Takip Et

SON DAKİKA

"Kestane yetiştirmek çocuk yetiştirmeye benziyor"

13 Ekim 2018, Cumartesi 10:00

     


Kış aylarının habercisi olan kestanenin hasadı Nazilli'de başladı. Nazilli'nin Yaylapınar Mahallesi'nde 18 senedir kestane üreticiliği yapan Necati İzgü, bu yıl kestane veriminin yüksek olduğunu belirterek, "Kestane yetiştirmek çocuk yetiştirmeye benziyor. Hava koşullarının iyi olmasının yanı sıra kaliteli mahsul için ağacın bakımı da çok önemli" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yaylapınar Mahallesi'nde kestane üreticiliği yapan Necati İzgü, "Kestane mahsulü almak için ekiminden hasadına kadar 30 yıl geçiyor. Diktikten sonra gerekli aşılamalar yapılıyor. Kestane yetiştirmek çocuk yetiştirmeye benziyor. Bebeklik, gençlik ve yaşlılık dönemi var. Yetiştirmekteki en keyif verici bölüm ise, kendi ürettiğin mahsulün tadına bakmak" diye konuştu. Bu yıl hava koşullarının kestane için uygun olduğunu belirten İzgü, "Aydın'da yaklaşık 20 bin ton kestane üretiliyor. Bu yıl hava koşullarının iyi gitmesi kestanedeki kalite ve verimi arttıracak. Belirlenen fiyatlara göre kestane, 15 ila 18 lira arasında alıcı bulacak" dedi.

KESTANE AĞACI DİKİLDİKTEN 30 YIL SONRA MAHSUL VERİYOR

Kestane yetiştirmenin inceliklerine değinen İzgü, "Bölgenin iklim şartlarına uygun kestane türü dikilmeli. Kestanenin en büyük sorunu ağacın kuruması. Kurumanın sebebi de hastalıklar. Bu hastalıkları önlemek için doğru ilaçlama yapılmalı. Çünkü kuruyan kestane ağacı bir daha mahsul vermez. Tekrar mahsul almak için 30 yıl beklenmesi gerekir" diye konuştu.

Aydın'da üretilen kestanenin belirli bir kısmının Bursa'ya gönderildiğini ve kestanenin işlendikten sonra kestane şekeri olarak pazarlandığını dile getiren İzgü, "Aydın'da maalesef kestane şekeri için yeterli endüstriyel tesis yok. Bu bölgede girişimciler birleşerek tesis kurduğunda kestaneye katma değer kazandırılmış olur. Böylece hem bölgenin tarım geliri hem de üreticinin kazancı artar" dedi.

"GENÇLER, ÜRETİME YÖNELMELİ"

Ağaç dikmenin önemine dikkat çeken İzgü, "İnsan bir ağacı önce kendisi için diker. Ama bu ağaçtan sadece diken değil çapalayan, aşılayan, toplayan ve satın alan faydalanır. Özellikle nüfusun yüzde 40'lık kısmının tarımdan geçindiği ülkemizde üretim çok önemli. Gençler, ağaç yetiştirmenin önemini kavramalı ve üretime daha çok destek vermeli. Ağaç dikmek ve ürün yetiştirmek, ülke ekonomisine katkı sağlamakla birlikte ülkedeki üretimin artması için de büyük rol oynuyor" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler