Takip Et

SON DAKİKA

Bakan Gül, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesini değerlendirdi: Kısıtlama kararları kaldırıldı

17 Mayıs 2019, Cuma 09:14

     


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin (CPT) Türkiye'de İmralı dahil bazı cezaevlerini ziyaret ederek, incelemelerde bulunduğunu söyledi. Gül, Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşme yasağıyla ilgili ise "Kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" dedi.

Adalet Bakanı Gül, 6-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret ederek incelemelerde bulunan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ni kabul ederek görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Bakan Gül, komitenin ziyaretine ilişkin soruları yanıtladı. Komite ile yaptığı görüşmenin genel itibarıyla olumlu olduğunu dile getiren Gül, bunun bir ön görüşme ve teşekkür mahiyetinde olduğunu kaydetti.

'HER TÜRLÜ DENETİME AÇIĞIZ'

Bakan Gül, Avrupa Konseyi olan Türkiye'nin özellikle Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin de denetimine ve her türlü görüşüne açık bir ülke olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bakan Gül, "Türkiye şeffaf bir ülke. Bu konuda cezaevleri olsun, diğer özgürlükler konusunda olsun, Avrupa Konseyi ile uluslararası tüm sözleşmeler çerçevesindeki her türlü yükümlülüğünü yerine getiren bir ülke. Ve ihlal olmaması adına, insan hak ve özgürlüklerinin genişlemesi ve korunması adına hem içeride hem dışarıda her türlü kurumla işbirliğimizi sürdürüyoruz. Uluslararası kurumlar az önce kabul edip görüştüğümüz komite gibi, yine Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki kurumlar, yine içeride insan hakları eşitliği kurumu, Meclis’te iktidarıyla muhalefetiyle tüm milletvekillerinin, komisyonun denetimine açık, haberli habersiz hangi cezaevi, hangi uygulamayla ilgili bir talep olması halinde bunlar yerinde denetlenip incelenebiliyor" diye konuştu.

'HİÇBİR KEYFİ TUTUMA İZİN VERMEYİZ

Bakan Gül, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek, işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans tanıyarak, özellikle 2002 yılından itibaren çok önemli mesafeler kat edildiğini belirtti. Her türlü iddianın yerinde incelenebilmesi için gerekli denetimlere izin verildiğini kaydeden Abdülhamit Gül, "Kurumlar, AİHM kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve uluslararası kurumlar Türkiye’de bu hususları denetlemekte ve Bakanlık olarak da yine cezaevleri yönetimleri de bu konudaki hassasiyetini sürdürmekte. Hiçbir şekilde hiçbir kişinin keyfi tutumunu asla kabul edemeyiz. Bu konuda hak ihlaline izin veremeyiz. Bu konuda gerekli idari, adli soruşturmalar yapılmakta ve varsa da bu konudaki ihlaller ya da kötü uygulamalar, keyfi uygulamalara, bu konuda gerekli müeyyideler yapılmaktadır" dedi.

'KISITLAMA KARARLARI KALDIRILDI'

Soru üzerine Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesini de değerlendiren Gül, bu konuda daha önce verilen kısıtlama kararlarının kaldırıldığını açıkladı. Gül, şunları söyledi: "Hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesi kanuni bir haktır. İnfaz kanunumuz hükümlülerin avukatlarıyla görüşme hakkını düzenlemiştir. Bu görüşmenin ne şekilde olacağını, sınırlarını, çerçevesini de yine ayrıntılı bir şekilde kanun düzenlemiştir. Bu hakkın ihlali ya da belli bir güvenlik riskinin oluşması gibi hallerde sınırlanabileceğini de yine düzenlemiştir. Elbette bu sınırlandırmalar, kısıtlamalar da yine yargının denetimine açıktır. Şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Dolayısıyla hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur."

KOMİTE İMRALI'YA DA GİTTİ

Türkiye’yi ziyaret eden 13 kişilik Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin ziyaretleri ve temasları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Gül, heyetin hangi cezaevlerini ziyaret edeceklerini kendilerinin belirlediğini, ziyaret edilen cezaevlerinin arasında Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevi’nin de olduğunu ifade etti. Bakan Gül, "Farklı cezaevlerini ziyaret ettiler. Bu konuda da hangi cezaevlerine gideceklerini kendileri belirlediler. Bakanlık olarak hiçbir şekilde bizim 'şuraya gidin, buraya gitmeyin' gibi bir şeyimiz olmadı. İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Urfa’ya gidildi. Yine birçok cezaevine, İmralı’ya da gidildi. Orayı da ziyaret ettiler. Dolayısıyla tüm cezaevlerinde ilgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Ama genel itibarıyla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelişmeler olduğunu da ifade ettiler. Biz 'işkence', 'kötü muameleye sıfır tolerans' anlayışıyla yola çıkmış, özgürlükçü demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Dolayısıyla bu konudaki eleştiri ya da önerileri dikkatle takip edeceğiz" diye konuştu.

Görüşme talebinin komiteden geldiğini belirten Gül, "Heyettekiler Öcalan ile görüştü mü?" sorusuna ise "Görüşme, İmralı ziyareti oldu" yanıtını verdi.

7 MAYIS’TA İMRALI ZİYARETİ YAPILDI

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da heyetin 6-17 Mayıs tarihlerini kapsayan Türkiye ziyareti sırasında, iki ayrı grup şeklinde hareket ederek ziyaretlerini gerçekleştirdiği bildirildi. İlk grubun İstanbul- Bursa, ikinci grubun ise Diyarbakır, Şanlıurfa’da bulunan ceza infaz kurumlarını ziyaret ettikleri belirtildi. 6 kişilik ilk grubun Ceza ve Tevkif Evleri (CTE) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Neval Orbay, CTE Tetkik Hakimi Hüseyin Şık ve Cezaevi Müdürü Ahmet Duzman eşliğinde 7 Mayıs 2019 tarihinde İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na bir ziyaret gerçekleştirdiği bilgisi de paylaşıldı. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler