Takip Et

SON DAKİKA

Yazılı basının dijital dönüşümü konuşuldu

14 Aralık 2017, Perşembe 14:34

     


Basın İlan Kurumu (BİK), yerel gazetelerin yapısal sorunlarına çözüm bulunması ve dijital dönüşümlerini tamamlayarak, her geçen gün büyüyen yeni medyada söz sahibi olabilmeleri için Aydın’da istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda, BİK’in yazılı basına yönelik hazırladığı iki ayrı projenin tanıtımı gerçekleştirildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Toplantının açılış konuşmasını Basın İlan Kurumu Aydın Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel gerçekleştirdi. Uluçamlıbel, "Aydın gazeteleri geleceğe açık bir yol izlemektedir. Sosyal medyada aktif rol alan, gazete mizanpajları ve habercilikleri ile sürekli gündem oluşturan bir camiamız var. Umarız bundan sonra da Aydın ili böyle olur. Aydın ilinin gelişmesi adına birlikte çalışmaya devam edeceğimizi söylemek isterim” diye konuştu.

 

YAZILI BASININ YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Uluçamlıbel’in ardından söz alan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, konuşmasına Adnan Menderes’i anarak başladı. Aydın basınının faaliyetleri itibari ile dikkat çekmeye başladığını belirten Karaca, konuşmasını toplantının amacını anlatarak sürdürdü. Karaca, “Yeni medya çağındayız. İnternet sitelerinin gazete statüsünün kazanma çabası var. Olacaksa nasıl olacak soruları var gündemde. Kurum olarak yürüttüğümüz sosyal faaliyetlerin yanı sıra paydaşımız olan gazetelerimizin yapısal sorunlarının çözümüne yönelik de yoğun çaba harcıyoruz. Bunun yanı sıra bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde yeni medyanın, bir diğer adıyla dijital medyanın öne çıktığını görüyoruz. Her geçen gün büyüyen medyanın bu yeni kolu karşısında neler yapabiliriz, ne yaparsak geçiş sürecini vakit kaybetmeden gerçekleştirebiliriz gibi soruların yanıtını bulmak ve uygulamaya koymak istiyoruz. Toplantılarımızda oturup istişare ederek, yazılı basın sektörümüzün yapısal ve dijital dönüşümü için yol haritasını belirlemek istiyoruz. Bu noktada da beraber hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

 

RESMİ İLANLAR NEREDE NASIL YAYINLANACAK?

Yerel gazetelere ait internet haber sitelerinin teknolojik altyapı ve içerik üretiminin niteliğini artırması kaydı ile dijital reklam piyasasında yer alabileceğine de değinen Karaca, “Gazetelerin İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi” ile “Yerel Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasasına Entegrasyonu” projelerinin Anadolu şehirlerindeki tanıtımlarına devam edileceğini söyledi. Karaca, “ BİK olarak dijitale dönülsün diyoruz. Ama bu dönüşüm gerçekleşirken mümkün olduğu kadar olumsuzlardan kaçınılmaya çalışılıyor. Yasal sıkıntıların yaşanmaması isteniyor. Peki, ilanlar nasıl yayınlanacak derseniz; internette yayınlanacak. Mevcut yasa hükümlerine göre resmi ilanların yayınlanması gazetelerde olur. Ancak biz ilerledik. İlk önce sizlere dağıtmış olduğumuz ilanları eş zamanlı olarak ilan.gov.tr’de yayınlamaya başladık. Bu süreci yerele de yaygınlaştıracağız. İçerik oluşturma faaliyetlerimizi zamanla tamamen elektronik ortama aktaracağız. Bugün ayrıca gazetelerin geliri ilan ve reklamdan nasıl olabiliri konuşacağız. Halihazırda yayınlanmış olan ilanlar ne zaman djitale dönüşecek derseniz eğer, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından diyebiliriz. ” diye konuştu.

 

Toplantıya, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, Bilgi İşlem Müdürü Emin Aksoy, BİK Aydın Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener ve yazılı basın temsilcilerinin yanı sıra KOSGEB, İŞKUR ve GEKA'nın kurum yöneticileri katıldı. (AYŞE YILMAZ)

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler