Takip Et

SON DAKİKA

Büyük Menderes Platformu Aydın'ın tarihine ışık tutacak

14 Ekim 2016, Cuma 09:02

     


Büyük Menderes Platformu, Aydın'ın bilinmeyen tarihi eserlerini korumak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla bir proje hazırladı. Proje kapsamında, yeterince tanınmayan ve çeşitli riskler altında bulunan tarihi eserlerin korunması, kamuoyunda tanıtılması ve bu yörelerimizde turizm potansiyelinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın'ın bilinmeyen tarihine ışık tutacak olan proje hakkında bilgi veren Büyük Menderes Platformu Başkanı İbrahim Ayvazoğlu, “Aydınımız, gerek doğal güzellikleri, gerekse tarihsel zenginliği ile önemli bir mirasın sahibi. Ancak, bazı yörelerimizde yer alan kültürel miras ögeleri, kamuoyunda yeterince tanınmıyor ve ne yazık ki turizm potansiyelini kullanamıyor. Platform olarak, bu olumsuz durumun etkilerinin azaltılmasına yönelik bir proje hazırlamış bulunuyoruz. Projemizi, Aydın'da 7 ayrı yerde bulunan ve kamuoyunda tanınmayan bazı tarihi eserlerin kamuoyunun bilinçlendirilmesi yoluyla korunması ve tanıtılması amacıyla hazırladık. Projenin finansmanı için, “İngiliz Kültür Cemiyeti Kültürel Koruma Hibe Fonu”na (British Council Cultural Protection Fund) 18 Bin Sterlin destek almak üzere müracaat edeceğiz. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin projenin ana ortaklarından birisi olması konusunda görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

AYDIN’IN BİLİNMEYEN TARİHİ AÇIĞA ÇIKACAK

Proje kapsamına girmesi düşünülen kültürel miras eserlerden de sözden Ayvazoğlu, bunlar hakkında şu bilgiyi verdi.

Direcik Köyü Tümülüsü: Yenipazar İlçesi Direcik Mahallesi'nde bulunan Lale Tepe Tümülüsü'nün geç Karya uygarlığı eseri olduğu düşünülmektedir. Büyük kısmı toprak altında yapılmış, ziyaret edilmesi kolay olan bir taş mezar yapısıdır.

Donduran Kulesi: Yenipazar İlçesi Donduran Mahallesi'nde bulunan Osmanlı-Ayanlık dönemi koruma amaçlı kule yapısıdır. Yıkılma tehlikesi bulunmaktadır.

Orthosia antik kenti: Yenipazar İlçesinde bulunan Karya dönemine ait yapılar, yerleşim, nekropol ve sonrasında Bizans dönemine tarihlenen bir kale bulunmaktadır. Kazı yapılmadığı için ziyaretçi sayısı azdır.

Alhan Hamamı: Yenipazar İlçesi Alhan Mahallesi'nde bulunmaktadır. Osmanlı dönemine tarihlenen yapı, birbirine bitişik odalardan oluşan, taş, kerpiç ve tuğla yapı unsurlarının birlikte kullanıldığı bir binadır. Yıkılma tehlikesi bulunmaktadır. Ziyaretçi neredeyse hiç yoktur.

Dalama Su Kemeri: Efeler Dalama Mahallesi'nin Geriz mevkisinde bulunan su kemeri, 4 gözlü iyi durumda bir yapıdır. Tanınmadığı için ziyaretçi çekmemektedir.

Dereköy Kulesi: Efeler Dereköy Mahallesi'nde bulunan geç Roma-Bizans dönemine tarihlenen gözetleme kulesi, taş yapı olup yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Tanınmadığı için ziyaretçisi bulunmamaktadır.

Karahayıt Kümbeti: Efeler Karahayıt Mahallesi'nde bulunan ve erken Osmanlı dönemine tarihlenen kümbet yapısı, iyi durumda olup tanıtıma ihtiyaç duymaktadır.

KÜLTÜR VARLIKLARI TURİZM KAZANCINA DÖNÜŞECEK

Aydın'da Kuşadası ve Didim dışındaki ilçelerde turizm gelirinin önemli bir rakama ulaşamadığının ve bu durumun değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ayvazoğlu, “Platform olarak, kültürel varlıklarımızı korurken aynı zamanda bu varlıkların turizm açısından da değerlendirilerek vatandaşların gelirine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu. (HAKAN AKIN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler