Takip Et

SON DAKİKA

Nazilli'de İncir Festivali yapıldı

5 Eylül 2014, Cuma 16:57

     


Nazilli 2'nci Uluslararası İncir Festivali’nin ev sahipliğini geçen yıl olduğu gibi bu yılda Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası yaptı.

Nazilli Belediye Meydanındaki festivale Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Garnizon Komutanı Personel Albay Ekrem Turan, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Baki Deniz, Nazilli Emniyet Müdürü M. Ali Berksoy, Nazilli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, Nazilli MHP İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, daire müdürleri, muhtarlar, üreticiler, incir işletme sahipleri ile vatandaşlar katıldı.

Aydın’da en fazla taze incir üreten ilçenin Nazilli olduğunu, Nazilli’de incir üretimini teşvik etmek, iyi tarım uygulamaları ile kaliteyi artırmak Nazilli'ye gelir sağlamak ve tanıtmak amacıyla festivaller düzenlemeye devam edileceğini söyleyen Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, “Ülkemiz ürettiği 285 bin ton taze incir ile dünyada ikinci sırada yer alıyor. Aydın'da Türkiye İstatistik Kurumu 2012 verilerine göre ülkemiz incir üretiminde yüzde 65’lik oranla Türkiye’de birinci sırada bulunuyor. Aydın'da üretilen incirin büyük bir kısmı kurutmalık incire ayrılmakla beraber 60-65 bin tonluk incir pazarının birinciliğini elde tutuyor. Ticareti yapılan kuru incirin yüzde 50’ si ilçemizde üretilmektedir. İhracatı yapılan incir ilçemize 25 milyon dolar civarında bir dış gelir getirmektedir” dedi.

"İNCİR DEYİNCE AKLA NAZİLLİ GELİR"

Türkiye'de kuru incir üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin Aydın'dan bu rakamın yüzde 25'inin de Nazilli’den sağlandığını hatırlatan Okur, "Dünya'da incir denince akla Türkiye, Türkiye’de Aydın, Aydın’da da incir denince Nazillimiz akla gelmektedir. Bu üretimin sağlanmasında üreticiden sanayicisine işçisinden ihracatçısına kadar tüm emeği geçenleri canı gönülden kutluyorum” diye konuştu.

İNCİR AĞASI DEĞİŞTİ

Konuşmaların ardından Nazilli Belediyesi Mehteran Ekibi, Nazilli Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Nazilli YOFDER folklor ekibi HÜHOT Hacettepe Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu, KKTC Güzelyurt Halk Dansları Topluluğu ve Fethiye Yörükler Derneği Yörükler Folklor ekibi gösterilerini sundu. Yapılan gösterilerin ardında 32 incir üreticisinin katıldığı en iyi en kaliteli incir yarışmasında dereceye giren 4 üreticiye ödülleri verildi. Geçen yıl ki festivalde festivale katılan incir üreticilerinin incirlerine en yüksek fiyatı vererek İncir Ağalığına seçilen Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü bu festivalde ağalığı kilo başına 41 lira vererek açık arttırmaya katılan Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt’e kaptırdı. 41 kere maşallah diyerek, kilo başına 41 lira veren Ziya Aksüt’e ağalık kasketini ve poşusunu eski ağa Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü taktı. (İHA)







 
Son Eklenen Haberler