın bu programına başvuruda bulundum. Süreçleri sırasıyla geçtim. En sonunda destek açıklandı ve hazırladığım proje ile 100 bin lira hibe almaya hak kazandım. Bununla birlikte Aydın’da ilk olan teknogirişim firması olan MV Teknoloji firmasını kurdum. Hazırladığım projenin testlerini yaptıktan sonra bakanlığın oluruna sunduk. Projemizin onaylanması durumunda bana başarı belgesi verilecek. Başarı belgesini almak demek de tekno yatırım programına dahil olmak anlamına geliyor. Öyle olursa da 10 milyon liralık desteğe hak kazanmış olacak firmamız. Ama yüz bin liralık hibe desteği yüzde yüzdü. Yani bir öz kaynağa ihtiyaç yoktu. Ama bu 10 milyon liralık destek için 10-15 milyon liralık bir öz kaynağa yani yatırıma ihtiyaç var. Bundan sonraki süreçte birlikte çalışacak, işletme kurmak isteyen, teknolojiye yatırım yapmak isteyen birisiyle ortaklık kurarak işi büyütmek istiyorum. Tabi böyle bir işletmenin kurulacağı yer Aydın olacak. Aydın’da Teknokent olmadığı için özel bir atölyede çalışıyoruz. Teknokent ADÜ’de kuruluyor, orası kurulduğunda ofisimizi oraya taşıyacağız. Teknokent’e taşındığımızda birtakım vergilerden muaf olacağımız gibi kira derdimiz de kalmayacak” diye konuştu.

DÜNYADA İLK OLACAK

Yaptığı makinenin dünyada olmadığını ifade eden Mehmet Ali Aksoy, “Şu anda makinemizin her şeyi tamamlanmış durumda. Projemiz destek alırsa firma büyütülerek fabrikaya dönüşecek. Bu projemiz fabrikaya dönüştükten sonra diğer fikirlerimiz ya da yatırımcının kendisinin yapmak istediği, yaptığı ama bitiremediği çalışmalara da devam ettireceğiz. Bunların hepsi Aydın’da olacağı için Aydınlılara da istihdam sağlamış olacağız'' diye konuştu.

Her zaman yeni fikirlerinin olduğunu ve ikinci projesinin de TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini bildiren Aksoy, “Projemiz birinci aşamayı geçti. OHAL durumundan dolayı işlerimiz yavaşladı. Önümüzdeki 3-4 aylık bir süreçte o projemizin de akıbeti netleşecek. TÜBİTAK’a sunduğumuz ikinci projemizden de yüzde yüz hibeli 150 bin lira almayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

BAMYA SAPI KESME MAKİNESİ

Bamya sapı kesme makinesi fikrinin nereden çıktığını anlatan Makine Mühendisi Mehmet Ali Aksoy, “Konserve öncesi işleyişte bunu görmek için her işte olduğu gibi hemhal olmak gerekiyor. Fikir öyle hemen kafadan çıkmıyor. 2008 yılı yazında Efeler Kardeşköy Mahallesi’nde anneannemleri ziyarete gittim. Tam da bamya sezonun olduğu zamandı. Elle bamya sapı kesmeye başladık. Çok zor ve zahmetli bir iş olarak geldi bamya sapı kesmek bana. 'Bunun makinesi yok mu' diye sordum, sormakla kalmadım araştırmaya başladım. Sadece Türkiye’de mi yok derken dünyada bunun makinesinin olmadığını öğrendim. Bunun makinesini yapmaya çalıştım. Tabi o dönemdeki imkan ve bilgiyle bir yerde takılıp kaldım. Ama kimya mühendisliği bölümünde okurken makine mühendisliği hocalarımdan fikir alarak bu projemi geliştirmeye çalıştım. Projemi hayata geçirmek hep aklımdaydı. Destek almak için her şeyi hazırlıyordum son aşamasında tamamlayamadan kalıyordu. Çünkü kendimi daha hazır hissetmiyordum. Yetkinlik olarak bir ekibim de yoktu. Sonrasında üniversiteyi bitirdim, yüksek lisans yaptım ve çalışmaya başlayınca belli bir çevre edindim. Kendimi tamamen hazır hissedince 'Fırsat bu fırsat' diyerek başvurumu yaptım. Çünkü yaş ilerledikçe hayata bağımlılık artacak ve hayalperestlik kaybolacaktı. Bu süreç yaklaşık 5-6 ay sürdü. Desteği aldım ve proje şu anda bitmiş durumda” dedi.

FİKRİNİ ANLATABİLİYORSAN DESTEK ALABİLİYORSUN

Fikri olan ve destek almak isteyen öğrencilerin ne yapmaları gerektiği hakkında da bilgi veren Ayyıldız, “Fikrinizi anlatabiliyorsanız desteği alabiliyorsunuz. Nice güzel fikirler var ama anlatılamadığı için kabul görmüyor. Bir kere karşı tarafı senin yetkin olduğuna ve bu işi yapabileceğine inandırman lazım. En önemli nokta, sunumu iyi yapabilmek. Öğrenci arkadaşlarımız, eğitimlerini istedikleri alanlarda yapmalılar. Risk almalılar ve hiçbir zaman karamsarlığa kapılmasınlar. Üniversitede derslerine iyi çalışıp kendilerini geliştirsinler.”

ÇOCUKLUK HAYALİ GERÇEK OLDU

Eskiden beri hayalini kurduğu makinenin hayata geçmesinin kendisine çok büyük mutluluk verdiğini ifade eden Aksoy, “Benim fikrim olan bu proje, benim bir şirket sahibi olmamı sağladı. Şirket sahibi olup aynı şirkette yöneticilik stajı yapmamı sağladı. Vergi, kira, prosedürü öğrendim. Bundan sonra piyasada olmayan olup da gelişmeye muhtaç projeleri yapmak için çalışacağım. Aklımın bir köşesinde askeri projeler var. Bunların üzerinde ilerleyerek savunma sanayinde proje üretmeyi hedefliyorum. Ama bu demek değildir ki piyasaya ve endüstriye üretim yapmayacağız. Elbette bu son tüketiciyi amaçlayan üretimler yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE BAMYA İÇİN 18 MİLYON HARCANIYOR”

Dört aylık bamya sezonunda bamya sapı kesmek için Aydın'da 1 milyon, Türkiye’de 18 milyon lira harcandığını ifade eden Aksoy sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya’da bamya üretiminde Amerika liderken Türkiye 17’nci sırada yer alıyor. Aydın’ımızın ve ülkemizin yeni fikir ve projelere ihtiyacı var. Ülkemize faydalı olabilmekten çok mutluyum. Yatırımcılar paralarını yastık altı paralarını teknolojiye yatırsın. Fikrin ortaya çıkması için paraya ihtiyaç var. Aydın’da Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulması için öncülük yapabiliriz” (HAKAN AKIN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler