Takip Et

SON DAKİKA

İftar ve sahurda beslenme sırları

11 Mayıs 2018, Cuma 16:17

     


Ramazana sayılı günler kala sağlıklı bir Ramazan geçirmek için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini Doktor Banu Öztürk Ceyhan anlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ramazan ayının Mayıs ve Haziran'a denk gelmesiyle oruç tutanların yaklaşık 17 saat aç kaldığını belirten Öztürk, "Ramazanda beslenmekten öte önemli olan susuz kalmamak. Susuzluğu iftar ve sahur arasında karşılayamazsak böbrek başta olmak üzere çoğu organımız zarar görür. Aynı zamanda metobolizma da yavaşlar. İlk olarak doğru miktarda su tüketmek gerekiyor. İftarla sahur arasında en az 2.5 litre su tüketilmeli" dedi.

 

ORUCU HURMAYLA AÇIN

Orucu suya açmanın bir zararı olmadığı fakat vücudunun sudan daha şekere ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Öztürk, "İftarda ilk olarak hurma tüketilmeli. Çünkü hurma hem doğal şeker hem de magnezyum olarak çok zengin bir besin. Bağırsak sisteminin çalışmasında da büyük bir katkısı var. Hurmadan sonra bir bardak su içilmeli ve lif olarak zengin olan mercimek, tarhana gibi çorbalar tüketilmeli. Çorbadan sonra tekrar su içilerek 10 dakika beslenmeye ara vermek vücudu dinlendirir. Daha sonra yağ açısından çok ağır olmayan ve bizi uzun süre tok tutacak besinler tercih edilmeli. Haftada iki gün bakliyat ve protein içeriği olan besinler tercih edilmeli. Sebze her iftarda tüketilmeli çünkü lif ihtiyacımızı sebzeyle karşılayabiliriz" diye konuştu.

 

TATLI OLARAK GÜLLAÇ TERCİH EDİLMELİ

Vücudun günlük tatlı ihtiyacı olduğunu belirten Öztürk, " Güllaç, gluten ve şeker olmadığı için sağlıklı bir tatlı. Aynı zamanda tok tutar. Yemekten iki saat sonra tüketilmeli. Daha sonra çiğ badem ve çiğ fındık gibi kuruyemişler tüketilmeli" dedi

 

"SAHUR OLMAZSA OLMAZ"

Sahurun kesinlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Sahur olmazsa olmaz. Sahur yapılmazsa vücudun dengesi bozulur ve ertesi gün vücutta halsizlik oluşur. Sahuru erken bir kahvaltı gibi düşünmeliyiz. Sahurda hafif besinler tercih edilerek mutlaka yumurta tüketilmeli. Tam buğday, tam tahıllı veya çavdar ekmeyi sahurda kesinlikle tüketilmeli" diye konuştu.

 

ORUÇ TUTARAK KİLO VERİLMEZ

Orucun kilo vermek için kullanılmamasına değinen Öztürk, "Uzmanlar olarak hiçbir diyet programında uzun süre açlıklar tavsiye edilmez. Her zaman az ve sık yemeyi öneririz. Oruç tutarak kilo vermeye çalışmak doğru bir yöntem değil" diyerek orucun sadece dini görevi yerine getirmek amacıyla tutulması gerektiğini vurguladı.

 

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI

Öztürk, "Özellikle kronik rahatsızlıkları olan böbrek, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastaları düzenli ilaç kullanmaları gerekliyse doktor kontrolü olmadan oruç tutmamalı" dedi. Mide rahatsızlığı olan hastalar için orucun faydalı olabileceğine değinen Öztürk, "Ülser, reflü ve gastrit rahatsızlığı olan hastalar, oluşturulan özel diyet programlarına göre iftar ve sahurda bu programa dikkat ederek beslenirlerse çok rahat oruç tutabilirler" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler