Takip Et

SON DAKİKA

Medya okuryazarlığı proje konusu oldu

15 Haziran 2017, Perşembe 12:58

     


Aydın Fotoğraf Sanatı Derneği’nin de (AYFOD) ortağı olduğu Medya Okuryazarlığı’na el atıyorum “Hands on Media Literacy” adlı projenin 3. toplantısı Kuşadası’nda yapıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Medya Okuryazarlığı’na el atıyorum “Hands on Media Literacy” adlı projeyi gerçekleştiren Polonya, Çekoslovakya, Letonya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’den proje ortağı olan 40 öğrenci ve 15 öğretmen, Kuşadası’na geldi. Projenin toplantısı Kuşadası’nda bulunan Ephesia Resort Hotel’de yapılırken, proje ortağı öğrenciler, ülkelerindeki ünlü gazetecilerin sunumlarını yaptı. Öğrenciler, yaptıkları sunumlarda uluslararası medya dünyasındaki profil ve başarıları ile mevcut kariyere giden yol hakkında değerlendirmede bulundu, ülkelerindeki gazetecilik tarihi hakkında bilgi verdi.

 

Hafta sonunda Kuşadası'na gelen ve 11 Haziran Pazar günü otele giriş yapan proje ortakları, 17 Haziran Cumartesi günü tesisten ve ilçeden ayrılacak. Toplantıya Aydın Fotoğraf Sanatı Derneği’ni temsilen Proje Koordinatörü Nilüfer Dalkıran ve dernek üyesi Arzu Çakmak katıldı. Aydın Fotoğraf Sanatı Derneği (AYFOD) olarak katıldıkları Avrupa Birliği projesi olan “Medya Okuryazarlığı’na el atıyorum” projesinin ortaklarını Kuşadası’nda ağırladıklarını belirten dernek üyesi Arzu Çakmak, pazartesi günü başlayan çalışmaların cuma gününe kadar devam edeceğini söyledi. Projeye katılan 40 öğrenci ve 15 öğretmenin 11 Haziran Pazar günü Kuşadası’na geldiğini ve kendilerini 17 Haziran Cumartesi günü uğurlayacaklarını ifade eden Çakmak, “Gençler ve öğretmenler birbirleriyle tanıştı. Birlikte çok güzel çalışma yürütmekteyiz. Amacımız bu çalışmayla kitle iletişim araçlarını, özellikle yayınlanan yayınlarla ilgili gençleri ve çocukları bilinçlendirmek, gelen iletileri doğru algılamak, seçebilmek, düzenleyebilmek ve eleştirel yaklaşabilmek” dedi.

 

"ATILAN ADIMLAR YETERLİ DEĞİL"

Kitli iletişim araçlarının yayımladığı her şeyin doğru bir şekilde iletilmediğini anlatan Çakmak, “Bu konuda yaşanan sıkıntılar ortada. Gençleri ve çocukları koruyabilmek amacıyla bu projede yer alıyoruz. Çocukların özellikle kurgu ve gerçeği ayırabilmesi, yayınlarla ilgili doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmesi, eleştirel yaklaşabilmesi, her gelen bilgiyi doğru olarak kabul etmeyip sorgulaması gerek” diye konuştu. Arzu Çakmak, dünyadaki gelişmiş ülkelerde medya okuryazarlığıyla ilgili önemli adımların atıldığını kaydederek şöyle konuştu: “Bu proje, bilinçli izleyici oluşturmak amacıyla hazırlandı. Dünyada medya okuryazarlığıyla ilgili önemli adımlar atılıyor. Bizim ülkemizde de atılan adımlar var ama yeterli değil. Biz de biraz olsun bu anlamda katkı sağlayabilmek için bu çalışmaya katıldık.”

 

“MODERN EĞİTİM SINIFIN DIŞINDA”

Letonya’dan Linda Kalnina amaçlarının medya bağımlılığına karşı öğrencilere medya okuryazarlığını öğreterek doğru mesajları almalarını sağlamak olduğunu söyledi. Modern eğitimin artık sınıfta öğrencilere bir şey öğretmek yerine, öğrencilere Avrupa’yı tanıtarak ve gezdirerek eğitim vermek olduğunu söyleyen Linda Kalnina, “Bu da öğretmenler olarak bizim sorumluluğumuzda. Değişik kültürlerden gelen öğrencilerin bir araya gelerek kültürleri tanıması, bu tecrübeyi yaşamaları bizim için çok önemli. Birçok öğrencinin ilk yurtdışı deneyimi ve Türkiye’de bulunmak bizim için çok güzel” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE, MÜTHİŞ BİR ÜLKE”

Projenin ana koordinatörü, Polonya’dan Bozena Chabros Jaklik, Türkiye’de 7 öğrenci ve 2 öğretmen olarak bulunduklarını söyledi. Polonya’da böyle bir bütçeyi alan tek okulun kendileri olduğunu ifade eden Jaklik, şunları kaydetti: “Hepimiz için zor bir işti. Projenin yazımı konusunda bize destek veren Türkiye’ye de ayrıca teşekkür ediyorum. Daha önce hiç Türkiye’de bulunmadım. İlk izlenimlerim, Türkiye’nin müthiş bir ülke olduğu yönünde. Sıkı çalışıyoruz, çünkü belli başlı noktaları göz önüne çıkarmaya çalışıyoruz. Burada bulunma amacımız da bu zaten. Ümit ediyoruz ki öğrencilerimizin kurduğu arkadaşlıklar ömür boyu devam edecek.” (EDİZ VERDİOĞLU)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler