Takip Et

SON DAKİKA

"Engellilerin farkına varın"

6 Aralık 2017, Çarşamba 13:39

     


Altınokta Körler Derneği Aydın Şubesi polislere farkındalık semineri verdi. Seminerde konuşan Altınokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özen, vatandaşların, engellilerin farkına varması gerektiğini belirterek, “Engellilere istihdam alanları açıldı, kanunlar çıkartıldı fakat bireyler yanındaki engellinin farkına varmadığı sürece bir kanun çıkartmanın anlamı yok. Engellilerin farkına varın” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Altınokta Körler Derneği Aydın Şubesi, Efeler Polisevi’nde polislere farkındalık semineri verdi. Görme engellilerin toplumdan ne beklediğini anlatan Altınokta Körler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Bayram Özen, insanların daha duyarlı olmalarını istedi. Özen, kısaca kendi hayatından bahsettikten sonra, görme engellilerin kullandığı araç ve gereçlerden bahsetti. Özen, “Bundan 15 yıl öncesine kadar insanlar biz engellilerin var olduğunu bilmiyordu. 2005 yılında hükümetimizin çıkarmış olduğu engelli kanunları neticesinde engelliler için evde bakım ücreti çıkardı. Maaşın verilmeye başlanmasıyla birlikte artık insanlar ağaç kavuğunda bile engelli aramaya başladılar. Maalesef işin içine para girince böyle oluyor” dedi.

 

Engellilerin bağımsız hareket etmesini sağlayan en önemli aracın beyaz baston olduğunu belirten Özen, “Bir görme engellinin bağımsız hareket etmesini sağlayan en önemli faktör beyaz bastondur. Beyaz bastonunu kullanabilen görme engelli, tek başına kimseye ihtiyaç duymadan ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Beyaz bastonu trafikte kaldırdığımızda geçiş üstünlüğümüz bulunmaktadır. Tüm dünyada böyledir fakat maalesef bizim ülkemizde bu kurala pek uyulmuyor. Sürücülerin buna dikkat etmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

Görme engelliye yardımcı olurken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahseden Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Görme engelliye yardımcı olurken siz görme engellinin değil, görme engelli sizin kolunuza girmelidir. Böyle olunca görme engelli sizden bir adım önde olmuş oluyor. Dolayısıyla rampa ve kaldırımları fark edemiyor. Görme engelliyi bir yere oturtacağımız zaman özellikle sandalyenin ve koltuğun arka kısmına elini götürmesini sağlayın. Arkanda sandalye var oturun derseniz bir görme engelliye, arada eğer boşluk varsa, onu hesap edemez ve düşebilir.”

 

İnsanların bazen duyarsız davrandığına dikkat çeken Özen, “insanlar engelli rampasına park ediyor. Bir engelli ya da bir bebek arabası buradan nasıl geçecek. Lütfen! İnsanların buna dikkat etmesini istiyoruz. Engelliler için istihdam alanları açıldı, kanunlar çıktı ama biz bireyler, yanımızdaki engellinin farkına varamıyoruz. Bir farkındalık oluşturmadığımız sürece kanunu çıkartmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı. (ÖZGE SÖNMEZ)







 
Son Eklenen Haberler