Takip Et

SON DAKİKA

''Anız yakmak toprağı öldürüyor''

5 Ekim 2016, Çarşamba 10:09

     


Ziraat Teknisyeni Erol Yanıkoğlu, Bozdoğan'daki birçok mahallede çiftçinin anız yakmaktan vazgeçemediğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Özellikle Bozdoğan'ın Kılavuz, Alamut, Kavaklı mahallelerinde anız yakılmasının devam ettiğini ifade eden Yanıkoğlu, toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesine neden olduğunu belirtti.

ORGANİK MADDE YOK OLUYOR

Silajlık mısır hasadını tamamlayan çiftinin mısırdan geriye kalan sapları yaktığını söyleyen Yanıkoğlu, "Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesi yok oluyor ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görüyor. Anız yakılması sırasında 0-5 santimetre derinlikte 250 santigrat dereceye ulaşan sıcaklık meydana gelir ve verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeler yok olur. Bir diğer husus ise; anız yakılırken komşu tarlalarının ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileriyle toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir" dedi.

TOPRAĞIN VERİMLİLİĞİ DÜŞÜYOR

Aydın'ın İç Anadolu Bölgesi'ne göre anız yakma konusunda daha bilinçli olduğunu belirten Yanıkoğlu, "Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder. Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Her yanlış uygulama gibi anız yakma ile de geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlar. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiler ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşür" diye konuştu. (MEHMET AKİF SÜTÇÜ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler