Takip Et

SON DAKİKA

Türkiye’de ilk kez bir kooperatif kendi yemini üretti

13 Ekim 2017, Cuma 17:48

     


Tv Den ekranlarında her Çarşamba akşamı Hatice Hoş'un hazırlayıp sunduğu Ekonomiden programının bu haftaki konukları Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kapucu İle Ör-Koop Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ulusan oldu. Süt ve süt üreticilerinin sorunlarının konuşulduğu programda Kapucu, Türkiye’de ilk kez bir kooperatifin kendi yemini ürettiğini söyledi.

 

Ör- Koop Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kapucu, Ör-Koop’un ihtiyaç duyulan bir dönemde faaliyete geçtiğini belirtti. Kapucu,” Üreticiler gayet iyi biliyorlar ki, milli ve dini bayramlarımız da üreticilerin 2-3 gün sütlerinin alınmadığı dönemler oluyordu. İmkanlar günümüz kadar gelişmiş durumda değildi. Sevkiyat konusunda da sıkıntılar yaşanıyordu. Mevcut sütü depolama şansı da yoktu. Peynir, tereyağı ,yoğurt, ayran yapılıyordu ve böylece kooperatif süt almaktan ziyade üretime geçti ve mandırası oldu. Üreticinin sütü satın alındığı gibi, tabi ki karşılığında yem, makine ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE İLK YEM FABRİKASI”

Türkiye’de ilk kez bir kooperatifin kendi yemini ürettiğini ifade eden Kapucu, “Yem fabrikamızı 2017 yılının Mart ayında açtık. Türkiye’ de ilk kez bir kooperatifin yem fabrikasını var. Mandıramızda bölge ihtiyaçlarını karşılayacak boyutta. Böyle bir işi başardığımız için gurur duyuyoruz” belirtti.

 

“YEM FABRİKASI ÜRETİCİYE NASIL YANSIDI?”

Yem fabrikasının üreticiye olan katkılarını anlatan ve ürün fiyatlarına da değinen Ör-Koop Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ulusan, “Öncelikle biz kalite dedik, sonra fiyatı. Diğer fabrikalardan gelen ürünleri çok iyi bilemiyorduk. Kendi yem fabrikamızda ham maddeyi, ürünü doğal olarak daha iyi biliyor ve gözlemleyebiliyoruz. Fiyatlarımızı da diğer firmalar gibi düşürdük, fiyatlarımız aynı seviyede” söyledi.

 

“ÜRETİME DESTEK VERİLMELİ”

Çiftçiye üretimde destek olunması gerektiğini belirten Kapucu, “Bölgemiz incir, zeytin bölgesi ama ne incir de ne de zeytin de destek var. Biz tabi ki destek verilmesi tarafındayız. Dünya’da sarılop incirinin yetiştiği tek bölge, Aydın bölgesi. Her nedense destek alamıyoruz.” ifade etti.

 

“VERGİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”

Mazot fiyatlarının inanılmaz derecede arttığını belirten, yat mazotları ile çiftçinin kullandığı mazotu karşılaştırdı. Ulusan, “Deniz kenarında yatlarda güneşlenmek için kullanılan mazodun fiyatı 2 lirayken, tarlada hayvanla uğraşan, elleri ayakları yara içinde çiftçinin üretim yapmak için kullandığı mazot neredeyse 5 tl. Çiftçi mazodu daha ucuza alınabilmeli ve vergi fiyatları düşürülmeli.” dedi.

 

“ÇİFTÇİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Bilinçli bir üretim için bir takım koşulları yerine getirmek zorunda olduklarını belirten Kapucu,” Bilinçl, bir üretim için üreticiler bilinçlendirilmeli, girdilerin aşağılara çekilmeli ve çiftçiye destek verilmeli.” belirtti.

 

“HAYVAN İTHAL EDİYORUZ”

Hayvan ithal edilmesinin ülkemiz bir için bir acı olduğunu söyleyen Kapucu,” Resmi kayıtlara baktığımızda hayvan sayısı bizden az olan ülkelerden hayvan ithal ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde buzağı ölümleri %5 iken, biz de %18’lerde görünüyor. Bunun sebebi de çiftçinin koruyucu hekimlik konusunda bilinçlendirilmemesi.” ifade etti. Ulusan, buzağı ölümlerini durdurmanın ve eti düşük fiyata satın almanın mümkün olması içim ürün girdilerinin düşürülmesinin zorunlu olduğuna değindi.

 

ÜRETİCİ SÜT FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİL

TV Den ekibi, üreticilere süt fiyatlarından memnun olup olmadıklarını sordu. Üreticiler, “ Süt fiyatlarından memnun değiliz. Süt fiyatları çok düşük, yem fiyatları yüksek. Üreticiyi tatmin edecek bir fiyata yükselmesini istiyoruz. “ açıklamalarında bulundu.

 

“2017 YILI CİROMUZ 205 MİLYON”

Yönetime geldikleri günden bugüne yaşanan değişimlere değinen Kapucu,” Kooperatif 38 yıllık gelişiminde sütle başladı. Süre içerisinde ihtiyaçtan dolayı mandırayı ve yem fabrikasını oluşturduk. Aydın’ın 17 ilçesinin 7 elçisinden faaliyet gösteriyorduk. Şu anda 11 ilçeden süt alımı yapıyoruz. 4385 kayıtlı üreticinin günlük üretmiş olduğu 315 tonu alıyoruz. Mevsim şartlarına göre bu miktar değişiyor. Süt ürünlerinin bir kısmını tesislerimizde değerlendirip süt ürünü olarak ürettik , bir kısmını da ulusal alanda pazarlıyoruz. 2014 yılında ciromuz 68 milyonken, bugünkü ciromuz 205 milyona çıktık” belirtti.

 

“GÜVENİLİR SÜT, GÜVENİLİR GELECEK”

Güvenilir süt, Güvenilir Gelecek projesi kapsamında Hollanda’da eğitim aldığını anlatan Ulusan, “Sütün hijyeninin nasıl sağlanabileceğini gördük. Kaşar peyniri yaptık. Daha modern bir üretim eğitimi aldık. Aldığım eğitimleri burada uygulamaya başladık.” belirtti. Üreticiden tüketiciye giden ürün farkını da değerlendiren Ulusan, “ Hollanda'da devlet hayvanın 8 saat merada yayılmasını primle ödüllendiriyor. Devletin desteklemesi bizden biraz daha fazla. Bizim maalesef böyle desteklerimiz yok” ifade etti. (HASAN ALP ŞAHİN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler