Takip Et

SON DAKİKA

Kuşadası plajlarına “Deniz kaplumbağalarını koruyalım” tabelaları dikildi

15 Kasım 2017, Çarşamba 15:34

     


Kuşadası’nda 2004 yılından bu yana Kuşadası Körfezi ile yakın çevredeki kıyılarda deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarını gerçekleştiren Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), deniz kaplumbağalarının korunmasına dikkat çekmek için plajlara uyarı tabelaları koydurdu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin girişimleriyle son yıllarda yumurtalarını bırakmak için Kuşadası sahillerini mesken edinen caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının korunması için plajlara uyarı tabelaları dikildi. Bölgede ölü, yaralı ve kurtarma kayıtlarını tutarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile çalışma yaptıkları bilim insanlarıyla paylaştıklarını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Uzun kumsallara sahip, yüzlerce tatil sitesinin ve işletmelerin bulunduğu Kuşadası kıyılarında birçok kaplumbağa vakasıyla karşılaşılmakta ve 2012 yılından bu yana da her yıl caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının kumsallarımızda yuva yaptığını görmekteyiz. Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağalarının ise zengin deniz çayırlarının bulunduğu Kuşadası kıyılarına beslenmek için geldiğini, ölü ve yaralı kayıtlarından anlıyoruz” dedi.

Yaklaşık 30 kilometrelik uzun bir kıyı şeridine sahip Kuşadası kıyılarında ölü, yaralı ve yuva yapan kaplumbağalarla ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları konusunda işbirliği yapılması için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na müracaat ettiklerini ifade eden Sürücü, “Deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarına destek veren Aydın Büyükşehir Belediyesi, Güzelçamlı’dan Kuştur’a kadar uzanan kıyılarda, deniz kaplumbağası vakalarının en yoğun olduğu 9 noktaya 'Deniz Kaplumbağalarını Koruyalım' tabelaları dikti. Tabelalarda deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bilgiler, ölü, yaralı ya da yuva yapan kaplumbağa görüldüğünde neler yapılması gerektiği ve yapılan koruma çalışmalarının görselleri yer alıyor” diye konuştu.

Tabelalar sayesinde bilinçli ve duyarlı vatandaş sayısında artış olacağına inandıklarını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaz aylarında 600 bine yakın insanın bulunduğu Kuşadası kıyılarında hem plajlara gelen, hem de sahilde gezen yazlıkçılar deniz kaplumbağaları konusunda bilgilendirilerek, bilinçli ve duyarlı insan sayında önemli artış olacaktır. Dikilen tabelalar, kumsala yuva yapmak için çıkan caretta carettalar ve ölü, yaralı deniz kaplumbağalarının anında ihbar edilmesini sağlayacaktır. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Aydın Büyükşehir Belediyesi, ADÜ Biyoloji Bölümü, DEKAMER ve EKODOSD işbirliğiyle, Kuşadası kıyılarındaki deniz kaplumbağalarının koruma çalışmaları sürdürülecektir.”

Sürücü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği 5'inci Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nun 6-8 Aralık tarihlerinde Kuşadası'nda gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler