Takip Et

SON DAKİKA

Çineliler o köftelere sakın dokunmayın!

11 Ekim 2019, Cuma 15:21

     


Çine'de kuduz ile ilgili önlemlerin etkinliğini artırmak, doğada kontrolsüz yaşayan tilki, çakal, kurt gibi hayvanlarda hastalığı azaltmak amacıyla havadan aşı kapsüllü köfte atılacağı duyurulurken, vatandaşlara kuduz aşılı köftelere temastan kaçınmaları ayrıca köpeklerini 10 gün boyunca bağlı tutmaları uyarısında bulunuldu.

Çine'de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışma çerçevesinde uçaktan içinde kuduz aşısı kapsülü bulunan köfteler atılacak. Vatandaşların doğada bu köftelerle karşılaştığı zaman kesinlikle dokunmamaları, bu konuda çocukların uyarılmaları istenirken, köfteler doğada kontrolsüz yaşayan tilki, çakal, kurt gibi hayvanlarda hastalığı azaltmak amacıyla atılacağı belirtildi. Çine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü’nünün ortak yayınladığı bildiride şu ifadeler yer aldı: Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla “Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesi uygulamaya konmuştur. Bu bağlamda Kuduz hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılama olması nedeniyle yaban hayvanlarını (tilkileri) kuduza karşı aşılamada kullanılan zayıflatılmış canlı aşı virüsüyle geçebilecek muhtemel enfeksiyon risklerinin ortadan kaldırılması amacıyla Aydın İl ve İlçemiz kırsal alanlarının da bulunduğu Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225.000 Km² alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceği duyurulmuştur. İlçemiz ve İlçemiz Mahalleleri kırsal alanlarına Uçaklar aracılığıyla yaban hayatındaki tilkilerin ve diğer yaban hayvanlarının bulunduğu alanlara havadan köfte şeklindeki aşılı yemleri atma çalışmalarının bu haftadan itibaren başlayacaktır. Bu aşılı yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile kendine çekebilecek niteliktedir.

KÖPEKLERİN BAĞLI TUTULMASI İSTENDİ

Vatandaşlarımız bu kampanya süresince hassas davranmalı. Aşı yemi bulduklarında kesinlikle elle temas etmemeleri gerekmektedir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceği için yaban hayvanları bu yemleri yemezler. Şayet söz konusu yemlerin ortalık bir alanda bulunması halinde ayağımızla yada farklı bir yolla kırsal alanlara bırakılması, ayrıca yaklaşık 10 gün boyunca köpeklerini bağlı tutmaları gerekmektedir.

KÖFTELERE TEMASTAN KAÇININ UYARISI

Kampanya sürecince havadan atılan bu yemlerin İnsanlara deri yoluyla veya mukozal temas sonucu muhtemel aşı virüsü bulaşma riskleri bulunmaktadır. Yemlerle veya delinmemiş/bütünlüğü bozulmamış kapsül ile temas halinde herhangi bir kuduz aşı profilaksi uygulamasına gerek yoktur. Ancak yemlerin açılması/delinmesi ve aşı virüsünün bütünlüğü bozulmuş deriyle veya mükoz membranlarla teması gibi durumlarda temas anında temas noktalarını bol su ve sabunla yıkamaları ve bu temas ısırık dışı kuduz riskli temas olarak değerlendirilip kuduz aşısı profilaksisi programına alınacağından çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren “bait”lere rastladığınızda hiçbir şekilde çıplak elle dokunulmamalı, bu aşı kapsüllerini çevrelerindeki diğer yemlerle de temas ettir memeleri gerekmektedir. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler