Takip Et

SON DAKİKA

Turizmciler Bakan Ersoy'a ilettikleri sorunların çözülmesini bekliyor

15 Eylül 2018, Cumartesi 11:04

     


Aydın'ın Kuşadası ve Didim ilçeleri ile İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak Mevkisii'ndeki turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a bir raporla ilettikleri, sorunlarının çözümü için umutla beklediklerini bildirdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir ve Aydınlı turizmciler, geçen hafta her iki şehri ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a sundukları raporla, sorunlar ve beklentileri ortaya koydu. 'Ulusal Sorunlar' ve 'Yerel Sorunlar' diye iki ayrı başlık altında hazırlanan raporların sunulmasını ardından, sorunların çözümü için Bakanlığın atacağı adımın beklendiği belirtildi. Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (KODER) Bakan Ersoy'a verdiği dosyada, turizm şehirlerinin sorunlarının çözümü için, yaz ve kış nüfusları arasındaki farkın yüz binlerle ifade edildiği bu bölgelerde, ayrı planlanlamaların yapılması, kamu ve yerel yönetimlerin güçlendirilerek ayrı bütçe verilmesi önerildi.

ULUSAL SORUNLAR

KODER'in Bakan Ersoy'a ilettiği raporda ulusal talepler, "Otelciler Birliği Yasası çıkarılmalı. Teşvik Kanunu yenilenmeli. Sektörde istihdamın devamlılığının sağlanması için kış sezonunda işveren üzerindeki vergi ve SGK yükleri kaldırılmalı. Tahsisli arazilerin önündeki plajlardan ecrimisil kaldırılmalı. Varlık Fonu'na devredilen tesislerin, diğer tahsisli arazilerin sahip olduğu hak ve imtiyazlara sahip olduğuna ilişkin yasal güvence verilmeli. Gençlere sektörü sevdirecek ve kalifiye eleman sağlayacak idari ve yasal düzenlemeler yapılmalı. Turizm yatırımlarından kaynaklanan birikmiş KDV oranlarının iade edilmesi yerine SGK ve vergi borçlarına mahsup edilmeli" diye sıralandı.

YEREL SORUNLAR

Bakanlıktan çözüm bekleyen yerel sorunlara ise raporda şöyle belirtildi:

"Kuşadası Davutlar-Güzelçamlı bölgesi termal turizm bölgesi ilan edilmeli. Limana daha çok geminin gelmesinin sağlanması. Bölgesel tanıtım yapan derneklere ve firmalara verilen desteklerde bürokrasi çok yorucu, azaltılmalı. Bakanlığın elindeki fotoğraf arşivi eski, yenilenmeli. Selçuk, Pamucak ve Didim bölgelerindeki imar sorunlarının çözümlenmesi, bu bölgelerin golf ve diğer turizm yatırımlarına açılmalı. Söke'deki Bafa Gölü civarındaki Beşparmak Dağları koruma alanı olarak ilan edilmeli. Otellerin kendi açtıkları kuyular veya denizden reserve ozmos sistemi ile su elde etmesiyle ilgili yasal boşluğun giderilmeli. Sahillerdeki atıl durumdaki binlerce konutun turizme kazandırılması için master planı hazırlanması ve pilot bölge belirlenmeli. Eskiden Kuşadası'nda 6 aylık sezon baz alınarak ecrimisil alınıyordu, şimdi 12 ay için alınıyor; ecrimisil uygulamasındaki farklılıklar giderilmeli. Küçük Menderes Nehri'nde turizme zarar verecek boyutlara gelmeye başlayan kirliliğe çözüm bulunmalı. Pamucak alt yapı projesi yarım bırakılmış, sahipsiz kalmıştır, proje hayata geçirilmeli. Pamucak'ta Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından açılan kuyu ve isale hatlarının Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinden sonra otellere fahiş fiyatla su veriliyor, kanalizasyon olmadığı halde atık su parası alınıyor; turizm bölgesi olduğu göz önüne alınarak bu tür bölgeler için uygulanabilir bir sistem geliştirilmeli." (DHA)







 
Son Eklenen Haberler