Takip Et

SON DAKİKA

“Aydın kükürt bombardımanı altında kalabilir”

14 Kasım 2016, Pazartesi 14:27

     


Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) 2. Başkanı Dr. Metin Aydın, il genelinde en son Buharkent’te hizmete açılan Buharkent Jeotermal Enerji Santrali (JES) ile birlikte kurulu JES sayısının 14’e ulaştığını söyledi. Aydın’da Kuşadası’ndan Buharkent’e kadar JES kurulabilecek yüzde 90 düzeyinde saha kapasitesi olduğunu söyleyen Dr. Aydın, ileride il merkezinde kükürt bombardımanı yaşanabileceğine de dikkati çekti.

İl genelinde sürekli JES kurulumu için kuyu açıldığının altını çizen Dr. Aydın, Aydınlı vatandaşlardan son zamanlarda kükürt konusunda sıklıkla şikayet aldıklarını belirterek, “İl merkezi olarak baktığımızda Kalfaköy, Yılmazköy ve Kadıköy’de kuyu açılmaya devam ediyor. Böyle giderse Aydın göç alan değil göç veren bir kent olacak” dedi.

“HALKIN İSYANI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”

Aydın’ı çepeçevre saran kuyulara karşın Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilgili müdürlüklerin tepkisizliğine anlam veremediğini söyleyen Dr. Aydın, “Halkın çevre faciasına karşı isyanı günden güne artıyor. Bu yadsınamaz bir gerçektir. En son ölçümlere göre Aydın’da yağış oranı da yüzde 90 oranında azalmış durumda. Su kaynakları, yakınlarında jeotermal kuyuları açılmaya devam edildikçe daha da kirlenecek. Bu kirli su, gıda ürünlerini ve en önemlisi insan sağlığını da doğrudan etkiliyor. Türkiye’de kanser vakalarında artış olarak Aydın 2.5 kat oranında dikkat çekiyor. En son Ortaklar’daki bir jeotermal santrali kurulumu için ÇED Raporu’nun gerekli olmadığı kararı verildi. İçme su kaynaklarının yakınında santral açılmaya devam edilmesine akıl sır erdiremiyoruz. Büyük Menderes Nehri, jeotermal atıkları nedeniyle 5. derece kirlilik düzeyinde. Bu orandaki suyla tarımsal sulama yapılması bile kanser gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır ” diye konuştu.

Öte yandan yetkililerden edinilen bilgilere göre, Aydın il genelinde halihazırda ön lisans alan üç, planlanan dört JES daha olduğu öğrenilirken, önümüzdeki yıllarda yüzde 90 oranında JES kurulum kapasitesine sahip Aydın’da enerji firmalarınca gerekli izinler alınabilirse, kurulu JES sayısının daha da artacağı öngörülüyor. (MURAT TAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler