Takip Et

/>

SON DAKİKA

İncir işletmeleri apartman altında kaldı

17 Ağustos 2017, Perşembe 15:54

     


Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger'in Nazilli Ticaret Borsası'na gerçekleştirdiği ziyarette incir sektörün sorunlarını anlatan Borsa Başkanı Ziya Aksüt, "Bazı şeyleri beraber yapmamız gerekiyor. İncir alıp satan işletmeler, apartman altlarında kaldı ve ya caddelerde trafiği zorlamaya başladı. Bizim 250 – 300 dönüm bir arazi talebimiz var. Şu an 100 tane incir alıp satan firma var" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kurum ziyaretleri kapsamında beraberindeki heyetle Nazilli Ticaret Borsası'na gelen Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, tarım ve işletmecilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi aldı. Kaymakam İbrahim Küçük ve Belediye Başkanı Haluk Alıcık ile Borsa binasına gelen Köşger'i, Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt karşıladı. İncir ve işletmelerin ilçede yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgi alan Vali Köşger, “Nazilli Aydın’ın en önemli ilçelerinden bir tanesi. Tarım ve sanayi ürünleri ile dikkat çeken bir ilçe olduğunu biliyorum. Sadece Aydın’da değil Türkiye tarımında da önemli rol oynayan bu ilçemizi yakından tanımak, sorunlarına çözüm bulmak en önemli görevlerimiz arasındadır. Merkez ve yerel idare olarak, sivil toplum kuruluşlarımız başta olmak üzere ilçemizin daha da iyi bir ekonomiye sahip olabilmesi için hep birlikte çalışacağız" dedi.

 

İNCİRDE NAZİLLİ BAŞI ÇEKİYOR

Borsa yöneticileri ve kurum yetkililerinin olduğu heyetle birlikte incirin ve incir işletmelerinin sorunlarını dinleyen Vali Köşger, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nazilli'nin incir sektörü açısından önemine dikkat çekti. Dünyadaki incir fiyatlarının Aydın'da belirlenmesi gerektiğini savunan Köşger, "Aydın'da tarım ve incir anlamında, Nazilli başı çekiyor. Ticaret Borsamızda bu incir ticaretinin önemli kısmını gerçekleştiriyor. Aydın’ın ürettiği ve Dünya’da önemli ölçüde söz sahibi olduğu ürünler alanında çiftçimizin hak ettiği karşılığı bulmasını sağlamamız lazım. Öncelikle biz, kendi üzerimize düşen görevleri yapacağız. Ürettiğimiz ürünü, dünya standartlarında nasıl olması gerekiyorsa, gerek hijyen gerek doğallık açısından, hem üretim aşamasında, hem paketleme aşamasında, hem sunum aşamasında, hem de pazarlama aşamasında, bu şekilde hazırlayacağız. Örneğin, incirin dünyadaki başkenti Aydın ise, fiyatının da burada belirlenmesi lazım. Ona yönelik stratejik çalışmaları hep birlikte yapmamız gerekiyor. Bugün burada beraberimizde İl Tarım Müdürü de var. Diğer İl Tarım Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri olsun, toplantılarda bize sunumlar yaptılar. Aydın’ın tarımını daha iyi bir duruma getirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Geçen haftadan itibaren, bereketli olmasını dilediğimiz, çiftçimizin yüzünü güldürecek, bol kazançlar elde edeceği bir incir alım sezonu başladı. Üretim kısmı ve borsamızda bu işin pazarlanması, hak ettiği değeri bulması noktasında önemli bir arena” diye konuştu.

 

VALİDEN 300 DÖNÜM ARAZİ TALEP ETTİ

Vali Köşger'in konuşmasının ardından incir, tarım ve işletmecilerle ilgili sorunları aktaran Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, incir alışverişi yapan işletmelerin apartman altlarında kaldığını ve caddelerde trafiğe engel olduğunu ifade etti. İşletmeciler adına Vali Köşger'den 250-300 dönüm arazi talep eden Aksüt, Nazilli'de incir işletmelerinin bulunduğu Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi kurmak istediklerini açıkladı.

 

"İNCİR ARTIK ÇOK TALEP GÖRÜYOR"

Borsa Başkanı Ziya Aksüt şunları söyledi: “Biz yarı devlet kurumu olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. İncir, 15 – 20 sene önce 6 bin tondu. Şimdi oldu 35 – 40 milyon kilo. Bazı şeyleri beraber yapmamız gerekiyor. İncir alıp satan işletmeler, apartman altlarında kaldı ve ya caddelerde trafiği zorlamaya başladı. Bizim sizden 250 – 300 dönüm gibi bir arazi talebimiz var. Şu an 100 tane incir alıp satan firma var. Bunların bulunduğu Tarımsal Organize Sanayi gibi bir yer kurmak istiyoruz. Nazilli’mizin en büyük sorunlarından biridir bu. Her tarafımız verimli olan topraklar. Bu arsayı bulmanın kolay bir iş olmadığını da biliyorum. Organize sanayi ile daha önce konuştum ama onların kendilerine göre projeleri var. Biz buraya kadar geldik fakat artık şartlar bunu gerektiriyor. Ben her zaman iddialı bir laf gibi bunu söylüyorum ve insanlar bunu “Olamaz.” şeklinde düşüncelere kapılıyorlar. Bakın, Hamburg’da Kuru Meyve Borsası var. Bizim fındığımız, üzümümüz, kayısımız, incirimizin fiyatı, bundan 15 sene önce, orada belirleniyordu. Buradaki gelişmelerin sonucunda ve ilk incir burada çıktığından dolayı, fiyatı buradaki üreticiden ürünü alan tüccarlarımız belirliyor. Ayrıca rekabet ortamı var. İncir artık çok talep görüyor."

 

"EGEDE ŞUAN 347 İHRACATÇI VAR"

Eskiden Ege Bölgesi'nde 60 tane ihracatçı olduğunu ancak şuan 347 tane ihracatçı olduğunu söyleyen Aksüt, "Dolayısıyla alttan gelen bu kuşak farklılığı, yeni bilgiler öğrenme gibi durumlar bu duruma yansıdı ve incir talep görüyor. Kilo fiyatı 1.2 dolardan 3-4 dolara kadar yükseldi. Üreticimizin de iyi bir geliri var. Tabi ticaret açısından şöyle bir durum da var; biz tüccarlık veya işletmecilik yapıyoruz. İnsanlar zannediyor ki; incirin fiyatı uygun olursa daha fazla para kazanılır. Böyle bir durum yok açıkçası. Bir örnekleme yapmak gerekirse; incir 4 TL olsa ben yüzde 10 kazansam 40 kuruş kazanıyorum. Ama incir 15 TL olsun ben yüzde 10 kazandığım zaman 1 TL 50 kuruş kazanıyorum. Dolayısıyla finansal destek olarak bankalar ve devletimiz çok destek oluyor. Özellikle bu yılda kredi faizi yüzde bir buçuk oranında. İhracat yapıyorsan her yolun açık. Dolayısıyla biz bölge olarak içerisinde bulunduğumuz durumun farkında olmamız lazım. İçerisinde bulunduğumuz durumun farkında olup ürünlerimizi değerine getirmek borsa olarak da görevimiz. Sıcağın altında inciri yetiştirirken verilen emeği unutmamamız gerekiyor. Şuan incir yoğunlukta olduğundan dolayı bunu konuşuyoruz çoğunlukla. Pamuk, kestane, zeytin ve zeytinyağı da var. Bölgemizin bir sürü ürünü var. Bunları değerlendirmek bizim görevimiz. Bizim sizlerden istediğimiz plan proje aşamasında desteklerinizi istiyoruz" dedi.

 

İadeyi ziyaret sonrasında Vali Köşger’e taze ve kuru incirin bulunduğu bir sepet hediye edildi. (VEYSEL KARAHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler