Takip Et

SON DAKİKA

Menderes’in köyünde ‘17 Eylül’ hüznü

17 Eylül 2017, Pazar 11:46

     


27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra, 17 Eylül 1961’de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in köyü Çakırbeyli’de ’17 Eylül’ hüznü yaşanıyor. Hemşehrileri Menderes’i anlatırken gözleri dolan Çakırbeylili vatandaşlar, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkılması çağrısında bulunuyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)                                

‘Yeter söz milletindir’ ilkesini benimseyerek yola çıkan, 14 Mayıs 1950’de yapılan seçimlerde iktidara gelen, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından, 17 Eylül 1961’de idam edilen merhum Adnan Menderes’in memleketi, Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli Mahallesi’nde hüzün yaşanıyor.

Çakırbeyli Mahallesi Muhtarı Mehmet Demir, Denge gazetesine yaptığı açıklamada, “27 Mayıs ve 17 Eylül denince aklımıza kara bir gün geliyor” dedi. Yalnızca Çakırbeyli halkının değil, Türk milletinin bu günü üzüntüyle andığını belirten Demir, 27 Mayıs askeri darbesi olduğunda 15 yaşında olduğunu dile getirdi. O günü çok iyi hatırladığını aktaran Demir, ölünceye kadar da unutmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Çakırbeyli Mahalle Muhtarlığı binasında, merhum Menderes’in fotoğraflarını sergilediklerini anlatan Demir, böylelikle Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen konuklara Menderes’i anlatma ve tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.

 

“MENDERES ÇİFTLİĞİ MÜZE OLMALI”

Rahmetli Menderes’in çok “müstesna” bir isim olduğunu vurgulayan Demir, onun anılarını fotoğraflarla da olsa yaşatma çabası içinde olduklarına dikkati çekti. Çakırbeyli Meydanı’nda 3 asırlık bir çınar ağacı bulunduğu bilgisini veren Demir, çınar ağacının altına koydukları tabelaya, şimdiye kadar köye gelen devlet büyüklerinin isimlerinin yazıldığını kaydetti.

Çakırbeyli’nin girişinde bulunan Adnan Menderes Çiftliği’nin müze olması talebinde de bulunan Muhtar Demir, gelecek kuşakların Menderes’i tanıması için bunun elzem olduğunun altını çizdi.

Muhtar Demir, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Demokrasi, en nadide bir çiçek gibidir. Onun bakımını iyi yaparsanız, suyu verirseniz, gerekli özeni gösterirseniz o çiçek çok güzel olur. Demokrasiyi de ona benzetiyorum. Herkes demokrasiye elinden geldiği kadar sahip çıkmalı. Onu kaybettiğimiz zaman bir daha geri getirmek mümkün değil. Adnan Menderes, Türkiye’de onun bayraktarlığını yaptı. Çakırbeyli, çok partili demokratik hayatın tohumlarının atıldığı bir yer.”

 

“MEMLEKETE HÜRRİYET GETİRDİ”

Çakırbeyli sakinlerinden 83 yaşındaki Orhan Demir ise “Rahmetli Menderes gibi bir lider bu ülkeye bir daha gelmez. Biz onun değerini bilemedik. Bilenlerimiz var mutlaka ama birçoğumuz da bilemedik. Menderes, bu ülkeye demokrasi getirdi. Ondan önce hürriyet diye bir şey yoktu. Bu memlekete hürriyeti getirdi. Varlık getirdi” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden 91 yaşındaki Yusuf Yılmaz da Ankara’ya gittikleri zaman hemşehrileri Adnan Menderes’i ziyaret ettiklerini söyledi. 1959 yılında Ankara’da, Menderes’in misafiri olduklarını anlatan Yılmaz, birlikte yemek yediklerini, uzun uzun sohbet ettiklerini dile getirdi. (KIVANÇ UĞUR)

 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler