Takip Et

SON DAKİKA

"Akıllı Köy"de sebze hasadı

12 Temmuz 2017, Çarşamba 09:20

     


Koçarlı’da Vodafone ve TABİT şirketi tarafından 80 dönüm arazi üzerinde geçen yıl başlanan Akıllı Köy projesinde sebze ve meyve hasadı yapıldı. Hasadı, Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk, kadın personeller ile Akıllı Köy'de çalışanlar beraber yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Koçarlı Kasaplar Mahallesi'nde belediyeye ait 80 dönüm arazi üzerine kurulan Akıllı Köy projesinin ürünleri hasat edilmeye devam ediliyor. Sponsorluğunu Vodafone'nun üstlendiği proje için TABİT şirketinin organizasyonunda geçen yıl çalışmalar başladı. Karpuz ve kavun ile domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzelerin yetişmesinde Kasaplı Mahallesi'nden 30 kadın çalışmaya başladı. Geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknoloji ile birleştiren Akıllı Köy, üretimi bilgi ve iletişim teknolojileriyle buluşturarak kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara daha düşük maliyetlerle daha kaliteli ve rekoltesi yüksek ürün üretmenin püf noktalarını öğretiyor. Nisan ayında dikilen sebze fidelerinden ilk ürünlerin hasadını Koçarlı Belediye Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, belediye çalışanı kadınlar yaptı.

 

“AMACIMIZ KÖYE GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLAMAK”

Vodafone Akıllı Köy’de yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren TABİT Şirketi’nin kurucusu Tülin Akın, “Şirketimiz 2004 yılında kuruldu. Geçen yıla kadar yaptığımız işlerde Türkiye'nin her yerini dolaşarak çiftçiye teknolojiyi anlatmaktı. 2015 yılında ise bunu uygulamalı olarak göstermek istedik. Çünkü çiftçinin aklı gözündedir. Bunu uygulamalı olarak gösterirsek, bir pilot proje olarak daha uygun olacağını düşündük. Akıllı Köy ile köylünün değişimini anlatabilirsek tüm Türkiye'ye ardından da dünyaya yayılır. Seralarda kadınlara eğitim verdik. Kadınlar marul üretti. Marul üreten kadınlardan her biri evine 2 bin 500 lira ek gelir sağlamış oldu. Üç kadın kendisine sera kurdu. Buradaki temel amacımız köylerde daha yaşanılabilir olmayı ön plana çıkarmak ve kentten köye geri dönüşü sağlamak" dedi.

 

“ÇİFTÇİMİZ BURADA GÖRDÜĞÜNÜ ÖĞRENEREK UYGULUYOR”

Koçarlı Belediye Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk de, personeli ile Akıllı Köy'de hasat yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Öztürk, “Akıllı Köy kurulurken birçok insandan tepkiler almıştık. Ancak geçen zaman içinde Kasaplar Mahallesi TABİT, Vodafone ve Akıllı Köyü çok iyi anladı. Bu sene ilk domates hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl da bizim çiftçimiz buraya tekrar domates ekecek. Çiftçimiz bir şeyi görmediği sürece onu yapmıyor. Çiftçimiz burada gördüğünü öğrenerek uyguluyor. Ekilen ürünlerden çiftçimiz kazanıyor” diye konuştu.

 

Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Zeybek de , “Vodafone Akıllı Köy’de teknik danışman ve üretim sorumlusu olarak çalışıyorum. Hem meyve hem de sebze üretimi yapıyoruz. Üretim esnasında verdiğimiz kararları çiftçilerin sorgulamasını bekliyoruz. Amaç bu çiftçilerin zaten kendi bölgesinde kalarak daha erkenci, daha geçil ürünler yetiştirerek ne kadar para kazanabilirim. Akıllı Köy’de çok büyük çalışmalar yaptık” dedi. (HAKAN AKIN)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler