Takip Et

SON DAKİKA

Didim’de bulunan 3 deniz kaplumbağası, DEKAMER’de korumaya alındı

15 Kasım 2016, Salı 09:39

     


Didim sahilinde bitkin halde bulunan caretta caretta cinsi 3 deniz kaplumbağası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Aydın Şube Müdürlüğü’nün Yaban Hayatı Koruma Şubesi personeli tarafından götürüldüğü Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) korumaya alındı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Geçtiğimiz günlerde Didim’de Otellerönü sahilinde biri kıyıda, diğer ikisi sığ alanda bitkin halde bulunan 'caretta caretta' cinsi üç deniz kaplumbağası, yaban hayatının korunmasından sorumlu olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Aydın Şube Müdürlüğü’ne bildirildi. Harekete geçen Yaban Hayatı Koruma Şubesi personeli Didim’e gelirken, üç deniz kaplumbağasında veteriner hekim tarafından yapılan ilk muayene sonucunda herhangi bir yaralamanın olmadığı, Didim’de etkili olan şiddetli lodosun neden olduğu fırtınada dalgalarla mücadele ederek yorgun düştükleri ve karaya sürüklendikleri anlaşıldı. Deniz kaplumbağalarının durumu, Muğla'nın Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesi'nde bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) bildirilirken carettaları denize döndürme çabalarının sonuçsuz kalması üzerine özel tanklara yerleştirilen üç deniz kaplumbağası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Aydın Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından DEKAMER’e götürüldü.

3 AY REHABİLİTASYON UYGULANACAK

'Caretta caretta' cinsi üç deniz kaplumbağasının DEKAMER’de yapılan ilk kontrollerinde, yara belirtisinin olmadığı, dalgalarla mücadele sonucu yorgun düşmeleri nedeniyle bakım ile rehabilitasyona alınmasının zorunlu olduğu belirlendi. DEKAMER’de tek tek özel havuzlara alınan 3 deniz kaplumbağasının ilk tedaviye cevap verdiği ve 3 aylık rehabilitasyon sürecinden sonra tekrar denize bırakılacağı ifade edildi. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Alan Sorumlusu Şenol Menzek, Didim’den getirilen üç deniz kaplumbağasının incelemeye alındığını belirterek, “Şu anda hareketleri normal. Fakat yemek yemeleri ve beslenmeleri de gerekiyor. 6 günlük antibiyotik süreci devam ediyor. Şu anda incelemedeyiz” dedi.

BESLEMEK YASAK

Deniz kaplumbağalarını beslemenin yasak olduğunu bildiren DEKAMER Alan Sorumlusu Şenol Menzek, özellikle tekne turu düzenleyen rehberlerin kaplumbağaları beslediğini belirterek, “Bunu yapmamaları gerekiyor. Çünkü deniz kaplumbağalarının, bu dönemlerde sahil kenarlarında olmaması, güneye, sıcak ortamlara gitmeleri gerekiyor. Fakat insanlar besledikleri için evcilleşiyorlar, yemek buldukları içinde sahil kenarlarından ve koylardan uzaklaşmıyorlar. Balık sezonunun da açılması nedeniyle balıkçıların ağlarına takılarak yaralanmalar meydana geliyor” diye konuştu.

YARALANMALAR ARTTI

Bu sene yaralanma olaylarında artış olduğunu aktaran Menzek, DEKAMER’e yılda 40 civarında yaralı kaplumbağa gelirken son iki ay içerisinde 10 kaplumbağanın kendilerine getirildiğini bildirdi. Vatandaşların, deniz kaplumbağalarını besleyenleri gördüklerinde uyarmalarını isteyen DEKAMER Alan Sorumlusu Şenol Menzek, duyarlılığın önemli olduğunu, vatandaşların deniz kaplumbağalarını besleyenleri gördüklerinde video kameraya çekip, kendilerine bildirmelerini istedi. (EDİZ VERDİOĞLU)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler