Takip Et

SON DAKİKA

Ege Manevraları öğrencilere anlatıldı

12 Ekim 2016, Çarşamba 10:00

     


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat katılımıyla 1937 yılında Söke'de gerçekleştirilen 'Ege Manevraları' 79. yılında düzenlenen etkinlikte anlatıldı. Söke ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihinde önemli izi olan Ege Manevraları'nı bu kez öğrenciler öğrendi.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Söke Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliği Nebahat Alpan İlkokulu öğretmenlerinden Ramazan Çal sunarken, konuşmacı olarak Söke Belediyesi Kent Arşivi ve Müze Sorumlusu Cevdet Üzüm kürsüye çıktı.

Cevdet Üzüm’ün 2010 yılından itibaren yaptığı araştırmalarla ulaştığı dokümanların ve o dönemin tanıklarıyla yaptığı görüşmelerin sonucunda Söke Kent Arşivi’ne kazandırılan Ege Manevraları arşivi öğrencilere anlatıldı.

Salonda gerçekleştirilen sunumun ardından, Kültür Salonu fuayesinde sergilenen Ege Manevraları Görsel Sergisi gezildi.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Ege Manevraları 78. Yıl Etkinliği'nde Atatürk’ü ve Ege Manevraları'nı 1937 yılında gören canlı tanıklar bir araya getirilmişti.

ATATÜRK VE EGE MANEVRALARI

Mustafa Kemal Atatürk, II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa’nın büyük bir gerilim içinde bulunduğu 1937 yılında gerçekleştirilen Büyük Ege Manevraları'nda rahatsızlığına rağmen Türk Ordusuna destek ve inancını belirtmek için üç gün manevra sahasında kalmıştı. Saat 17.30 civarında Aydın’a gelen Atatürk’ün özel treni, burada kısa bir süre kalmış, bu süre içerisinde kalabalık bir halk kitlesi ile Orta ve Sanat Okulları ve Aydın’daki bütün ilkokulların öğrencileri tarafından sürekli olarak alkışlanmıştı. Daha sonra özel tren Ege Manevraları’nın merkezi olan Germencik’e doğru yol almıştı.

Ertesi gün, 10 Ekim 1937 Pazar günü, Atatürk ve beraberindekiler, askeri manevraları izlemek üzere İsmet İnönü, Başvekil Celal Bayar, Milli Müdafaa Vekili Kazım Özalp, Tevfik Rüştü Aras, Fahrettin Altay, Ali Sait Paşa, Şükrü Saraçoğlu ve Recep Peker ile birlikte akşam üzeri güneş battıktan sonra özel trenle Söke’ye gelmiş, daha önceden Söke’ye gelmiş bulunan Mareşal Fevzi Çakmak ile, diğer paşalar ve kalabalık bir halk topluluğu ve Kocagöz, Jaletepe, Kemalpaşa İlkokulu öğrencileri tarafından karşılanmış ve o geceyi Söke İstasyonu’nda özel treninde geçirmişti. (BURHAN CEYHAN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler