Takip Et

SON DAKİKA

Didimli girişimci, topraksız tarım yapıyor

13 Mart 2018, Salı 09:15

     


Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve girişimci Şerif Kantarcı, 3 dönümlük alanda kurduğu serada ‘Topraksız Tarım’ yaparak çilek üretimi gerçekleştiriyor. Kantarcı, serada ayrıca marul üretiyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Didim’de sera üretimini yaygınlaştırmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla 3 dönümlük alanda kurduğu serada çilek ve marul üretimi gerçekleştiren Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve girişimci Şerif Kantarcı, Didim’de turizmin dışında ilçeye katkısı olacak bir sektörün öncülüğünü yaptıklarını belirterek, dört mevsim üretim ile çileğin artık kışın bile yetiştirilebildiğini söyledi. Firma olarak Didim’de çilekçilik için öncü adımlar attıklarını ifade eden Kantarcı, “Biz topraksız tarıma 3 yıl önce kendi işyerimizin yanında 150 metrekarelik alanda başlamıştık. Daha sonra geçen yıl Mavişehir Mahallesi’ndeki 3 dönümlük alan içerisinde kapalı sera kurduk. Burada topraksız tarımda çilek yetiştiriyoruz ve toprakta marul deniyoruz. Bu bölgede topraksız tarımın önemini vurgulamak istiyoruz. Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak da buna destek veriyoruz” dedi.

 

“SERACILIĞI GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Seracılığın Didim’de turizmin yanında gelişmesini istediklerini kaydeden Şerif Kantarcı, bu serayı örnek olarak yaptıklarını, gelen kişilere yardımcı olduklarını, soran çiftçilere de yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti. Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 28 üyelerinin olduğunu anlatan Kantarcı, şöyle konuştu: “Üyelerimiz arasında üretici olanlar da var, süs bitkisi satışı yapanlar da. Bizim burada uyguladığımız ‘topraksız tarım’ Didim’de tek. Bu büyüklükteki sera da ilçemizde tek. İlçemizde küçük işletmeler ürünlerimizi alıyor. Fakat bunu daha büyük işletmeler olarak yaparak, hal bazında kendi satış bölgemizi de kurmak istiyoruz.”

 

“DİDİM’İN HAVA KOŞULLARI ÇOK UYGUN”

Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve girişimci Şerif Kantarcı, Didim’de üretici kazanmak istediklerini kaydederek, “Bir sürü üreticimiz olsun. Buna Didim’in hava koşulları çok uygun. Antalya’dan daha fazla güneşlenmemiz var. Biz Didim’de üretici yaratmak istiyoruz. Seramızda şimdiye kadar 35 bin kök çileğe ulaştık. 3 bin kök de marul deniyoruz. Bir boş alanımız daha var. Orada da suda tarım dediğimiz hidrofilik sistemde marul üretme çalışması yapacağız” ifadesini kullandı.

 

“YIL BOYUNCA ÇİLEK ÜRÜNÜ ALIYORUZ”

Didim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziraat mühendisi ve seranın ortaklarından Ali Demirbaş da teknik bilgiler hakkında bilgi vererek, seralarında topraksız tarımla çilek yetiştiriciliği yaptıklarını söyledi. Topraksız tarımın bitkinin ihtiyaç duyduğu bitki besin elementini ‘kokopit’ denen bir ortamda, bitkiye istediği şartlarda besin elementini vererek yaptıkları bir tarım çeşidi olduğunu vurgulayan Demirbaş, “Biz bitkinin istediği besin elementini bitkinin tam istediği şartlarda veriyoruz. Örneğin 30 miligram fosfor, 140 miligram azot istiyor. Bunları makinelerimizle değerlerini ölçüp, damlama sistemiyle bitkiye veriyoruz. Bizim kullandığımız çilek çeşidi uzun gün bitkisi. Yıl boyunca ürün alıyoruz ama mart ayı ile haziran ayında maksimum verimde oluyor. Diğer zamanlarda da havanın şartlarına göre ürün alıyoruz” diye konuştu. (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler