Takip Et

SON DAKİKA

"Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH görülüyor"

16 Kasım 2016, Çarşamba 17:19

     


Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Türk Toraks Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, KOAH'ın (Kronik (Müzmin) obstrüktif (Tıkayıcı Akciğer Hastalığı) nefes yollarındaki mikrobik olmayan bir iltihaplanma sonucu oluşan daralmaya bağlı nefes alıp verme güçlüğü ile seyreden ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu, hastalığın müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilindiğini söyledi.

Polatlı, 16 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla, düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle, hastalığın çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmadığını ifade etti.

ÖLÜM NEDENLERİNDE 3. SIRADA

Türkiye'de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğuna dikkat çeken Polatlı, "Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Ayrıca KOAH en önemli ölüm nedenleri arasında, dünyada ve Türkiye’de 3. sıradadır. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk 3 sırada yer alan hastalıklarda ölüm oranları son yıllarda belirgin azalırken KOAH’dan ölümler hızla artış göstermektedir. Sigara, puro, pipo, nargile gibi tütün ürünleri, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı iş yerlerinde soluduğumuz kirli hava KOAH gelişimine neden olan veya belirtilerini artıran en önemli sebeplerdir" dedi.

KOAH ERKEKLERDE YÜZDE 85 ÖLÜM NEDEN

Sigara içmeyenlere göre sigara içenlerde KOAH gelişme riskinin 30 kata kadar arttığını söyleyen Polatlı, ,KOAH nedeniyle gerçekleşen ölümlerin erkeklerde % 85’inden, kadınlarda % 69’undan sigara içiminin sorumlu olduğunu kaydetti.

Polatlı, şöyle devam etti

"Sigara dumanına ergenlik döneminden itibaren maruz kalanlarda akciğer gelişmesi olumsuz olarak etkilenmekte ve KOAH bulgularının daha erken yaşlarda ortaya çıkma riski de artmaktadır. Pasif sigara dumanı da KOAH ile ilişkilidir. Hamilelik döneminde annenin sigara kullanması, doğacak bebeğin akciğer gelişiminde gerilemeye yol açmaktadır. Çocukluk dönemindeki duman maruziyeti de akciğer gelişiminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Sonuç olarak hangi yaşta olursa olsun, aktif ve pasif sigara dumanı maruziyeti, akciğer fonksiyonlarında bozulmaya yol açmaktadır. Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı, en sık görünen yakınmalardır. Öte yandan erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir ya da sinsi sinsi gelişen yakınmalar, hastalar tarafından hissedilmeyebilir."

KOAH TEDAVİ EDİLİR VE ÖNLENEBİLİR

Polatlı, KOAH'ın tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalık olduğunu da söyleyerek, "KOAH erken dönemde saptandığında, akciğerinizin daha fazla zarar görmesini engellersiniz. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak önlemler alabilirsiniz. Risk faktörlerinden uzaklaşma ve sigaranın bırakılması, akciğer fonksiyonlarındaki düşme hızını azaltan en önemli yaklaşımdır. Uygun tedaviler ile yakınmalarınızı giderip yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Unutmayın. havamızı koruyalım, KOAH'sız yaşayalım" dedi. (SUAT DENİZ)







 
Son Eklenen Haberler