Takip Et

SON DAKİKA

"İnsanları pazardan uzaklaştırmayın"

14 Ağustos 2020, Cuma 14:10

     


Aydınlı İş İnsanı Mehmet Çetin, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Çetin, "İnsanları markete yönlendiriyorlar. Pazarcıların sorunları dinlenmiyor" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kendisini tanıtan Mehmet Çetin, "35 yıla yakın peynir sektörünün içindeyim. Her bölümünde yoğurularak bu noktaya geldim. Mücadele ederek bu günlere geldik. Halkımıza çok kaliteli ürünler tükettirebiliyorsak bu bizim için önemli. Kendi çocuğumuza yedirmeyeceğimiz ürünleri başkalarına yedirmeyelim" dedi.

ÇIRAKLIKTAN TEDARİKÇİLİĞE

Peynir sektörüne nasıl atıldığını açıklayan Çetin, "Her ticaret yapan insanın bir hikayesi iyi veya kötü vardır. Kader de olabilir. Mücadele çok önemli. Ben ilkokul mezunuyum. 2 yaşında babasız kaldım. Köşk Menteşeler Köyü'nde doğdum. Babam sigarayla uyumuş kalmış. Annemin bir tarafı yanmış. Babam bu yangında değil daha sonra vefat ediyor. Çocukluğumda hep ticaret yapmaya çalışıyordum. Bir yerlerden örnek alıp bir şeyler yapmaya çalışıyordum. Gök yüzü bile denize özenmiş, rengini denizden almış. Gündüzleri okula gidiyordum, akşamları ayakkabı boyuyordum. Peynirci bir arkadaşın yanına girdim onun yanında çalıştım 8 yıl. Askere gittim. Askerden dönünce aynı yerde çalışmaya düşünüyordum ama işi bozduğunu söyledi. Askerden gönderdiğim parayı ağabeyim zeytin almış. Askerden aldığım maaş benim en büyük sermayemdir. Hikaye böyle başlıyor. İncir ve zeytin ticareti yapmaya çalıştım ama peynir kendini çekti. Çok zor şartlar altında kazandığım parayla ticaret yapmaya başladım. İyi ve zamanında yatırım yaptık. Kolay bir şey değil. Herkesin bir hikayesi vardır bu konuda. Peynir toptancılığı yapmaya başladık. Nazilli'de pazar yerinde peynir satarken, 'Allah'ım benim de bu kadar peynirim olur mu?' derken o kişilere peyniri ben vermeye başladım. Bütün tezgahlardaki peynirleri tedarik eden kişi olmayı başardım. Disiplinli olmak gerekiyor. Başarı böyle geliyor" dedi.

"KALİTELİ PEYNİR, KALİTELİ SÜTTEN OLUYOR"

Peynir hakkında tüyolar veren Çetin, "İnsanların ihtiyaç duyabileceği gıdaları satmaya çalışıyoruz. Kaliteli peynir, kaliteli sütten oluyor. O peyniri yapan ustası. O bir lezzet yolculuğu. Hayvanın yediği yemden, içtiği sudan geçen peynir lezzeti var. O yolculuk esnasında sütün iyi mayalanması iyi taşınması çok önemli. Veterinerle konuşuyoruz. Hangi çiftlikte ne olduysa ona göre alım yapıyoruz. Bunu arka taraftan öğreniyoruz. O süt hasta mı değil mi veterinerler üzerinden öğreniyoruz. Hangi çiftlikte hasta inek var bunları öğreniyoruz. Çok kaliteli ve sıkı işlenmiş mallar uzun süre kalabilir" dedi.

"PEYNİRİN TADINA BAKILMALI"

İnsanların markete yöneldiğini söyleyen Çetin, "Büyük marketlerde kapalı bir şekilde almaya razı olan vatandaşlar, pazarda üreticinin peynirini tadarak alıyor. Şarküteri önemli. Pazarcıların sattığı ürünler çok önemli. Onlar en güzelini satmaya çalışacaklardır. Peynirin tadına bakılmalı. İnsanlar kasap ve peynircisine dikkat eder. Pandemiden dolayı pazarcı zor durumda kaldı. İnsanlar marketlere yöneldi. Bu konuda herkese tepkiliyiz. Pazarcılar sabahın erken saatlerine kalkıp işlerini yürütüyorlar. Pazar yerleri tek kelimeyle kapatılıyor, yerleri değişiyor. Odalar üstüne düşeni yapmadı. Zor bir dönemden geçiyoruz. Herkes elini taşın altına sokacak. Pazarda olan sorunları yöneticilerin dinlemesi gerekiyor" dedi.

"SİYASETÇİLER İLGİLENMİYOR"

Çetin, "Siyasetçilerin pazarcılarla ilgilenmesi gerekiyor. Aydın'da siyasetçiler pazarcılarla ilgilenmiyor. Aydın'da büyük potansiyel var. Ben Aydın'dan iyi bir siyasetçi çıkınca seviniyorum. Şimdi bu yok. Herkes elini taşın altına sokmalı. Siyasetçiler ilgilenmiyor. İdare eden mücadele eden siyasetçi lazım. Pazarcıların sorunlarını kim çözecek. Yatağan pazarı kapandı, oldu bitti. Oradan bir sürü kişi ekmek yiyor" dedi.

"İNSANLARI UZAKLAŞTIRMAYIN"

"Ben müşterinin hangi peyniri alacağını bilirdim" Çetin, "Hazırlığımı yapardım. Biliyordum damak tadını. Bütün şarküterici arkadaşlarım da müşterisini bilir. İşlerini iyi yapıyorlar. Markette ise ne alacağını bilmiyor vatandaş. Şarkütericiyle sohbet ederek alışveriş yapmak birlikteliğin gücüdür. Bunlar önemli şeyler. Bunlardan insanları uzaklaştıramazsınız. İnsanları marketlere yönlendirmeyelim. Para insanları değiştirmemeli. Pazarda saygısızlık varsa biz bunlara müdahale edelim" dedi.

"İYİ REKLAM AMATÖRDE OLMUYOR"

Spor yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Çetin, "Aydın Masterler Futbol Takımı'nı kurduğunu açıkladı. 2013'te bu masterler olarak futbol oynamaya başladıklarını söyledi. Yurt içi ve yurt dışından bir çok takımlarla maç yaptığını söyledi. Bir çok il ve ilçenin de master takımı kurmasına da ön ayak olduk. Orta sahadan gol attım ve Aydın Zeybeği oynuyorum. Bambaşka bir mutluluk bu. Spor yapan herkesi seviyoruz. Spor yapmalı herkes. Şu ara futbol oynamadık pandemiden dolayı. Mutlaka spor yapmalıyız sağlık açısından. Oynayan arkadaşlara sporu bırakmamalarını öneriyorum. Gelir ve gider bir spor kulübünün en önemli unsurudur. Gideri iyi taramanız gerekiyor. Gideri hesaplamanız gerekiyor ve ona göre para toplamanız gerekiyor. Kulüp halkla iç içe olmalı. Aydın'ın reklamını yapmak için iyi bir yerde olmak gerekiyor. İyi bir reklam amatörde olmuyor. Üst liglerde olmak gerekiyor. Bir Altınordu, bir Gençlerbirliği örneği var. Örnek alacağımız insanlar var. Kent birleşmeli. Parti ayrımı yapmamalı" dedi.

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Gençlere tavsiyelerde bulunan Çetin, "Herkesin bir acısı vardır. Acıdan büyük acılar vardır. Bazen şükretmek gerekiyor. Tabi ki kaderde var ama. Mücadeleniz çok önemli. Siz istediğiniz sürece hayal ettiğiniz yerlere de geliyorsunuz. Benle beraber peynirciliğe başlayan arkadaşlarım da var başarılı olmuş. Ticari anlayışı iyi veya kötü olabilir. Ama başarılı insanlar her zaman örnek alınmalı. Tecrübelerden faydalanmalıyız. Okullarda konuşturulmalı. Gençlere bir şeyler vermemiz gerekiyor. Gençlere bilgi vermeliyiz. Gençleri internetten kurtarmak gerekiyor. Oyun içi oyunlardan kurtarmak gerekiyor. Gençlerin tecrübeleri alması gerekiyor. Bir genç tecrübe almak istiyorsa ben maddi manevi yanında olurum. İnsan ettiği hayır kadar zengindir. Lüks araba binmek zenginlik değil, aldatıcıdır" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler