Takip Et

SON DAKİKA

"Şans oyunları internette oynanmamalı"

11 Ağustos 2020, Salı 09:35

     


İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayii Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, tvDEN'de yayınlanan 5G1K programına konuk oldu. Çakmak, "İnsanların şans oyunlarını geçim kaynağı olarak görmemesi lazım" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Milli Piyango ve Şans Oyunları'nda 1 Ağustos 2020 itibarıyla yeni bir dönem başladığını söyleyen Paşa Çakmak, "Milli Piyango işletmesi İtalyan firması ve Türk firması Demirören'e kiralandı. Milli Piyango şubelerine veriliyordu, bayi alıp satıyordu. Yeni sistemde sipariş üzerine oluyor. Firma bayiyi arıyor, siparişini alıyor ve kargoyla gönderiyor. Kodlamayla satışa kendini hazırlıyor. Bizim bayilerimizin yaş oranı yüksek olduğu için bu işi yapamıyor. Şirkette sıkıntılar var. Siparişler zamanında gelmiyor. Büyük bir kargaşa içinde. Türkiye'de 10 bin 600 bayi vardı, 500'e yakını sözleşme yaptı. 10 bine yakını işsiz durumda, sisteme alışamadı. Bir geçiş dönemi oluşturalım demiştik. Devletin şu an büyük bir kaybı var. Bayilerin telafi edemeyeceği kadar zararı var. Mal satmak istiyor, satacak mal yok. Şans oyunlarına müthiş bir talep var. Biz tehlike boyutunu daha önceden açıkladık. Bizim dediklerimiz ciddiye alınmadı. Bizim dediklerimiz, her kesimin işine yarıyor. Biz sattığımız maldan para kazanıyoruz. Kârlar yarıya düşmüş. Mâl gelmiyor. Kazı kazan yok piyasada. Piyangoda kesinlikle şaibe yok. Ama yalan yanlış haberler yapıldı. Piyango Genel Müdürlüğü'nün eşya piyangosu yapma gibi bir projesi var. 3 çeşit kazı kazan var, 3 çeşit daha gelecek. Biz İzmir'in esnaf odası olsak da her il ve her ilçeden arkadaşlarımıza da destek oluyoruz" dedi.

"GEÇİŞ SÜRECİNİ ATLATIRIZ"

Yeni sistemle ilgili konuşan Çakmak, "Yeni sistemin sıkıntılarını yaşayacağız, bunu atlatırız. 1 ay, 1 buçuk ay sürer sıkıntılar. Sistemi oturturuz ama piyango bayilerinin durumu sıkıntılı. Bizim Türk halkı seyyar bayiden alıyor. Dükkanlardan çok satılmıyor. Bilet sipariş veren bayilerimizin elinde kalan kazı kazanları, seyyar bayilere verdik ve erittik. Yeni şirket kendi dedikleri gibi internetten sipariş ve kargoyla çalışırsa sıkıntı çözülmez. Arabalara koyacaklar, kendileri getirecekler sıkıntı bugün çözülür. Komisyonlarda düştü. Bayinin para kazanması lazım. Yeni sistemle bayi para kazanamıyor. Bu iş böyle yürümez. Bazı düzenlemeler yapılacağını öğrendik. Yeni şirketin satış bayileri açması lazım. Kredi kartının geçmesi lazım. Bizim üyelerimizde nakit para yok. Hepsi kredi kartıyla çalışıyor. İkramiye çıkan kişi Halkbank'a gidip biletini verip, ikramiyesini alır. Bu konuda sıkıntı yok. Bayilerimizin çoğu akıllı telefon almak zorunda kaldı. Çünkü telefonla karekodla okutup, bileti aktif hale getirmek zorundalar. Bazıları çocuklarını getirip öyle hallediyor. Çünkü bilmiyorlar. Devletin online şans oyunlarına el atması lazım. Şu anda İddia'da oynanan oyunların yüzde 90'u internette oynanıyor. Yüzde 10'u bayiden oynanıyor. Hiç bir şans oyununun internette oynanmaması lazım. Şans oyunlarının insanların ayağına götürülmemesi lazım. Toplum bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Kazı kazan ve piyangoda internet ortamına doğru kayıyor. İnsanların şans oyunlarını geçim kaynağı olarak görmemesi lazım. Devlet nasıl uyuşturucu ile mücadele ediyorsa, şans oyunları ile de mücadele etmesi lazım" dedi.

Çakmak, "Bizim üyelerimiz sözleşme yapıp yeni sisteme başlayabilirler. Şirketin belli illerde satış bayisi açması lazım" diye sözlerini noktaladı. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler