Takip Et

SON DAKİKA

Atabay: Mülteci akını yeniden başlayacak

15 Ekim 2016, Cumartesi 14:12

     


Avrupa Parlamentosu Bölgeler Komisyonu tarafından Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen ‘Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası’ (Open Days) konulu toplantıya katılan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, düzenlediği basın toplantısında izlenimlerini paylaştı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Avrupa Birliği (AB) bünyesinde çeşitli çalışmalar yapmak ve temaslarda bulunmak üzere Belçika'ya giden Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyeleri, 10-13 Ekim tarihleri arasında Brüksel'de gerçekleştirilen Open Days çalıştayına katıldı. Katılımcılar arasında yer alan CHP'li Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Brüksel’deki temaslar ve buradaki mültecilerin durumu konulu sunumu ile ilgili bilgi verdi. Atabay, Türkiye'den SODEM üyesi 6 şehrin belediye başkanının katıldığı toplantıda, 30 ülkeden 177 yerel idarenin de yer aldığını söyledi. Didim Belediyesi olarak mültecilerin durumu, bunun toplumsal ve ekonomik etkileri konusunda sunum yaptığını belirten Başkan Atabay, “İki tip gelen insan var. Bir gelip geçici olarak Didim’i veya kıyı ilçelerini kullanan, bir de gelip Türkiye’ye yerleşen mülteciler var. Yaptığım sunumda bunlardan bahsettim. Bölgede mülteci sorununun önemli bir konu olduğunu belirttim” dedi.

“TÜRKİYE, AVRUPA’DA KÖTÜ GÖRÜNÜYOR”

Avrupa Parlamentosu üyeleriyle Türkiye’nin durumuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını ifade eden Atabay, Strateji Geliştirme ve Türkiye Başkanı olan bürokratı Türkiye'ye davet ettiğini söyledi. Türkiye’nin durumunun Avrupa’da kötü göründüğünü kaydeden Didim Belediye Başkanı şöyle konuştu: “Herkes, Türkiye’nin gittikçe bir Ortadoğu ülkesinin konumuna doğru gittiğini düşünüyor. Biz de kendilerine birtakım yargıları kenara bırakarak her zamankinden daha fazla Türkiye’ye yaklaşmalarını istedik. 'Bu ortamdan Türkiye kurtulsun' şeklinde birtakım konuşmalar geçti.”

“AB SÜRECİ UZUN VE ZOR BİR YOL”

Konuşmaların yararlı ancak hepsinin diplomatik olduğunu vurgulayan Atabay, “Ben Avrupa Parlamentosu'na ait parlamenterlerle ilk defa görüşme yapıyorum. Ama adamlar inanılmaz derecede diplomatik ağız kullanıyorlar. AB süreci rahmetli Özal’ın dediği gibi uzun ve zor bir yol. Ama Türkiye’nin diplomasiyi çok daha iyi kullanması lazım” diye konuştu.

“MÜLTECİ AKINI YENİDEN BAŞLAYACAK”

Didim'in mültecilere yönelik sınav verdiğini anımsatan Atabay, sözlerini söyle sürdürdü: “Avrupa Birliği, ne mültecilerin yaşadıkları sorunları ne de Türkiye’nin mültecilere yönelik insancıl yaklaşımını anlayabilmiş. Bu durum uluslararası insan kaçakçılığı haline gelmiş. Birleşmiş Milletler'in verdiği rakama göre 65 milyon 300 bin kişi dünyada mülteci durumunda. Yani neredeyse bir ülke nüfusu kadar. Ülkemizde mülteci akını yeniden başlayacak. Geçen dönem Avrupa Birliği ile konuşmalar başladı ve Didim’deki mülteci akını 2 günde kesildi. Giriş ve çıkışlardaki kontroller ile açık denizde Sahil Güvenlik kontrolleri arttı ve mülteci akınının önüne geçildi. Ama bu sorun bitmedi, yeniden başlayacak. Çünkü Avrupa Birliği ile görüşmeler iyi gitmiyor.” (EDİZ VERDİOĞLU)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler