Takip Et

SON DAKİKA

TEMA Toprak Bozulumunu gündeme getirecek

13 Kasım 2016, Pazar 12:56

     


TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, bu yıl Erozyonla Mücadele Haftası'nda toprağın verimliliğindeki azalmayı ifade eden “toprak bozulumu”nu gündeme getireceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Özdemir, yaptığı açıklamada, “Toprak bozulumunun, toprağın sağlığında meydana gelen bozulmalar ve sonrasında toprağın sunduğu hizmetlerin azalması olarak nitelendirildiğini belirtti.

Dünyada kullanılabilir arazilerin yüzde 33’ünün toprak bozulumuna uğramış durumda olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Türkiye’de ise toprak bozulum tiplerinden sadece erozyon dikkate alındığında bile topraklarımızın yüzde 86’sında erozyon meydana geldiği görülüyor. Toprak bozulumu su kıtlığı, gıda güvensizliği, iklim değişikliğinde hızlanma, yoksulluk, göç, toprak ve toprağa bağlı diğer ekosistem hizmetlerinde azalma gibi sonuçlara yol açıyor. Konu şu an dünya gündeminde önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de de toprak bozulumunun önlenmesi, etkilerinin azaltılması ve toprağın iyileştirilmesi amacıyla acilen çalışmalar yapılmalıdır. İklim değişikliği etkileri ve toprak bozulumu ile karşı karşıya olan havzaların etkilenme düzeyleri saptanmalı ve önlemler alınmalıdır.”

İKLİM DEĞİŞİM İDE GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR

Ormanların yok edilmesinin, tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanılmasının sera gazlarını artırıp iklim değişikliğini hızlandırdığına dikkat çeken Özdemir, ,“İklim değişikliği toprak bozulumuna yol açıyor. Toprak bozulumu da iklim değişikliğinde artışa sebep oluyor. Bu olumsuz etkileşim, toprak, tarım, gıda ve orman varlıklarımızı doğrudan tehdit ediyor. Topraklarımızı koruyarak iklim değişikliği ile mücadele edebileceğimiz bir sistem kurmalıyız. Herkesi, hem toprağın korunması hem de iklim değişikliğine neden olan kömür ve diğer fosil yakıtlara dayalı enerji tüketiminin engellenmesi için yerel ve ulusal yönetimlerden taleplerde bulunmaya çağırıyoruz” dedi.

GÖNÜLLÜLER ÇAĞRI YAPACAK

TEMA Vakfı gelecek kuşakların yaşam hakkını savunmak için Türkiye’de gönüllüleri ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyecek ve toprak bozulumuna dikkat çekeceklerini de anlatan Özdemir, ." Gönüllüler bir hafta boyunca Toprağa Saygı Yürüyüşleri, tanıtım ve bilgilendirme için stant çalışmaları ve eğitim etkinlikleri düzenleyerek toprak bozulumu ile mücadele edilmesi için herkesi harekete geçmeye davet edecek" diye konuştu. (SUAT DENİZ)

 

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler