Takip Et

SON DAKİKA

"Zeytinimize ve incirimize sahip çıkalım"

5 Haziran 2017, Pazartesi 16:05

     


Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Derneği Başkanı Mehmet Vergili, “Biz vatandaşlar olarak çevremize, havamıza, suyumuza, köylüler olarak zeytinimize, incirimize sahip çıkmazsak, bilin ki kimse buna sahip çıkmayacak” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Vergili, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, platform üyeleriyle birlikte Sevgi Yolu’nda basın açıklaması yaptı.

İlk olarak Dünya Çevre Günü’nün tarihçesiyle ilgili bilgi veren Vergili, “Birleşmiş Milletler, 1972'de İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımıyla düzenlediği zirvede, 5 Haziran’ın çevre günü olmasını oy birliğiyle kabul etti. Günün önemi gereği AYÇEP olarak, çevresel sorunları dile getirmek gayesiyle bu etkinliği düzenledik” dedi.

Konuyla ilgili sözleşmelere Türkiye’nin de onay verdiğini belirten Vergili, “Ama onay vermek, karar almak bir şey ifade etmiyor. Önemli olan bu kararların uygulanması. Uygulanıyor mu? Uygulanmıyor. Nasıl uygulanmıyor? Çünkü dünyada altının çizilmesi gereken belli şeyler var. Evet, sanayi de olacak tarım da olacak ama insanların yaşam ve sağlık hakları da olacak” diye konuştu.

 

“AYDIN’IN YÜZDE 85’İ TARIM DIŞI BIRAKILIYOR”

Aydın coğrafyasının yüzde 85’inin tarım dışı bırakıldığını savunan Vergili, “Aydın’daki insanların mülkiyet hakları elinden alınıyor. İşin garabeti, Aydın birinci sınıf bir coğrafya ve tarım coğrafyası olmasına rağmen, dünyanın en güzel cennet köşelerinden biri olmasına rağmen, inadına, bu cennet köşe, vahşi jeotermalin uluslararası şirketleri tarafından yok edilmeye çalışılıyor. Yok edilirken ne oluyor? İnsan, canlı, cansız her şey yerinden yurdundan edilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Aydın halkına tarım ürünlerine sahip çıkmaları çağrısında bulunan Vergili, “Biz vatandaşlar olarak çevremize, havamıza, suyumuza sahip çıkmazsak, köylüler olarak zeytinimize, incirimize sahip çıkmazsak, bilin ki buna kimse sahip çıkmaz” diye konuştu.

 

“BÜTÜN OVALAR ‘BÜYÜK OVA’ OLMALI”

Aydın’da üç havzanın ‘büyük ova’ ilan edilmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vergili, “Aydın Ovası’nın 250 bin dekar arazisi var. Sen kalkıyorsun 5, 10 bin, 20 bin dönüm, Büyük Menderes’e yakın yerleri büyük ova statüsüne alıyorsun. Niye kandırıyorsunuz kardeşim? Peki Söke Ovası, Çine Ovası, Nazilli Ovası ne oluyor? Aydın’ın dağları da ova değil mi arkadaşlar? Aydın’da hangi toprak atıl durumda? Bu anlamda, bu düzenlemenin bir kandırma olduğunu söylüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Aydın’ın bütün ovalarının ‘büyük ova’ kapsamına alınması gerektiğini kaydeden Vergili, Büyük Menderes Havzası’ndaki kirliliğin araştırılması için CHP ve MHP’nin önerge verdiğini, bu önergelerin AK Parti tarafından reddedildiğini dile getirdi.

Katılımcıların ‘Vahşi madenciliğe hayır’, ‘su hayattır’, ‘zeytin-incir bitti’, 'kanser olmak istemiyorum' yazılı dövizler taşıdığı basın açıklamasına Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, CHP Efeler İlçe Başkanı Selim Gürgün ve vatandaşlar katıldı. (KIVANÇ UĞUR)

HABER VİDEOSU

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler