Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’a bağlı ada, Yunanistan tarafından işgal edildi iddiası

14 Kasım 2016, Pazartesi 17:21

     


Uluslararası hukuka göre Türkiye'ye bağlı olan ve Aydın il sınırları içinde kalan Marathi Adası'nın 2004'ten beri Yunan işgali altında olduğu, adaya Yunan vatandaşlarının yerleştirildiği ve Yunan bayrakları asıldığı iddia edildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ege Denizi’nde Türkiye’ye bağlı olan ancak Yunanistan tarafından işgal edildiği öne sürülen adalara bir yenisi eklendi. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Kurmay Albay Ümit Yalım, Aydın il sınırları içindeki Marathi Adası’nın Yunanistan tarafından işgal edildiğini söyledi.

Marathi Adası’nın, Nergizçik Adası'nın 0.4 deniz mili batısında ve Misak-ı Milli Sınırları içinde yer aldığını, adan ile ilgili kesin kararın Lozan Antlaşması ile verilmediğini ifade eden Yalım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lozan’dan sonra bazı adaların, adacıkların ve kayalıkların aidiyeti konusunda Türkiye ve İtalya Uluslararası Sürekli Hakem Mahkemesi’ne gitti. Bu süreç devam ederken iki taraf anlaşarak 4 Ocak 1932’de bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme, TBMM’de kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Daha sonra Milletler Cemiyeti’nde tescil edildi. Şu anda Birleşmiş Milletler kayıtlarında dahi, bu adanın Türkiye’ye ait olduğu tescillidir. Uydu görüntülerine bakarsanız, görürsünüz. 2006 yılından itibaren Yunan bayrağı dalgalanıyor ve Yunan vatandaşları yerleşmiş.”

Vatan topraklarının işgal altında olduğunu ifade eden Yalım, “Hükümetimizi farkında olmaya, vatan topraklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu konuyu Milletler Cemiyeti’ne götüren CHP’ydi. Şimdi de sahip çıkmaya çağırıyoruz. Umarız CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarınki grup toplantısında bu konuyu gündeme getirir” dedi. (NACİ ERİŞ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler