Takip Et

SON DAKİKA

Engelleri kaldıran alfabe

13 Ekim 2017, Cuma 20:25

     


Braille Alfabesi, yaklaşık 200 yıldır görme engellilerin dünyayla bağlantısı oluyor. Altı noktadan oluşan tablet üzerine iğne ile kabartma yönteminin kullanıldığı alfabe 1821 yılında Louis Braille ve Fransız ordusunda görevli Charles Barbier tarafından oluşturuldu. Alfabe modernize edilerek bugüne kadar geldi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Beyaz baston görme engellilerin gezebilmesi, bir yerden bir yere gidebilmesi için kullandığı araçlardan biri. Braille Alfabesi de görme engellilerin dünyayla bağlantısını sağlayan bir başka araç.Türkiye'de adına dernek kurulan alfabe altı noktalı tablet üzerine konulan kağıdın bir iğneyle delinmesi sayesinde oluşuyor. Altı nokta içerisindeki her delik bir harf ya da sayıyı oluşturuyor.

 

Altı Nokta Körler Derneği Aydın Şube Başkanı Bayram Özen, Braille Alfabesi'nin 1800'lü yıllardan beri kullanılan görme engellilerin ortak iletişim aracı olduğunu söyledi. Özen, "Louis Braille ilk önce bir kağıdı boşluklu alanlarda denemiştir. Her noktaya da bir harf veriyor. O zamanın koşullarında bu şekilde oluşan alfabe tablet üzerinde altı nokta oluşturularak Braille tarafından modernize edildi" dedi. Braille Alfabesi'nin görme engellilerin gözü kulağı olmasına rağmen kabartma yazı ile basılmış kitap sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Özen, bu kitapların da maliyetinin yüksek olduğunu vurguladı.

 

Özen, "Kabartma yazılı kitaplar Milli Kütüphane'de ya da il halk kütüphanelerinde bulunabiliyor. Genel olarak kitapların kabartma yazıya çevirisi de artık kolay. ama seri olarak basılması çok maliyetli. Çünkü, kabartma yazıcılar euro ve dolar ile satılmakta. Bu durum da maliyetleri oldukça yükseltiyor. Bazı devlet kurumları bu yazıcılardan çıktı alsa da bu yaygınlaşmış değil. Bu yüzden de kabartma yazılı kitaplara ulaşmak oldukça zor" ifadelerini kullandı. (HASAN ALP ŞAHİN)







 
Son Eklenen Haberler