Takip Et

SON DAKİKA

Vali Köşger, Afrodisias'ın büyüsüne kapıldı

13 Ağustos 2017, Pazar 13:29

     


Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Karacasu Kurtarma kazısında çalıştırılmak üzere alınacak uzman kadronun dışarıdan alındığı gerekçesi kazıyı durduran Kaymakam ve Müze müdürü arasında krize yol açan Afrodisias Müzesi ve ören yerinde incelemede bulundu. Vali Köşger, ilk kez geldiği, dünya kalıcı mirasına alınan Afrodisias Antik Kenti’nden çok etkilendiğini belirterek, “Bu güzellik dünyanın hiç bir yerinde yok. İngiltere’deki Stoneç müzesindeki iki taş parçası dahi buradan fazla ilgi görüyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Beraberinde Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kültür ve Turizm Müdürü Nusrettin Debre ile birlikte Karacasu’ya gelen Vali Köşger ilk olarak Afrodisias müzesi ve ören yerini gezdi. Müzede, Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı, Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ve kamu kurum ve kurumlarının müdürleri tarafından karşılanan Vali Köşger’e folklor kıyafetleri ile karşılayan minik öğrenciler çiçek ve Karacasulu çömlek ustalarının elinden çıkmış gelin bardağı hediye edildi.

ÜÇ SAATİNİ MÜZE VE ÖREN YERİNİ GEZMEKLE GEÇİRDİ

Kaymakam Büyüknalçacı, tek eşlilik ve iki çocuğu sembolize eden gelin bardağının hikayesini anlattı. Daha sonra Afrodisias Müzesinde sergilenen eserleri gezen Vali Köşger, 40 derece güneşe rağmen ören yerini gezdi. Köşger, Afrodisias Antik kentinin en görkemli giriş kapısı olan Tetraplon kapısı, 30 bin kişilik dünyada eşi benzeri bulunmayan ve günümüze değin çok iyi korunmuş Gymnasium, Sebastian tapınağı, Odrion hamamı ve Anfi tiyatro ile kazısı tamamlanmak üzere olan güney Agora havuzunu da gezdi. Afordisias Kazı Başkanı R.R.R. Smith’in de eşlik ettiği gezinin son bölümünde kazı evinde incelemede bulunan Vali Köşger, ören yeri ve müzedeki eserlerden çok etkilendiğini söyledi. Dünyanın hiç bir yerinde eşi benzeri olmayan Sebastian tapınağından da çok etkilendiğini söyleyen Vali Köşger, “İngiltere’deki Stones müzesindeki iki taş parçası buradan çok fazla ilgi görüyor. Oysaki buradaki eserler dünyanın hiç yerindeki eserlerle kıyaslanamayacak kadar çok değerli. Çok büyülendim. Bu kadar eseri bir arada hiç görmemiştim” dedi.

KAYMAKAMLIKTAN TANITIM ATAĞI

Kaymakam Büyüknalçacı, İtalya’daki müze ile kardeş müze olmak gibi bir projesi olduğunu söyleyerek, “İtalya ile kardeş müze olur isek İtalya’ya giden turistin hiç değilse yüzde 10’nu Afrodisias’a çekmeyi hedefliyoruz. Böyle bir proje hazırlığı içindeyiz. Sizinde desteklerinizle projeyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi. Kaymakam Büyüknalçacı, “Afrodisias’ı hiç gördünüz mü?” sloganıyla büyük afişler hazırlatıp hava alanlarına asarak Afrodisias’ın daha iyi tanınması için çalışma içinde olduklarını söyledi.

KAZI EVİNDE İNCELEMEDE BULUNDU

Birinci derece SİT alanındaki ören yeri içerindeki kazı evinin dışarıya taşınması gündemde olduğu öğrenildi. Bu kapsamda kazı evinde inceleme de bulunan Vali Köşger, kazı evinde çalışan güvenlik görevlisine, “Kazıdan çıkan eserleri nasıl koruyorsunuz. Birisi cebine indirip götürse nereden haberiniz olacak” sorusunu yöneltti. Güvenlik görevlisi ise müzenin nasıl korunduğunu anlattı. Kazı Başkanı R.R.R. Simith, “Buradaki eserleri herkes istiyor. Her biri çok değerli” diye yanıt verdi.

“MÜZE MERKEZE TAŞINIRSA YER VERİRİM”

Gezi boyunca müze ve ören yerinde Valiye eşlik eden Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, “Birinci derece SİT alanı içerisinde yapılaşmayı doğru bulmuyorum Bu nedenle gerek müze gerekse kazı evi olarak istenildiği takdirde ilçe merkezinde yer göstermeye hazırım. Müze, ilçe merkezine taşınırsa asırlardan buyana süregelen tarihi çömlek ocaklarımızla birlikte bir bütünlük dahilinde ilçemiz turizminin gelişmesine büyük katkı sunacaktır” dedi.

TANITIM EKSİKLİĞİNDEN DEM VURULDU

Ülkenin değişik bölgelerinden Afrodisias ören yerine gezmeye gelen yerli turistler, yol güzergahında bulunan yönlendirme tabelalarının yetersiz olduğunu, “Sizi heykellere götürür” gibi sloganlar bulunarak daha iyi reklam tabelalarının asılabileceğini söyledi. Vali Köşger, bu fikre olumlu yaklaştı.

KARACASU PİDESİNDEN YEMEDEN GİTMEDİ

Afrodisias gezisinin ardından Kaymakamlığa geçen Vali Köşger, Kaymakam Büyüknalçacı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerinden brifing aldı. Daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı’ya makamında ziyaret eden Vali Köşger, Karacasu’nun meşhur pidecisi, Halil İbrahim ustanın sahibi olduğu Şirin pide salonunda usta ellerde hazırlanan kıymalı, kuşbaşılı, kaşarlı ve tahinli pidenin tadına baktıktan sonra ilçeden olumlu izlenimlerle ayrıldı. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler