Takip Et

SON DAKİKA

Sezonun ilk inciri rekor fiyata satıldı

10 Ağustos 2017, Perşembe 19:04

     


İncirin anavatanı Nazilli’de yılın ilk kuru incir alımı açık artırma usulüyle kilosu 200 liradan gerçekleşti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli Ticaret Borsası, kuru incir sezonunu temsili satın alma töreniyle açtı. 12 üreticinin getirdiği incir, yapılan açık artırmada en yüksek fiyatı veren Nazilli Kaymakamlığı ve Nazilli Belediyesi tarafından kilosu 200 liradan satın alındı. Sümer Park'ta düzenlenen törene Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, incir üreticileri ve tüccarlar katıldı.

35 BİN TON İNCİR TESCİLİ YAPILDI

Nazilli incirinin markalaşması konusunda çalıştıklarını ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, 2016’da 35 bin ton incir tescili gerçekleştirdiklerini söyledi. Borsa Başkanı Ziya Aksüt, gazetecilere yaptığı açıklamada; Dışarıda hem Türk inciri hem Nazilli inciri dedirttirmek içinde pazarımızı genişletmek istiyoruz. Türkiye’deki incir ticaretinin yarısı Nazilli Ticaret Borsası’nda işlem görüyor. Bu sektör Nazilli’deki kadınlarımıza iş bulma imkanı sağlıyor. Bu aynı zamanda Nazilli’de 5-6 bin kadın istihdamı yaratmak demek. Özellikle pamuğun ekim alanlarının azalması ile incir, pamuğun yerini aldı. Yaklaşık 35 bin ton civarında ticaret borsasında gerçekleşen bir incir tescili yapıldı. Bu rakam aynı zamanda elde edilen incirin Nazilli’nin önemli bir ticaret olduğunu gösteriyor. 12 bin 13 bin ton incir direk Nazilli’den hem işlenerek yurt içine hem de ham madde olarak yurtdışına ihraç ediliyor. Bizim beklentimiz 85 bin tonun üzerinde incir tescil rakamını görmek.” diye konuştu.

HEDEF 400 MİLYONLUK İHRACAT

Bu yıl 400 milyon liralık incir ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Aksüt, “ Bu sene rekolte artışıyla birlikte 45 bin ton tescil gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. 300 ile 400 milyon lira arasında bir rakam oluşacağını görüyoruz. Türkiye’nin incir ihracatı 200 ile 250 milyon dolar arasında bu liraya vurduğumuz zaman zaten 800 milyon lira yapıyor. Biz bu rakamın yarısını Nazilli’de gerçekleşeceğini umuyoruz.” dedi.

Törenin ardından tüccarların katıldığı açık arttırma, temsili olarak 20 liradan açıldı. Açık arttırmada son teklifi Nazilli Kaymakamlığı ile Nazilli Belediyesi verdi ve kuru incirin kilosu 200 liradan satıldı. (VEYSEL KARAHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler