Takip Et

/>

SON DAKİKA

İYİ Partili Kayalı ile Alp, kayan ev mağdurları ile bir araya geldi

15 Mart 2024, Cuma 11:54
Son güncelleme: 15 Mart 2024, Cuma 12:24

     


İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı ile Behçet Alp, Kuşadası’nda kayan evlerin mağduru ailelerle bir araya geldi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Özel bir firmanın 2014 yılında yapmak istediği AVM nedeniyle yaşanan mağduriyet nedeniyle Büyükşehir Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi’nin çözüm yerine kendilerinin mağduriyetini katladığını belirten vatandaşlar, Kayalı ve Alp’ten çözüm istedi.

Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi Mücella Emgin, Dergah ve Özgün Evler sitelerinde bulunan 120 konut sahibi, 14 Kasım 2014 tarihinde oluşan toprak kayması nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalmıştı. Geride kalan 10 yılda yaşanan sorun için çözüm üretilmediğini mağdurlar, Özer Kayalı’nın başkanlık döneminde verdiği kira yardımlarının, 2019 yılında göreve gelen Ömer Günel tarafından kesildiğini dile getirdi.

“BURADA ‘SEN YÜRÜ, RUHSATI ARKADAN GELİR’ MANTIĞI YÜRÜTÜLMÜŞ”

İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı ile Behçet Alp ile düzenlenen toplantıda 10 yıldır yaşadıkları sorunları dile getiren mağdur aile bireyleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da kendileri ile görüşmediğini ifade etti. Sitelerinin alt kısmında AVM yapmak isteyen firmanın o dönem avukatlığını yapan Ömer Günel’in Belediye Başkanı seçilmesinin ardından yaşanan sorunu görmezden geldiğini dile getiren vatandaşlar, Kayalı ve Alp’in sorunlarına çare olmasını istedi. Yapılan toplantı sonrası bir açıklama yapan İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı, Burada 3 ayrı site var ve bu sitelerimizde hasar oluştu. Peki bu hasar niçin oluşmuştu? Karayolu kenarında kazı yapılmaya başlanmıştı benim ilk burada göreve seçildiğim dönemlerde. Yani 2014 Mayıs ayı gibi. Bu kazıyı kim yapıyor, ruhsatı var mı diye incelemeye başladık. Ruhsat alınmış ama 30 Mart seçimlerinden hemen önce 27-28 Mart tarihinde ruhsat alınmış. Ruhsatı alan bu firma ismini vermemiz doğru olmaz ama burada AVM yapmak için ruhsat verilmiş. Bu ruhsatın son günlerde verilmiş olması dikkat çekiyor. ‘Sen yürü, ruhsatı arkadan gelir’ mantığı yürütülmüş. Kasım ayında da ciddi bir yağış olmuştu ve o firmanın burada yapmış olduğu kazı nedeniyle toprak akmaya başladı. Burada çalışma yapan arkadaşlar önlem amaçlı kazık çakmışlar ama o kazıklar kayan toprağın üstünde kalıyordu ve projeye de uygun değildi. O kazıklar içerisindeki demirlerin çapı da olması gerekenden düşüktü. Buradaki evlerde kaymalar başladı çatlaklar oluştu. Biz Kuşadası Belediyesi olarak o dönem buraya müdahale etmek zorunda kalmıştık. Biz buradaki bütün vatandaşlarımızı apart otellere taşıdık. Tabii bunların içerisinde bebeklerde var, okula giden çocuklarımız da vardı ve çok ciddi bir sorun ile karşı karşıyaydık. Aydın valiliği başta olmak üzere gerekli mercilerle görüşerek belediye meclisimizden aldığımız karar ile bu mağdur ailelere kira yardımı yapmaya başladık. Fakat bizden sonra 2019 yılında göreve gelen Belediye Başkanı ilk icraat olarak bütün bu kira ödemelerini durdurmuş, ‘yani ne haliniz varsa görün’ demeye çalışmış ama bu işte belediyenin de sorumluluğu var. Çünkü bu ruhsatlar alınana kadar 40 ayrı imzadan geçiyor, bunların birçoğu da belediye yetkililerinin imzalarıdır” diye konuştu.

“BUNUN AMACI OLSA OLSA MÜTEAHHİDE PARA KAZANDIRMAK OLUR”

Kaymanın yaşandığı sitelerden kredi çekerek ev alan ama oturamayan ailelerin de bulunduğunu belirten Kayalı, “Bu sorun nedeniyle 10 yıldır hala daha kimse burada oturamıyor. Biz görev dönemimizde ODTÜ'den ilgili hocalarımızı buraya davet ettik ve incelemeler yapıldı. Firmanın burada çaktığı o kazıkların yanlış olduğu böylelikle ortaya çıkmış oldu. Projeye de uygun yapılmamış. Biz o kaymayı durdurmak için belediye olarak ihale açtık. Önce burada işlemi başlatıp sonra ruhsatı alan o firma yetkilisi arkadaşa da söyledik, burada yapması gereken önlemleri ama kendisi, ‘yok biz onu yapamayız, bizim yüzümüzden olmadı’ diye yaklaştı. Biz 5 milyon 300 bin TL civarında ödeme ile bu kaymayı önleyecek başka bir önlem aldık. Çevre yoluna paralel kazık yapıldı ve onun üzerine de perde beton döküldü. Bu yaptırdığımız işlemler sonrası yeniden ODTÜ’den gelen jeoloji mühendisi hocalarımız ile tekrar inceleme yaptık. Burada milim dahi kayma olmadığı anlaşıldı. Daha sonra bir 6 ay daha beklememiz, yağışlardaki etkinin ne olacağı belirlenmesi istendi ama bizim artık o dönem görev süremiz doldu. 2019 Haziran ayında oturulabilir raporu geldi. Bu konutlarımız için burada 120 daire var bu 120 dairemizde yaşayan aileler asıl mağdur ama maalesef bu mağduriyet bir türlü giderilemedi. Ben o dönemde söylüyordum, görevimizi devam etseydik bunun çözümü için kentsel dönüşüm yapacaktık ama o nasip olmadı. Aydın Büyükşehir Belediyesi 10 yıldır kentsel dönüşümden söz ediyor ama şehrin hiçbir yerinde kentsel dönüşüm yapmadı. Buradan daha tehlikeli yerler de var. Biz buranın imarını yüzde 25 artıracaktık. 118 metrekare ve 98 metre kare şeklinde 2 ayrı konut tipi var burada. Bu konutlarımızın metrekaresini düşürüp çekme paylarını da değerlendirerek yüzde 50 kat karşılığı bu mağdur ailelerimizden tek kuruş para çıkmadan böyle bir kentsel dönüşümle sorunu çözecektik. 8 yıldır bu aileler evlerinde oturuyor olacaklardı ama nedense buna bir türlü çözüm odaklı yaklaşılmadı. Kuşadası Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından mağduriyet hala devam ediyor. Ben bugün burada yaptığımız toplantıda şunu gördüm, benimle ilgili hiçbir sıkıntıları yok. Yaptıklarımızı ve aldığımız önlemlerden dolayı bizi takdir ediyorlar ama yeniden Belediye Başkanı olamadığımız için sorun bu durumlara geldi. İnşallah şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kuşadası Belediyesi bize geçtiğinde buranın mağduriyetini gidereceğiz ve dediğim gibi bu mağdurların cebinden para çıkmadan bunu yapacağız. Kuşadası Belediyesi yüzde 50 ödeme karşılığında bu evleri yapabileceğini söylemiş. Bu çözüm değil ki bunun amacı olsa olsa müteahhide para kazandırmak olur. Buranın çözümü yine bizde ve 10 yıldır bu mağduriyetin yaşanmasının da hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

“MAZERET ÜRETMEYECEĞİZ, ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ”

İYİ Parti Kuşadası Belediye Başkan Adayı Behçet Alp, “Buranın çözüm noktalarını sayın Başkanım Özer bey de anlattı. O da kentsel dönüşüm. Burada binlik ve 5 binlik imar planı değişiklikleri ile ve kimse mağdur olmadan bu konu çözülecek. Sayın başkanım burada belediye başkanı iken her türlü yardımı ve çözümü üretmişti. Bundan sonra birlikte bu bir dönemdir yaşanan mağduriyeti gidereceğiz. Göreve geldiğimiz takdirde çalışacağız. Mazeret üretmeyeceğiz, çözüm üreteceğiz” açıklamasında bulundu. (ERDAL AYDIN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler