Takip Et

SON DAKİKA

Tülüşah Vadisi'nin sarışınları açtı

13 Haziran 2018, Çarşamba 17:14

     


Adını Samson Dağları’nın antik adı Mykale’den alan Kuşadası Tülüşahı adlı endemik bitkinin en önemli yaşam alanı olan Yaylaköy Tülüşah Vadisi’nde incelemeler yapıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün stratejik hedeflerinden biri olan Türkiye, yaban hayatında nesli tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla yapılan 'Türk Koruma Eylem Planı' kapsamında yer alan Kuşadası Tülüşahı, paydaş kurumların işbirliğiyle Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nün koordinatörlüğünde 2018–2022 yıllarında beş yıllık süreyi kapsayan koruma çalışmaları yapılacak. Yaylaköy’de Tülüşahın bulunmuş olduğu alan, Kuşadası Belediyesi tarafından 1 dönümlük arazinin, türün korunması ve bilimsel çalışmaların yürütülmesi amacıyla deneme parseli olarak çitle çevrildi ve bu alanda incelemeler gerçekleştirildi.

 

İncelemelere katılan Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, IUCN tehlike kategorisinde “CR” (Kritik Tehlikede) olarak değerlendirilen Kuşadası Tülüşahı’nın korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için çalıştıklarını belirterek “Bu önemli bitkinin korunması için çok güzel bir işbirliği oluştu. Devletin kurumları, Kuşadası Belediyesi, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy Muhtarlığı, öğrenciler, EKODOSD ve Yaylaköy halkı bir araya gelerek bu nadir bitkiyi gelecek nesillere ulaştırılması için çaba gösteriyor. Eylem planıyla bir kitap hazırlandı. Bitkinin yok olmaması için elbirliğiyle bu grupla çalışma yapılacak” dedi. ‘Çan Çiçeği’ ve ‘Aydın Ölmez Çiçeği’ adlı türlerin de çalışma planlarında olduğunu ifade eden Günay “Küçük öğrencilerin, Tülüşah resim yarışmaları yapması, diğer öğrencilerin Tübitak projesi yapmalarından çok mutlu oldum. Bu bölgede endemik pek çok türümüz var. Gelip görmek isteyenler için, belki ömürlerinde bir daha göremeyecekleri bu çiçeklerle bir fotoğraf çektirmek için güzel bir fırsattır. Gelsinler bu nadir endemik türleri yerinde görsünler” diye konuştu.

 

“TÜLÜŞAHLAR DA BENİM GİBİ SARIŞIN”

EKODOSD, doğa ve çevre koruma çalışmalarıyla ilgili protokol yaptığı Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yaren Güleçkal ve Mehtap Karagöz, hazırladıkları ‘Kuşadası Tülüşahını Koruyalım’ adlı TÜBİTAK projesinin sunumunu yaparken, Yaylaköy İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Melina Yıkılmaz da Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD işbirliğiyle yapılan Tülüşah resim yarışmasında birinci olduğu resmi anlatarak, Tülüşahları çok sevdiğini, onların da kendisi gibi sarışın olduğunu söyledi.

 

TÜLÜŞAHLAR, DOKTORA TEZİ OLDU

Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Yelda Emek de Tülüşahların kendisinin doktora tezi olduğunu ve deneme parselinde Doç. Dr. Özkan Eren’in ekibinde çalışacağını ifade etti. Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu ise Tülüşahların hem korunması hem de tanıtılması için belediye olarak her türlü çabayı gösterdiklerini kaydederek şunları söyledi:

Bitkinin etrafını koruma çitiyle çevirdik. Kadın Kooperatifiyle birlikte ürettiğimiz, üzerinde Tülüşahın olduğu hediyelik eşyaları tanıtımlarda kullanacağız. Ayrıca Kuşadası Belediyesi tarafından PTT Bölge Müdürlüğü'yle yapılan protokolle, ilk kez bir bitkinin posta pulu bastırıldı.

 

“BOTANİK TURİZMİ GELİŞECEK”

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası Tülüşahı’nın özellikle turizm sezonuna denk gelen Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenmesinin gelecekte yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının da çok olmasını sağlayacağını söyledi. Sürücü “Gerek Tülüşah gibi nadir bitkiler gerekse anıt ağaçlar gibi Kuşadası’nın doğal zenginlikleri, botanik turizminin gelişmesine yol açacaktır. Kuşadası Belediyesi’nin Yaylaköy’de yapacağı tanıtım panoları ve yöre insanlarının satış stantları düzenlemeleriyle yöre insanlarının da Tülüşah sayesinde kazanımlar elde edeceği beklenmektedir. Her yıl Yaylaköy’de Tülüşah Festivali'nin yapılması düşünülmektedir. Kuşadası, tarihinde ilk kez bir bitkiye bu kadar paydaşın işbirliğiyle ilgi gösterilmiş, farkındalık oluşturulmuş ve korunması için Tür Koruma Eylem Planı'na alınmıştır” ifadesini kullandı.

 

Yaylaköy Tülüşah Vadisi’nde yapılan incelemelere Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürü Özcan Mersin, DKMP Mühendisi İstemihan Kahraman, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yelda Emek, Yaylaköy Mahallesi Muhtarı Cafer Çiftçi, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, öğrenciler ve Yaylaköy halkı katıldı. (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler