Takip Et

SON DAKİKA

Çocuk gelin sorunu kanayan yara

14 Ekim 2016, Cuma 16:36

     


Yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde 700 milyona yakın çocuk gelin bulunurken ülkemizdeki çocuk gelinlerin sayısı hakkında kesin bir rakam verilemese de son bir yılda resmi rakamlara göre 31 bini aşkın kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiği belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) verilerine göre, çocuk yaşta evlendirmelerin en fazla olduğu kent Kilis olurken bu şehrimizi sırasıyla Kars ve Ağrı illeri takip etti.

Çocuk gelin vak'alarının en az yaşandığı kentlerin ise Tunceli, Rize ve Trabzon olduğu tespit edildi. Doğum yapan çocuk annelerin sayısı da 18 binden fazla olarak saptandı.

Bu arada yılbaşından bu yana çocuk gelinler ile ilgili yazılı basına 2 bin 254 haber yansırken çocuk anneler hakkında da yazılı basında bine yakın haberin yer aldığı tespit edildi.

Aydın'da yapılan istatistikler sonucunda; yılda yapılan 7.938 evlilik içerisinde yaşları 16 ile 17 arasında değişen 405 evlenme olduğu belirtildi.

AYDIN'DA HALK BİLİNÇLENDİRİLMİŞTİ

Aydın'da özellikle İncirliova Acarlar Mahallesi'nde çok sık gündeme gelen küçük yaşta evliliklerle ilgili halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, genç kızlara erken yaşta evliliği, eğitimsizliğin ve yoksulluğun getirdiğini söyleyerek, 15-16-17 gibi çok erken yaşlarda evlenip hamile kalan kızlarda, 30’lu yaşlara göre evlenen hemcinslerine göre 5 kat daha fazla ölüm riski olduğuna, erken yaşta gebeliğin hem anneye hem bebeğe zarar verdiğine, ayrıca erken yaşta evliliğin intiharı da beraberinde getirdiğine dikkati çekmişlerdi. (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler