Takip Et

SON DAKİKA

Didim açıklarında bayrak gerilimi

16 Nisan 2018, Pazartesi 16:50

     


Didim açıklarındaki Anthropofagos (Hurşit) kayalığına bir grup Yunan tarafından dikilen Yunanistan bayrağı, Sahil Güvenlik ekipleri ve SAT komandoları tarafından kaldırıldı. Operasyonun detaylarını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerilimle ilgili olarak “Didim açıklarında yerleşim yeri olmayan bir kayalığa Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Bunun üstüne Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak bayrağı oradan kaldırdı” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ)

Ocak 1996'da Yunanistan ile Türkiye arasında ‘Figen Akat’ adlı Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan Kardak Krizi’nin bir benzeri daha yaşandı. Ege Denizi'nde Yunanistan ile yaşanan gerilimlere bir yenisi daha eklenirken, Didim açıklarında 'Hurşit' olarak bilinen kayalığa bir grup Yunan tarafından Yunanistan bayrağı dikildi. Bayrağın dikildiği haberin duyulmasıyla bölgeye hareket eden Sahil Güvenlik ekipleri ve SAT komandoları, olaya anında müdahale ederek Didim açıklarındaki kayalığa çıktı ve bayrağı kaldırdı.

YUNAN BAYRAĞI DİKİLDİ, SAT KOMANDOLARI KALDIRDI

Başbakan Binali Yıldırım, Didim açıklarında Hurşit kayalıklarına dikilen Yunan bayrağının kaldırıldığını açıkladı. Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası'nda "Referandumdan Bir Yıl Sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu panelin ardından açıklamada bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği arttırmaya yönelik, kışkırtmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın bir takım faaliyetlerinin olduğu malumunuz. Son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Özellikle aidiyeti, sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz” dedi.

"GEREKEN KARŞILIĞI VERMEYE HAZIRIZ"

Didim açıklarındaki yerleşim yeri olmayan Anthropofagos kayalığına bir Yunan bayrağı dikme girişiminin olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bunun üzerine de Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar ve oradan o bayrağı kaldırdılar. Bizim Yunanistan'a tavsiyemiz; iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği arttıracak provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durması. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini özellikle bekliyoruz. Şartlar ne olursa olsun bu yönde yapılacak oldu bittilere, fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız" diye konuştu.

YUNANİSTAN: ARAŞTIRIYORUZ

Yunan basını da gelişmeyi duyurdu. Haber, kısa sürede pek çok Yunan haber sitesinde de yer alırken, haberlerde kayalığa tekne ile giden 3 Yunanlının kayalığın en yüksek noktasına Yunan bayrağı diktikleri ifade edildi. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları üzerine yazılı açıklama yapan Yunan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında konunun araştırıldığı belirtilerek, “Fotoğrafların ne zaman çekildiği belli değil. Fotomontaj mı belli değil. Fotoğrafların çekildiği yer Yunan toprağı mı o da belli değil. Araştırıyoruz” ifadesi yer aldı.

“KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

AK Parti Didim İlçe Başkanı Maşallah Subaşı da konunun takipçisi olduklarını belirterek, “Bakanlığımız konuya el atmış. Başbakanımız da gereken açıklamaları yaptı. Bizler siyasi büyüklerimizin düşüncelerine katılıyoruz. Konunun takipçisiyiz ve Didim’de bize düşen ne varsa göreve alırız” dedi.

“DEVLETİMİZ, 16 ADAMIZ İŞGAL EDİLDİĞİNDE NEREDEYDİ?”

CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak da aynı duyarlılığın daha önceden gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Hurşit kayalığına bayrak dikimi girişimine devlet gerekeni yapmış ama aynı duyarlılığın daha önceden gösterilmesi gerekirdi. Daha önceden elden giden 16 adamızın işgal edilişinde devlet neredeydi. Yunanlıların zaten topraklarımızda gözü var. Bugün burnumuzun dibine kadar gelmişlerse yakında İzmir ve Aydın bölgelerindeki sahillerimiz de elden gider” diye konuştu. (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler