Takip Et

/>

SON DAKİKA

Yenipazar'da bir "Yörük Sofrası"

9 Temmuz 2013, Salı 13:16

     


Hazırlayan: Emin Aydın ve İlayda Özkan

Bu ramazan belli aralıklarda, "Aydın İftar Sofraları" başlıklı röportajlarımızı sizlerle buluşturacağız. Aydın Merkezde, ilçelerinde ve köylerinde kurulan konuk olduğumuz iftar sofralarındaki yemekleri, o yemekleri hazırlayan marifetli elleri, ailelerini ve yaşamlarını sizlerle paylaşacağız.

 (FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYIN)

Hayriye Gümüş'ün sofrası keşkeğe yakın bir tadı bulunan; 'hamur çorbası', Karaçakal Köyü'ne özgün bir Yörük yemeği olan, nar ekişi ile servis edilen, muhteşem bir lezzete sahip; 'topalak', düğün yemeklerinin vazgeçilmezi; 'yuvarlama', tavuk etinden yapılabilecek en iyi yemeklerden biri, 'Yörük usulü yavru kavurması', yörenin en iyi zeytinyağlılarından; 'yaprak sarma', Yazın vazgeçilmezlerinden, 'Patlıcan Kıstırması', serinleten yardımcı yemek; 'Sarımsaklı Biber Turşusu' ve bol pirinçle yapılan 'sütlaçtan' oluştu.


"EVLENDİĞİMDE YEMEK YAPMAYI BİLMİYORDUM"

Çocukluğunun ve gençliğinin Yenipazar'ın Karaçakal Köyü'nde geçtiğini söyleyen Hayriye Gümüş, "Evlendiğimde yemek yapmayı bilmiyordum. Tek bildiğim keçi gütmekti. Evlenince evimin ihtiyacı kadar yemek yapmayı öğrendim. Bir akrabamız aile içinde kalabalık faaliyetlerde yemek pişirirdi. Ona yardım etmeye başladım ve 4 yıl yamaklığını yaptım, bulaşıklarını yıkadım. Kendime özgüven geldi ve gerekli malzemeleri alarak düğün yemekleri yapmaya başladım" dedi.

"KAZANCIM KAZANIN DİBİNDE"

Güzel yemek yapmanın en etkili yolunun gözün ve elin birbiriyle uyumundan geçtiğini söyleyen Gümüş, her şeyi göz kararı ile yaptığını, yemekte bilgiden ziyade el becerisinin öneminin büyük olduğunu söyledi. Üç bin kişiye kadar toplu yemekler yaptığını anlatan Gümüş, "Kazancım, kazanın dibinde" dedi. Yerine yetiştirecek eleman bulamamaktan yakınan Gümüş, "İnsanlar çalışmak istemiyor" diye konuştu. Bir ara lokanta açmayı çok istediğini fakat yorucu olduğu için cesaret edemediğini anlatan Gümüş, 7 yıl sonra emekli olacağını ve hayattaki en büyük arzusunun da Hac İbadetini yerine getirmek olduğunu söyledi.


"EVDE YAPILAN YEMEK HEM

LEZZETLİ HEM DE SAĞLIKLIDIR"

 Yeni nesil evde yemek yapmak istememesinden yakınan Gümüş, "Sürekli dışarıda hazır yeme özentisi var. Evinde yemek yapma gayretinde olan kadın da kalmıyor neredeyse, onlara çok kızıyorum. Evde yapılan yemek her zaman daha lezzetli ve sağlıklıdır. Ayrıca yemek yapmak zevklidir, terapi gibidir, insanın bütün sıkıntılarını alır" diye konuştu. 

"KOCAM İYİ KIZARTMA YAPAR"

 Yenipazar'da düğünlerin aranan aşçısı Hayriye Gümüş'ün en büyük üzüntüsü, düğünlerin yoğun olduğu dönemlerde kocası Mustafa Gümüş'ün kendi yemeğini yapmak zorunda kalması. Yılın belli dönemlerinde haftanın 4 günü düğün ve cemiyetlerde çalıştığım için kocam evde yalnız kalıyor ve kendi yemeğini kendisi yapıyor. Düğünlerin aranan aşçısı olmanın mutluluğunu yaşarken, bir yandan da kocama yemek hazırlayamamamın üzüntüsünü taşıyorum. Ben evde yokken, bol bol kızartma yapıp yediğini söylüyor. En çok onu yaptığından mıdır bilmiyorum ama kocam iyi kızartma yapar" diye konuştu.  


"NE YAPSA YERİM"

Hayriye Gümüş'ün eşi, traktör tamircisi kocası Mustafa Gümüş (53), eşinin yemeklerini çok seviyor. "Hayriye ne yapsa yerim, çünkü çok güzel yemek yapıyor, eli de dili de tatlıdır" diyen Mustafa Gümüş, eşinin düğün yemeklerinde çok yorulduğunu ve bu duruma çok üzüldüğünü söylüyor. "Haftada birden fazla düğün almasını istemiyorum ama çalışmayı çok seviyor ve beni dinlemiyor" diyor.

KIZI YAVRU KAVURMASINI

OĞLU DA SİNİ PİDESİNİ SEVİYOR

Hayriye Gümüş'ün Manisa'da görev yapan devlet memuru kızı Meral Öztop,  annesinin en çok yavru kavurmasını seviyor. İzmir'de özel bir kolejde çalışan oğlu Mehmet Gümüş de, annesinin sini pidesine bayılıyor. Çocukları ziyaretine gelmeden günler önce annesine sevdikleri yemekleri sipariş ediyor. En büyük arzularından biri de 1 yaşındaki torunu Zeynep Bade'nin büyüdüğünü görmek ve ona da sevdiği yemekleri hazırlamak.

Hayriye Gümüş'ün sofrasını dolduran yemekler, malzemeleri ve yapılışları şöyle;

HAMUR ÇORBASI

Malzemeler: Un, yumurta, tavuk eti, dana kıyması, tereyağı, salça ve nohut.

Yapılışı: Yarım kilo un bir yumurta ve bir tutam tuz ile sert kıvam yoğrulur. Yufka şeklinde açılır, bol unla kaplanır, oklavaya dolanır. Bıçakla küçük küçük kesilir. Tavuk etinin haşlandığı suyun içine kesilmiş hamurlar atılır. Daha sonra içine önceden haşlanan, tavuk parçalarıyla, kavrulmuş kıyma atılır. Haşlanmış nohut ilave edilir. Servis sırasında üzerine tereyağı ile yapılmış salça sosu dökülür.


TOPALAK

Malzemeler: Yarma buğday, un, soğan, salça, karabiber, maydanoz, kırmızı toz biber, kemikli et (keçi ya da koyun eti olması tercih edilir), nohut, zeytinyağı ve nar ekşisi.

Yapılışı: 500 gram yarma buğday, 250 gram un ve bir yemek kaşığı salçayla karıştırılır. İçine orta boy bir kelle soğan rendelenir. Bir bağ maydanoz doğranır, bir tatlı kaşığı karabiber atılır, haşlanmış kemikli et suyu ile yoğurulur. Nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Bir çay bardağı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı tereyağını kızdırdıktan sonra salçalı sos yapılır. Haşlanınca içine nohut büyüklüğündeki karışım atılır. Haşlanan kemikli et de ilave edilir. 1 tatlı kaşığı nar ekşisi dökülerek servis yapılır.

YUVARLAMA

Malzemeler: Kıyma, un, soğan, maydanoz, karabiber, yumurta, salça, tereyağı, et suyu, yoğurt, sıvı yağ ve nohut.

Yapılışı: Bir kilo un, yarım kilo kıyma, bir kelle soğan, bir tutam maydanoz, bir çay kaşığı karabiber, bir yumurtadan oluşan karışım (sert kıvam) yoğrulur. Parmak ucu şekline parçalar halinde yuvarlanır. Yağda kızartılır, (aylarca bu şekilde saklanabilir), Salçalı, et sulu sos hazırlanır, kaynayınca yuvarlamalar içine atılır. Önceden haşlanan nohut da içine atılır. Üzerine yoğurt dökülür, sonra da salça ve tereyağı ile yapılan kızgın sos serpilerek servis edilir.

 

YAVRU KAVURMASI

Malzemeler: Bütün tavuk, kırmızı taze biber, kırmızı toz biber, salça, domates, soğan, tereyağı ve zeytinyağı. 

Yapılışı: Kuşbaşı büyüklüğünde doğranan tavuk parçaları biraz haşlandıktan sonra, zeytinyağı ve soğanla kavrulur. Taze biber ve salça konulur, toz biber atılır, domates ilave edilir, az suyla kavrularak pişirilir. Yaz aylarında cacıkla tüketilmesi tercih edilir.

YAPRAK SARMASI

Malzemeler: Asma yaprağı, prinç, maydanoz, karabiber, salça ve soğan

Yapılışı: Önceden ıslanmış pirinç ile diğer malzemeler karıştırılır. Yapraklar haşlanıp soğutulduktan sonra içine karışım konur, parmak boyunda sarılır. Tencereye dizilir, (tam daire çıkarmak için tencerenin ortasına patates yerleştirilebilir) üstüne limon dilimleri konur. Kısık ateşte pişer, dileyen bol sarımsaklı yoğurtla yiyebilir.

PATLICAN KISTIRMASI

Malzemeler: Patlıcan, kıyma, soğan, karabiber, sarımsak, salça, nar ekşisi, maydanoz ve domates.

Yapılışı: Patlıcanlar pijama şeklinde soyulur, arası açılır, yağda kızartılır ve tepsiye dizilir. Kıyma, soğan ve diğer malzemelerle kavurur, patlıcanın arasına yerleştirilir. Üzerine domates dilimleri yerleştirilir. Suda eritilen salça dökülür ve  fırına yerleştirilir. Piştikten sonra servis edilir. 

SARIMSAKLI BİBER TURŞUSU

Malzemeler: Biber, patlıcan, Sarımsak, Zeytinyağı, nar ya da koruk ekşisi, tuz.

Yapılışı: Biber ve patlıcan doğranır, haşlanır. Sarımsak tuzla birlikte ezilir, zeytinyağı ile beyazlaşana kadar çırpılır. Nar ekşisi ya da koruk ilave edilir ve sulandırılır içine buz atılarak soğuk servis yapılır.

                                                                                                                                                                                                         

SÜTLAÇ

Malzemeler: Bir kilo süt, 250 gram pirinç, limon yaprağı (vanilya yerine), tarçın, şeker ve tuz.

Yapılışı: Pirinç ıslanır, suyu süzüldükten sonra elle ya da robotta kırılır. Kaynayan sütün içine pirinçler atılır, yarım saat süt ile pirinç, çok az tuz ve limon yaprağı ile pişer. Limon yaprakları çıkarılır, sonra şekeri verilir. Kaselere dökülür ve soğuması beklenir. Soğuduğunda üzerine tarçın dökülerek servis yapılır.

(UYSAL GIDA'NIN KATKILARIYLA HAZIRLANMAKTADIR)







 
Son Eklenen Haberler