Takip Et

SON DAKİKA

“Bu mesleği mezara götürmek istemiyorum”

13 Ekim 2016, Perşembe 09:29

     


Söke’de çocukluk yıllarından beri körüklü çizme imalatı yapan 83 yaşındaki Zeki Avcıoğlu, kendisini iş yerinde ziyaret eden Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’a, “Bu mesleğin yaşamasını istiyorum. Benimle birlikte mezara gidecek. Ne olur bize yardımcı olun” dedi. Vali Koçak, ustanın bu sözlerine, “Üzerimize düşen neyse yaparız” diye cevap verdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Söke’de birtakım ziyaretlerde bulunan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Söke'nin ünlü körüklü çizme Ustası Zeki Avcıoğlu’nu da iş yerinde ziyaret etti. Babasının yanında 7 yaşındayken çırak olarak başladığı kunduracılık mesleğini körüklü çizme ustası olarak sürdüren, 83 yaşındaki Zeki Avcıoğlu, dükkanında konuk ettiği Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’a, çırak bulamamaktan yakındı; kendisinden sonra mesleğini sürdürecek ustaların olmayacağını bildirerek, “Bu mesleği mezara götürmek istemiyorum” dedi.

“ALIN TERİ KAZANCINA DOYAMADIM”

Valinin ziyareti ile duygulanan Zeki Avcıoğlu, “83 yaşındayım, baba sanatını 76 yıldan beri sürdürüyorum. Ancak bu işi daha ne kadar sürdüreceğim ve bu işi bizden sonra kimler yürütecek bilemiyorum. Bugüne kadar doyamadığım en büyük şey alınteri kazancıdır. Burada bir amacım da para kazanmaktan öte Söke’nin ismini dünyaya duyurmak... Bu çok hoşuma gidiyor. Aydın’ın inciri, zeytini, balı ve yağı var. Söke’nin de körüklü çizmesi var. Ben öldükten sonra bu işi kim yapacak? Bu işlere önderlik yapacak birleri olsun. Dışarıya ihracat yapacak birileri olsun. Ancak bizim işlerde çırak sıkıntısı var. Çırak geldi mi babası, 'SSK yapacak mısın? Kaç para maaş vereceksin' diyor. Bu meslekte çırak sıkıntısı çok büyük. Bu işi Almanya’da, Avusturya’da ve birçok ülkede yapan yok. İhracat yapacak olursak bizden çok sayıda çizme isterlerse biz onu da yetiştiremeyiz. Çünkü bu mesleği kimse öğrenmeye gelmiyor. Alın terimle yıllardan beri çalışıyorum. Söke’ye her şeyimi verdim. Verecek başka bir şeyim de yok. Söke’nin isminin bu çizmelerle ebediyen yaşamasını istiyorum. Ama bana bu konuda nasıl yardımcı olacaksınız, ben bunu bilemiyorum. Vali Bey, bu sesimi nasıl duyuracaksın, sizden yardım istiyorum” dedi.

“76 YILIN EMEĞİ VE RUHU VAR”

İlk kez körüklü çizme ve imalatını gören Vali Koçak, ustanın el emeği ürününü yakından incelerken, “Herhangi bir ayakkabı fabrikasında böyle bir ayakkabı saniyeler içinde yapılıyor. Ama bu çizmelerde ruh var. Bunda 76 yılın tecrübesi, alınteri ve emeği var. Sanatkarlık kültürü var. Altının kıymetini sarraf bilir. Bunun kıymetini bilenlerle sanatkarları buluşturacak bir mekanizma oluşturmak lazım. Üzerimize düşen görev olursa biz de onu yapmaya çalışırız. Bu, aslında sosyal bir vak'adır. Küçük esnafla konuştuğunuzda 'Büyük AVM’ler açıldı. Bizim işlerimiz azaldı ve küçük esnaf kapanmaya başladı' sözlerini duyuyoruz. Artık her şey makineleşiyor ve kitle araçları gelişiyor. Maliyetler de ona göre düşüyor. Pazara sunulan malzemeler daha çok o kanaldan geliyor. Böyle orijinal mesleklerin de kendine göre talepleri vardır. Bunlar özel talepler olduğu için ancak ihtiyaç olduğunda karşılanabiliyor. Talep olmayınca da kazanç düşüyor. Bu nedenle kazanç elde etmekte zorlanan mesleklerde çırak yetişmiyor. Bu anlamda da yine pazarlamaya ihtiyaç var. Piyasada GDO’lu ürünler çok daha fazla üretiliyor ve pazara ucuza sürülüyor. Ondan çok daha pahalı olan organik ürünler de kendi talebini oluşturmaya başladı. Bu körüklü çizme de buna benziyor” diye konuştu. (BURHAN CEYHAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler