Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Aslı Yasin ama millet artık mersine alışmış”

9 Nisan 2024, Salı 12:02
Son güncelleme: 9 Nisan 2024, Salı 16:14

     


Aydın’ın Efeler İlçesi’nde yaygın olan mersin ağacı dalları bayramlarda ve özel günlerde kabir ziyaretleri için kullanılmaya devam ediyor. Topladığı mersin dallarını satan Yasin Şahin, “Aslında Yasin denilmiş ama millet artık mersine alışmış, mezarlıklara mersin bırakıyorlar” dedi.

Efeler’in kırsal mahallelerinden mersin ağacı dallarını tek tek toplayıp demet haline getirip bayramlarda ve özel günlerde kabir ziyaretine gidenlere satıyor. Mersin’in demeti ise 25-30 lira arasında alıcı buluyor.

“YASİN-İ ŞERİF OKUYANLAR DA VARDIR AMA GENELDE MERSİN TERCİH EDİLİYOR”

Efeler’in Konuklu Mahallesi'nde yaşadığını belirten ve mersin satışı yapan Yasin Şahin, mezarlık ziyaretlerinde makbul olanın Yasin-i Şerif okumak olduğunu, ancak bunun zamanla mersin bitkisi bırakılması adetine dönüştüğünü belirtti. Aydın-Muğla Karayolu İmam Hatip Camii Kavşağı’nda topladığı mersin bitkilerini satan Yasin Şahin, “Bunları dağlardan tek tek topluyoruz ve burada satıyoruz. Ancak bu sene talepler biraz durgun. Ben bu işi yaklaşık 10-15 senedir yapıyorum, her bayram arefesi getirip burada satış yapıyorum. Aslında mezarlıklar için Yasin denilmiş ama millet artık mersine alışmış ve mezarlık ziyaretlerinde mersin bırakıyorlar. Artık bu adet haline gelmiş durumda. Tabii Yasin-i Şerif okuyanlar da vardır ama genelde mersin tercih ediliyor” diye konuştu.

“YAKINLARININ MEZARINA BUNLARI DİKEREK SEVGİLERİNİ İFADE ETMİŞ OLUYORLAR”

Bir diğer mersin satışı yapan Murat Yaşar, “Efeler’in Zeytinköy Mahallesi'nde oturmaktayız. Arefe günü mezarlık ziyaretine gidenler için mersin toplayıp getirdik. Bunları, Zeytinköy Mahallesi'ndeki kendi arazilerimizden topladık ve burada vatandaşa satıyoruz. Bu gelenek ise, bir gün Peygamber efendimiz bir kabirdeki kişinin azap çektiğini bildiği için o mezara yeşil bir bitki dikiyor. O dönemden bu yana mersin bırakmak adet haline gelmiş. İnsanlar her bayram öncesi yakınlarının mezarına bunları dikerek sevgilerini ifade etmiş oluyorlar. Ben yaklaşık 20 yıldır bu şekilde kendime ek gelir sağlamış oluyorum” açıklamasında bulundu. (ERDAL AYDIN)

 

DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYIN


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler