Takip Et

SON DAKİKA

“Adliye koridorlarında kimse olmayacak”

13 Nisan 2021, Salı 10:50

     


Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, “Hazırladığımız adliye binası çok özel bir bina. Bizim hazırladığımız adliye projesinde adliye koridorlarında kimse olmayacak. Adliyenin koridoru bomboş olacak” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Aksu, Kamu binalarında ciddi bir planlamanın yapılması gerektiğini, aksi halde kamu binalarında harcanan paraların devleti batırabileceğini söyledi.

“BİZ DÖNEMİMİZDE KAMU BİNALARINA ÇÖZÜMLER GETİRDİK”

Kamu binalarının son 20 yılda ciddi bir gelişme sürecinden geçtiğini ifade eden Aksu, “Türkiye’de kamu binaları son 20 yılda çok ciddi bir aşama kaydetti. Türkiye’nin her yerinde yeni adliye binaları, hastaneler ve buna benzer bütün kurumlar binalarını yenilediler. Rahmetli Valimiz Recep Yazıcıoğlu, devletin ülkeyi yönetmek için aşırıya kaçmaması gerektiğini yani kamu binalarında aşırıya kaçmaması gerektiğinin altını çiziyordu. Bizim geçmişte yaşadığımız olaylara bakarsak kamu binaları da Cumhuriyet dönemi boyunca o kadar yetersiz hale gelmişti bunlar hala var. Örneğin Germencik’teki kaymakamlık binasının içindeki adliye. Yani küçücük 10 metrekare bir duruşma salonunda hâkimlerimiz ve savcılarımız görev yapmaya çalışıyorlar. Devlette birtakım planlama sıkıntısı var. Neyi, ne zaman, nerede ve hangi ölçüde yapacağını devlet çok iyi tayin edemiyor. Bunun nedeni ise, devlet kurumlarında herkesin kendi gözlüğüyle yaklaşmasından. Kapanın elinde kalıyor. Bir kurum kazara 3 kuruş para bulduğu zaman hemen gidiyor, yeni bir bina yapma sevdasına düşüyor. Aydın’dan bunlara örnek verelim. Aydın Adliyesi’ne en son benim çizdiğim projeyle bir ek bina yaptım hukukçular sitesi diye. 20 sene geçti adliye orada, çok büyük sıkıntılar çekiyor. Onun alt katlarını yap-işlet-devret yaptırmıştık, çünkü bizim dönemimizde belediyenin adliye sarayını yapacak parasının olması mümkün değil. Şimdi bile hiçbir belediye tutup ta bizim adliyemiz küçük yeni bir adliye yapalım diyemez. Biz o dönemde kamu binalarına çözümler getirdik, emniyete getirdik, kaymakamlığa getirdik, özel idareye getirdik, milli eğitme 16 tane okul yaptırdık. Yani öncülük yaparak yola çıkardık” dedi.

“KAMU BİNALARI ÜZERİNDEN HARCANAN PARA DEVLETİ BATIRABİLİR”

Kamu binalarında ciddi bir planlama çalışmasının zorunluğu olduğunu dile getiren Aksu, “Sadece Aydın’da değil, kamu binalarının yapılmasında ciddi bir planlama gerekiyor. Aksi halde kamu binaları üzerinden harcanan para hakikaten devleti batırabilir. Bu ölçekte bu kadar büyük sıkıntıların, ekonomik sorunların yaşandığı bir ortamda dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle Ankara’da bakanlıklara ne gökdelenler dikiliyor. Karşı da değilim ama bunun bir planlamasını yapalım. Benim Germencik adliyem 3-4 metre bir odanın içerisinde, koridor da yüzlerce insan bekleyerek sürünürken Ankara’da gökdelenler dikip koca koca bakanlıklara tahsis etmenin bir anlamı var mı? İşte bu nedenle Aydın’da bir örnek yaratalım istedik. Türkiye’ye de örnek olsun. Her vilayet merkezinde şimdi ki tabiriyle külliye yani bir kamu bina kompleksi olsun, vatandaşlar doğrudan doğruya oraya gitsin. Hem hükümet fonksiyonlarını hem adliye fonksiyonlarını hem emniyet ve bunun yanında da defterdarlık yani maliye olsun dedik. Bütün bunları bir komplekste toplayalım, vatandaş gideceği yeri bilsin. Bu kompleksin etrafına avukatlar, mali müşavirler ve ilgili meslek grupları içinde bürolar yapalım diye düşündük. Biz Aydın’da böyle bir proje hazırladık. İçinde Emniyet Sarayı, Hükümet Sarayı ve Adliye Sarayı olan bir proje. Arkasında da hem lojmanlar hem de ofis binaları var. Bunun yeri şuanda yapılması planlanan adliye binasında 140 metrekarelik bir alandır. Oraya sadece adliye yapmak işte bu sadece israftır. Aydın’da 140 bin metrekareyi siz sadece adliye için harcarsanız otobanın tam kenarında giriş ve çıkış imkânı olan, bizim zamanımızda çözümlenmiş bu kadar büyük bir alanı sadece bunun için harcarsanız bu yanlış bir yatırım olur” diye konuştu.

“KURUMSAL KISKANÇLIK ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Aksu, “Bizde kurumsal kıskançlık ön plana çıkıyor. Adalet Bakanlığı ben buldum benim diyor, valilik ben buldum benim diyor. Bugün Emniyet Müdürlüğüne yeni bir bina yapılması planlanıyor. Sapasağlam emniyet binasını güçlendirmek yerine yıkıyorlar. Bütün bunlar bir dengesizlik içindeyken yepyeni bir adliye sarayı yapılacak ama sadece adliye sarayı, bu doğru değil. İşte elimizde proje, alın geliştirin diyoruz karşılığında para da istemiyoruz. Hazırladığımız adliye binası çok özel bir bina. Bizim hazırladığımız adliye projesinde adliye koridorlarında kimse olmayacak. Adliyenin koridoru bomboş olacak. Böyle bir proje. Bütün savcılık birimleri, idari yargı birimleri, adli yargı birimleri kendine özgü olacak” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler