Takip Et

SON DAKİKA

“Esnaf teşkilatı sınıfta kaldı”

16 Mayıs 2020, Cumartesi 15:55

     


Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, tvDEN’de katıldığı programda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Esnaf teşkilatının sınıfta kaldığını belirten Başkan Yenice, “Yasadan faydalanmışlar, vergi kaydı açmışlar. Şimdi bu sistemde seni, beni yönetip sorunlara çare olmaya bakıyorlar. Bırakın bu düzeni, kendinizi aldatmayın. Okuma yazmayı askerde öğrenmiş insanlarla sorunlarınızı çözemezsiniz” dedi.

tvDEN ekranlarında Gazeteci Mehmet Aydın’ın sorularını yanıtlayan Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Koronavirüs nedeniyle üyelerinin çok sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Başkan Yenice, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in esnafı temsil edemediğini dile getirdi.

“BİR BUÇUK MİLYON ÇALIŞANIMIZ ŞUAN İŞSİZ VE ÇARESİZ”

Lokanta ve restorantların kapatılmasının 45 günden fazla olduğunu söyleyen Başkan Aykut Yenice, “Federasyonumuza bağlı 31 meslek dalı var. Önce bu meslek dallarımız arasında yer alan, 4 meslek gurubu 10 Mart itibariyle kapatıldı. Bunlar bar, disko ve kafeteryalar. 18 Mart itibariyle de İçişleri Bakanlığının 2. Genelgesiyle tüm işyerlerimiz kapatıldı. Ancak, al-götür şeklinde paket servisine izin verildi. Bu da halkımızı yanıltmasın, bu paket servisi çok geniş altyapı ağı gerektiren bir sektör. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli esnafımız bu paket servisinden yararlanamıyor. Bizim yaşadığımız şehirlere olan katkımız küçümsenemez, bizler şehirlerin her caddesine, her sokağına katkı sunuyoruz. O nedenle bizler en yüksek kirayı ödeyen, en fazla işçi çalıştıran esnaf topluluğuyuz. Bu kadar işlem hacmi büyük olan, gayri safi milli hasılaya en fazla katkı sağlayan ve 50 milyar dolar yıllık işlem hacmi olan bir sektörüz. Bugün sadece bize bağlı, 149 bin işyeri ile bir buçuk milyon civarı da çalışan, şuan işsiz ve çaresiz. Pandemi sürecinin sektörümüzün geleceğini tehdit ettiğini söylememek olmaz. Devletimizin bir takım tedbirleri ve önlemleri oldu ancak, alınan tedbirler ve önlemler, asla bizim sektörümüzün işlem hacmini ne karşılayabilecek ne de son verebilecektir. Koronavirüse karşı, dünyaya örnek olan Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulumuzun sektörümüzün açılması yönünde karar alması ve ekonominin bu çarkı içerisine alınmamız yönünde bir beklentimiz ve talebimiz var” diye konuştu.

“BİRİLERİNİN ÇIKIP EN AZINDAN BİR ŞEY SÖYLEMESİ LAZIM”

AVM’lerin açılmasından dolayı, bir hoşnutsuzluk olduğunu söyleyen Başkan Yenice, “AVM’lerden dolayı bir takım sıkıntılar var. Anlıyorum ama çare üretemezseniz, insanlara bunu anlatamazsanız, psikolojik, realist değerlerini kaybetmiş insanların da esnaf olarak bu memlekete dört dörtlük hizmet etmesini bekleyemezsiniz. Örneğin; 20 çalışanı olan bir işletme 10 elemanı ile işe başladığında diğer o 10 elemana ne olacak? İşte size işsizlik. Belki 10 tane çalıştırdığım elemanın 5 tanesini sigortalı göstereceğim. Çünkü devlet zaten bizim üzerimizden, asgari ücret üzerinden vergi aldığı için çok ciddi anlamda bir SSK prim yükümüz var. 17-18 tane elemana, aylık 10-11 bin lira SSK primi ödüyoruz. Mesela, Bağ-kur’lu üyelerimiz primlerini yatırmadığı zaman, Sosyal Hizmetlerden faydalanamıyordu. Emeklilerin düne kadar maaşlarından kesinti yapılıyordu. Zaten esnafın belli bir takım realist değerleri var. Pandemi sürecinden öncede bizim bir takım sıkıntılarımız, beklentilerimiz vardı. Mesela kiralarımızdaki stopajlar. Bunlar çok önemli ayrıntılar, çok önemli yükler. Dolayısı ile bunların hepsinin bir şekilde değerlendirilmesi lazım. Birilerinin çıkıp en azından bir şey söylemesi lazım.Ya da federasyon başkanı olarak beni çağırıp, ‘teşkilatına söyle çok ciddi çalışmalar yapıyoruz’ deyip rahatlatması lazım” dedi.

“BİZİM KARDEŞ KURULUŞUMUZUN ÜNİVERSİTESİ VAR. BİZİM NEYİMİZ VAR?”

“Sivil toplum örgütleri niçin var, niçin kurulmuş?” diyen Yenice, “Toplumun sesi olsun, temsil ettikleri kişilerin sorun ve dileklerini tek bir ağızdan üst makamlara iletsin, çözüm önerileri geliştirsin. Bu çözüm önerileri ile birlikte de reel kararların alınmasına sebep olsun. Daha önceki katıldığım programda bir öz eleştiri yapmıştım. Temsil ettiğiniz insan kitlesi, kayıtlı 2 milyon esnafı ve aileleri ile birlikte bu ülkenin nüfusunun 8’de 1’i. Yaklaşık 10 milyon insana hitap eden bir gücümüz var. Ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı koyan bir gücümüz var. Dolayısı ile bizim herkesten fazla ARGE’ye ihtiyacımız var. Bizim herkesten fazla bilime, birlikteliğe, doğru kararları kullanarak esnafın yeniden realize edilmesi adına çalışmalara ihtiyacımız var. Hala bilgisayar kullanmayan, e-mail adresi olmayan, sosyal medya hesabı olmayan oda başkanlarının ve sistemin sizi bir yere götürmesi mümkün değil. Bizim kardeş kuruluşumuzun üniversitesi var. Bizim neyimiz var? Beyefendilerin 3 milyar dolar bankada parası var. Bunları uzaydan mı getirdiler. TOBB’un 1 Milyon üyesi var bizim 2 milyon üyemiz var. İnsanlar bağırıyor, aidat alıyorsunuz, aidat topluyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? diyor. Benim esnafıma dağıtacak kaç param var. Eleştiri değil, realite bu. Bizim bilimi ve ilimi kullanmamız lazım. TESK Başkanı Cumhurbaşkanına gidiyor ise esnafın tamamı ile ilgili ve bu kadar esnaf kitlesini ilgilendiren, milyonlarca insanı ilgilendiren sektörün kapılarına kilit vurulduysa, kepengi indirildiyse gitmeden önce beni arayacak. Diyecek ki "Derdiniz ne, ne istiyorsunuz? Ne anlatayım Cumhurbaşkanına?" Diye soracaksın. Çıkıyorsun bakkalda bakkal. Bu memlekette bakkal olduğu kadar berber de var, terzi var, kasap var” diye öz eleştirisini dile getirdi.

“SEN BENİM HANGİ SEKTÖRÜMÜN, HANGİ ÜYEMİN DERDİ İLE İLGİLENDİN”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e eleştirilerini sıralayan Aykut Yenice, “30 gün geçmiş aradan beni arıyorlar, genel başkan toplantı yapacak telekonferans üzerinden. Kusura bakmayın 30 gün geçmiş, aklın neredeydi 30 gün geçene kadar. Hangi ARGE’ye dayanaraktan sen benim hangi sektörümün, hangi üyemin neyi ile ilgilendin ki, benden ne aldın ki Cumhurbaşkanından benim için ne isteyesin. Benim Cumhurbaşkanından, Maliye Bakanından bir şey istemek gibi bir lüksüm var mı? Benim en fazla ulaştığım insan Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü, o olmasa sahibimiz yok. Seçimle geldiğimiz için sıkıntılı olduğumuz, muhalif olduğumuz, bize de muhalif olan kurumlar, insanlar var. Ama bu çok önemli bir konu. Bu bir pandemi, ulusal bir sorun. Bunun kavgası gürültüsü, küslüğü olmaz. Bu sorunun halledilmesi için topyekun bir seferberlik gerekir. Sorunların halledilmesi gerekir. Ankara’da İçişleri Bakanlığı’ndan bir izin alırsın, 81 ilin birlik ve federasyon başkanını çağırırsın ve genel bir değerlendirme, çalıştay yaparsın. Sorunlarımızı anlatırız, sende bize anlatırsın. Ortak paydada buluşur, bizlerde üyelerimize anlatırız. Şoförler perişan. İsyanlarında haklılar. Yasakları var. 40 kişilik otobüs, 20 kişi ile geliyor. 15 kişilik minibüs 8 kişi alıyor. Yani ciddi bir sorun var. Ama bu sorunlar tek başına senin benim halledebileceğimiz sorunlar değil. Bir teşkilatsak, bir güçsek insanların eleştirilerine sağ duyulu davranmamız ve yardımcı olmamız lazım. Mühim olan esnaf teşkilatının yeniden realize edilmesidir. Bu teşkilat bin yıllık bir gelenekten geliyor. Ahilik. Ahiliğin özünde; kardeşlik, sevgi, dürüstlük, çalışkanlık, birliktelik var, her şey var. Karakter, ahlaki değerler var. Bizim teşkilatımızda baronluk sistemine son verilmelidir. Esnaf olmayan, dükkanı olmayan profesyonel yöneticilerin acilen bu teşkilatın başından yok edilmesi gerekir. Dükkan kirası ödemiyor, personel parası ödemiyor, SSK-Bağkur primi ödemiyor, elektrik, su, doğalgaz parası ödemiyor. Bu adam gelmiş illerin birlik başkanı olmuş, konfederasyonda yönetim kurulu üyesi olmuş. Benim derdimden bu adam anlar mı? Niye benim derdimle dertlensin. Ben niye dertleniyorum biliyor musunuz? Çünkü ben bunların hepsini yaşayan biriyim. İşletmem var, ama bu adamların işletmeleri yok” ifadelerini kullandı.

“RADİKAL KARARLARLA BİZE BİR YOL HARİTASI BELİRLEMESİNİ İSTİYORUZ”

“Yasadan faydalanmışlar, vergi kaydı açmışlar, gelmişler sistemin başına oturmuşlar” diyen Başkan Aykut Yenice son olarak şunları kaydetti:

“Şimdi bu sistemde seni, beni yönetip sorunlara çare olmaya bakıyorlar. Bırakın bu düzeni kendinizi aldatmayın. Okuma yazmayı askerde öğrenmiş insanlarla sorunlarınızı çözemezsiniz. İlime ve bilime ihtiyacımız var. Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde bir basketbol müsabakasına gittim. Bahçesinde saatlerce hayale daldım. Adamlar üniversite kurmuş. Üniversitenin hukuk, iktisat fakültesi var, spor salonları var. Biz hala daha 90 yaşına gelmiş Cemal Tercan’ın aldığı genel merkezde oturuyoruz. Benim sözlerim ve isteklerim sadece esnaf teşkilatının içinde yaşayan gerçek bir esnaf olarak, yüz yıldır lokantacılık yapan bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak, hala daha bu işten ekmek yiyen ve ekmek kazanmaya çalışan bir insan olarak, esnaf teşkilatının ciddi anlamda bu pandemiden çıkaracağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Ülke için bu kadar önemli olan teşkilatımızın, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin sağlıklı koşullarda hizmet edebilmesi adına, rehberin hazırlanmasını ve devletimizin de mali konularda çok daha radikal kararlarla bize bir yol haritası belirlemesini istiyoruz. Ülke turizmine ve ülke mutfağına hizmet etmeye hazır olduğumuzu belirtiyoruz.” (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler