Takip Et

SON DAKİKA

Zeus Mağarası güvenlik nedeniyle kapatıldı

17 Temmuz 2017, Pazartesi 12:16

     


Kuşadası Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde bulunan Zeus Mağarası güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. İzmir, Manisa ve Denizli gibi illerden mağarayı gezmek için gelen turistler kapıdan dönmek zorunda kaldı. Turistler, Doğa harikalarından olan Zeus Mağarası’nın hiçbir bilgilendirme yapılmadan kapatılmasına tepki gösterdi.(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde bulunan Zeus Mağarası güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Zeus Mağarası’nın güvenlik nedeniyle kapatıldığını öğrenen vatandaşlar, “Buraya çevre illerden geldik. Dilek Yarımadası doğa harikası bir yer. Burada bulunan Zeus Mağarası’nı da ziyaret etmek istedik, fakat kapatıldığını öğrendik. Keşke bilgilendirilme yapılarak kapatılsaydı. Kültür Bakanlığı veya yetkililer burayı güvenli hale getirip ziyaretçiye açabilir” dediler.

 

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZIN BURNUNUN DAHİ KANAMASINI İSTEMİYORUZ”

Zeus Mağarası’nın geçici bir süreliğine kapatıldığını söyleyen Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, “Zeus Mağarası oluşumu ile önemli bir yer. Ancak vatandaşların güvenliğini tehlikeye düşürecek bir oluşum. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaşımız suya atlamak isterken kayalıklara çarparak yaralandı. Mağara içi ve çevresinde onlarca uyarı yazımıza rağmen suya girmelerini engelleyemiyoruz. Bunun gibi yaralanma ve daha kötüsü ölümleri engellemek için güvenlik amacıyla geçici bir süreliğine ziyaretçi girişine kapattık. Hiçbir vatandaşımızın burnunun dahi kanamaması için uğraşıyoruz. Yer SİT alanı olduğu için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından herhangi bir tadilat ve değişiklik yapılmaya izin verilmiyor. Biz gerekli yerlere buranın düzenlenmesi için projeler sunduk. O projeler neticesinde gerekli düzenleme yapılarak tekrar ziyaretçi kabul etmeye başlayacağız” dedi.

 

MİTOLOJİK GEÇMİŞİ

Mitolojiye göre; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon’u kızdırdığında, elindeki üçlü mızrağını kaldırıp dalgaları kabartan ve denizi altüst eden Poseidon’un gazabından kaçıp, bir mağaraya sığınır ve mağaranın adı “Zeus Mağarası” kalır. Öte yandan 12 antik İon kentinin kralları Güzelçamlı’daki Panionion’da yıllık toplantılarını yaparken, kraliçeler de Panionion yakınındaki Zeus Mağarası’nda yüzerlerdi. Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı girişinde bulunan Zeus Mağarası, yeşillikler arasında olan ve içinde yaz-kış su bulunan bir doğa harikası olarak büyük ilgi çekerken, özellikle yaz aylarında yerli-yabancı turistler tarafından yüzme amacıyla kullanılıyor.

 

ÖLÜM VE YARALANMALAR YAŞANMIŞTI

Doğal yapısıyla binlerce ziyaretçinin uğrak yeri olan Zeus Mağarası’nda son olarak geçtiğimiz ay yüzmek isteyen Raif Kurt, kayalıklara çarparak ağır yaralanmıştı. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer bir takım güvenlik önlemleri alınına kadar Zeus Mağarası’nı ziyaretçiye kapattı. (HAKAN AKIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler