Takip Et

SON DAKİKA

Zeytinyağlı kılıç yapıyor

13 Ekim 2018, Cumartesi 11:00

     


Karacasu'da yaşayan demir ustası Ali Orta, yaptığı kılıçların daha parlak ve keskin olması için suyla değil zeytinyağıyla ıslatıyor. 1970 yılında demirciliğe başladığını belirten Orta'nın zeytinyağlı kılıçları Almanya'ya kadar gidiyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Geçirdiği 18 senelik çıraklığın ardından demir ustası olan Ali Orta, kılıcı suyla değil zeytinyağı ile ıslattı. Zeytinyağında bekleyen kılıcın daha keskin ve parlak olduğunu dile getiren Orta, "Zeytinyağı ile ıslattığım kılıçlarda çekme olmuyor. Bütün kılıçlarım el yapımı ve dövme demir. Müşterilerimden gelen talepler doğrultusunda farklı kılıç çeşitleri yapabiliyorum. Kılıç çeşitlerinden Zülfikar'a talep çok fazla" dedi.

YAPTIĞI VİKİNG BALTALARI ALMANYA'YA GİDİYOR

Özel siparişe göre üretim yapan Orta, "Özellikle yaptığım Viking Baltaları Alman müşteriler tarafından çok tercih ediliyor. Tek başıma çalıştığım için Almanya'dan gelen Viking Baltası siparişlerini maalesef yetiştiremiyorum" dedi. Kılıç yapımının aşamalarına değinen Orta, "Kılıç, süs dediğimiz malzemeden yapılır. Uygun süsü seçtikten sonra ocakta dövüyorum. Sıcak haldeki kılıcı istenen siparişe göre şekillendiriyorum. Sürtme ve parlatma işleminin ardından zeytinyağı ile suluyorum. Soğuyan kılıcı parlatıp vernikliyorum" diye konuştu.

Demircilik mesleğine çocukluk yıllarında başladığını belirten Orta, "Bizim dönemimizde sanayide çalışmaya başlanır ve bir meslek öğrenilirdi. Benim ustam demirciliğin tüm inceliklerini bana öğretti. Ben de demirciliği severek yapıyorum. Özellikle farklı kılıç çeşitleri yapmak bana büyük bir heyecan veriyor. Usta olduktan sonra ben de çırak yetiştirdim. Fakat günümüze baktığımızda gençler sanayide çalışmıyor. Bu yüzden bizim mesleğimizde de çırak yetişmiyor. Demircilik, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden biri" dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler