Takip Et

SON DAKİKA

“Sosyal medyanın karanlık sokaklarında kaybolmayın”

16 Nisan 2019, Salı 12:29

     


Son zamanlarda gençlerin sosyal medya üzerinden hayatlarını tehlikeye atacak oyunları oynaması ve bu oyunların bağımlılık yapması üzerine Aydın Efeler Sosyal Bilimler Lisesi’nde 'E- bağımlılık ortaöğretim çalıştayı’ düzenledi. Çalıştay’da konuşan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfulah Okumuş, “ Sosyal medyanın hedefinde gençler var” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mavi balina, Momo oyunu son zamanlarda gençlerin hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın’da 14 yaşındaki bir çocuğun mavi balina oyunu yüzünden intihar etmesi gözleri sosyal medyaya ve bağımlılığa çevirdi. Gençlerin bu tür tehlikeli oyunlardan uzak durması ve sosyal medyadaki tehlikeleri gözler önüne sermek için Aydın Sosyal Bilimler Lisesi’nde “E- bağımlılık ortaöğretim çalıştayı’ gerçekleştirildi.

Okulun konferans salonunda düzenlenen çalıştay, akılı telefon bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, siber zorbalık, sanal ortam ve sosyal ilişkiler başlıkları altında toplandı. Çalıştayın açılış konuşmasını okul müdürü Fatih Anıl yaptı. Anıl, ” Çalıştaya 17 ilçeden öğretmenleriyle birlikte 175 öğrenci katıldı. Bağımlılık konusu akılı telefon bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, siber zorbalık, sanal ortam ve sosyal ilişkiler adlı 5 ana başlık altında ele alındı. Bu çalıştayda öğrenciler 5 ana başlıkta var olan konuları moderatör öğrenciler eşliğinde tanımlayarak kendi göbeklerini kendileri keseceklerdir” dedi.

“KANAYAN YARA, SOSYAL MEDYA”

Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfulah Okumuş ise sosyal medyaya gereken özen ve kontrol yapılmadığını vurguladı. Sosyal medyayı kitle uyuşturma platformu olarak adlandıran Okumuş şöyle konuştu: “Sosyal medya maalesef denetimsiz. Kanayan yaramızdır. Sosyal medya, kitleleri uyuşturan, ailelerin dağılmasına, genç neslin ahlaki erozyonuna, gıybet ve iftira arenalarına dönüşmüş durumda. Günümüz, medya ile zehirlenme günüdür. Zaman ve mesafeler artık bir şey ifade etmemektedir. Dünyanın öbür ucundaki bir insanla anlık bilgi ve belge paylaşmak basit bir hale gelmiştir. Sosyal medya kullanımın basit bir heves veya gençlik takıntısının değil, planlı, projeli ve ciddi kaynaklar harcanarak oluşturulan, hedefine gençleri alan yıkıcı tehditlerdir. Sosyal medyada gizli tehlikeler var. Her platforma göre ayrı ayrı şekillenen dünyalar var. O platformları yönetenler kendilerini olduklarından farklı göstermektedirler. Batının bizlere şirin gösterdiği bu sanal oyuncaklar, genç nesilleri gaflete düşürmektedir. Çevremizdeki birçok ülkede silahlı işgal yaşanırken bizde de ahlaksız ve insafsız bir zihin işgali yaşanıyor. Materyalist dünya düzeni ile yetişen, maneviyattan uzak, hesap vereceği güne hakiki manada inanmayan, her alanda üretmekten çok tüketen, günü birlik yaşamaya alışmış ve aileleri tarafından denetlenmeyen bir nesli nasıl kurtarılabilir diye düşünmek zorunda kalıyoruz. Çocuk eğitimi önce ailede başlar. Eğitim kurumları ise destekleyici unsurlardır. Çocuk temel ahlaki değerlerini aileden alarak belli bir şuur ve seviye kazandıktan sonra eğitim sistemine dahil olursa bu kadar kolay savrulmalar olmaz. Ailede yeterli ve düzgün eğitim alamayan çocuk, okulda da yeteri eğitimi alamadığında ileride de telafisi olmayan problemlere yol açacaktır. Bilgisayar, internet, cep telefonlarını çocuklar mı kullanıyor, yoksa bu cihazlar mı çocuklarımızı kumanda ediyor? Bunlara vereceğimiz cevap, gelecek nesillerimizin aynası olacaktır. Sosyal medyayı bilinçli bir şekilde ve planlı olarak ülkemize hizmet etme aracı haline nasıl getiririz diye düşünmek zorundayız. Sosyal medyanın ve elektronik cihazların karanlık sokaklarında kayıp olmayın “ dedi.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfulah Okumuş’un konuşmasının ardından Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şerife Ak da dijitalleşen dünyada genç olmak konuşlu sunum gerçekleştirdi.

Çalıştaya, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen, Doç. Dr. Yalçın Özdemir, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri katıldı. (FERHAT CİRİT) 







 
Son Eklenen Haberler