Takip Et

SON DAKİKA

"Kadının Türk kültüründe ayrı bir yeri var"

5 Aralık 2016, Pazartesi 14:19

     


Türk Eğitim Sen Aydın Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Şenay Caner, 5 Aralık 1934 tarihinde yapılan yasa değişikliğiyle “Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı” tanındığını anımsatarak, Türk Kadınına verdiği değeri, sosyal yaşantımızın her alanında gösteren ve ifade eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dönemin hükümetlerinin ve TBMM'nin, kadınlarımızın siyasi hayatta layık oldukları yeri alabilmeleri için uğraştıklarını belirtti.

Caner, şunları kaydetti:

"Bugün kadınlarımızın büyük çoğunluğu, en temel insani haklarını dahi kullanmakta güçlüklerle karşılaşıyorlar. Atatürk, 'Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek, faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir' diyerek, kadının toplum içindeki önemini ortaya koymuştur. Bir zincirin gücü, en zayıf halkasının gücü kadardır. Kadın ne denli güçlü ise toplum da o denli güçlüdür. Kadınların en temel ekonomik, demokratik, sosyal, siyasal, medeni haklardan mahrum bırakılması, küçük yaşta evliliğe zorlanması, çalışma haklarının elinden alınması kabul edilemez bir durum olarak, toplumların geri kalmasına ve çöküşüne yol açacaktır. Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82. yılını kutladığımız, bugün de pek çok kızımıza eşlerini dahi seçme hakkı tanınmıyor. Aile içi şiddete, töre cinayetlerine kurban giden kadınlarımızın sayısı her yıl binleri bulurken, yönetim kademelerinde, sivil toplum örgütleri içerisinde, çalışma hayatında kadının adı neredeyse yok. Bu durum dahi birçok toplumdan daha önce seçme ve seçilme hakkı elde etmiş olan kadınlarımızın, 1934’ten bugüne kadar yaşadığı ihmali ortaya koymaktadır. Bir ülkede, getirilen hukuki düzenlemelerin toplumsal yaşama yansıması için toplumsal algının da bu yönde geliştirilmesi gerektiği gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Kadınların hukuki haklarını kullanması için yasal düzenlemelerle birlikte, hukuk kurallarını hayata geçirecek olan bireylerin de yeterli olgunluğa erişmesi ve uygun toplumsal kültürün oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle öncelik mutlaka, evrensel, eşitlikçi bir toplumsal kültür oluşturmak olmalıdır."

KADININ TÜRK KÜLTÜRÜNDE AYRI BİR YERİ VAR

Caner, kadının Türk kültüründe ve manevi dünyamızda önemli bir yerinin olduğunu da kaydederek, "Bugün hayatın her evresinde erkeklerle beraber, aynı koşullarda uğraş veren Türk kadınları, Türk ailesinin, Türk toplumunun ve Türk milletinin direği ve geleceğimizin güvencesidir. Kadınlarımızın çalışma hayatında ayrımcılığa uğradığı, sokaklarda kadın oldukları için cinayetlere kurban gittiği bir dönemde Atamızın verdiği bu değer ve kıymetin hala yeterince idrak edilememiş olmasından üzüntü duyuyoruz. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yılını kutlarken Mustafa Kemal Atatürk ve fikir arkadaşlarını saygıyla anıyor, kamuda çalışan çağdaş Türk kadınları olarak temel değerlerimizi korumaya kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz" diye konuştu. (SUAT DENİZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler