Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’a Çin’den “Dost şehir” geliyor

5 Nisan 2017, Çarşamba 14:24

     


Çin heyeti, Aydın'a 'dostluk' ziyareti yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ve Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Huang Xuanping ile beraberindeki heyet, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’ı ziyaret ederek “dost şehir” olma teklifinde bulundu. Vali Koçak, diplomatik yollardan gelecek bir talebi belediye meclisine ileteceklerini belirterek, “Onlar da bu talebi memnuniyetle karşılayacaktır” dedi.

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen 12 kişilik heyet, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak’ı, Aydın Ticaret Odası’nı ve Aydın Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette iki şehrin “kardeş şehir olması” gündeme geldi.

Çin heyetini ağırlayan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Çin halkıyla Türk halkı arasında çok köklü, tarihi, kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkiler bulunduğunu hatırlattı. İki ülkenin ekonomik büyüme anlamında benzerlik gösterdiğini ifade eden Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki ülke, dünyada hızlı büyüyen iki ekonomiye sahip ülkelerdir. Son 10-15 yıla baktığınızda, ortalama büyüme hızı ilk 5’te olan iki ülkeden bahsediyoruz. Aynı zamanda her iki ülke de G20 üyesidir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olması nedeniyle uluslararası ilişkilerde önemli yeri var ve bizim uluslararası alandaki önemli partnerlerimizden biridir. İki ülkenin hızlı büyümesinin sonucu olarak, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Diplomasinin türlerinden biri de doğrudan diplomasidir. Bunlar, iş dünyasının kendi arasında geliştirdiği milletler arası ilişkiler ve şehirlerin ön plana çıktığı ilişkilerdir. Bugün, bunun örneklerinden birini yaşıyoruz. Biliyoruz ki, hem Gansu Eyaleti’nin hem de Aydın’ın, bu iş birliğini geliştirmek için önemli potansiyelleri var. Özellikle, turizm, tarım ve ticaret konusunda çok önemli iş birlikleri geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Tabii kaynaklar, iki şehrin aralarında ilişkileri geliştirebilecekleri başka bir alandır. Önümüzdeki 10 yıl için, Gansu Eyaleti’nin önemli bir strateji geliştirdiğini biliyoruz. Biz de Aydın olarak 5 yıl içinde ihracatımızı 5 kat artırarak 3 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz. Bu konudaki önemli partnerlerimizden birinin Gansu Eyaleti olacağını ümit ediyoruz. Ziyaretin bu ilişkilerin güçlü başlangıcını tesis etmesini temenni ediyoruz.”

 

“DOST ŞEHİR OLALIM”

Sözlerine “Selamünaleyküm” diye başlayan Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Huang Xuanping, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Vali Koçak’a, yoğun programı içinde zaman ayırdığı için teşekkür eden Xuanping, “Ziyaretimizin amacını, iki dost şehir oluşturmaktır. İki büyük ülke, kültür olarak birbirine bağlıdır. İpek Yolu’nun birbirine bağladığı iki ülkenin dostluğunun sonsuza kadar sürmesini ümit ediyorum. İpek Yolu toplam 4 bin kilometre uzunlukta. Gansu, bu İpek Yolu’nun “altın kısmı” olarak adlandırılıyor. Gansu bölgesi, doğal kaynaklar bakımından zengin bir bölgedir. Yenilenebilir enerji, metal ve biyomedikal ürünler bakımından çok geniştir. Tarım bakımından Aydın ile benzeşiyor. Sayın Vali'nin de söylediği gibi tarım, turizm ve ticaret konusunda geniş iş birliği yapabiliriz. Sayın Vali’yi ve Aydınlı firmaları Gansu eyaletine davet ediyoruz. Gelip görün, neler yapabileceğimizi değerlendirelim. Önce Gansu ve Aydın’ı iki dost şehir yaparak daha fazla ticaret için yol açabiliriz. Gansu’da her yıl 6-9 Temmuz günleri arasında turizm ve ticaret fuarı yapılıyor. 22 yıldır yapılan bir fuar. Bu sene sayın Vali'mizi ve ticaret yapan firma temsilcilerini davet ediyoruz. Bu fuar, Gansu’yu anlamak için çok iyi bir fırsat. Bu sefer, ben kendim buraya geldim. Aydın ile Gansu'nun iki dost şehir olması talebimizi size sunuyorum. Siz de kabul ederseniz, 6-9 Temmuz’daki fuarda dost şehir olma kararını imzalayabiliriz.”

Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, 6-9 Temmuz arasındaki fuara Aydın’dan ticaretle uğraşan bir heyetin katılacağını düşündüğünü, kendisinin de programı uygun olması halinde katılmayı istediğini belirtti. “Dost şehir” olma talebini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Koçak, “Ancak bizde bu yetki, belediye meclislerinde. Eğer talep, diplomatik yollardan ulaşırsa belediye meclisine bildiririz. Eminim onlar da bunu memnuniyetle kabul edeceklerdir” dedi.

Çin heyeti, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak'a, hat sanatıyla yazılan Arapça ve Çince olarak "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" yazılı afiş hediye etti. Vali Koçak da misafirlerine zeytinyağı ve incir yer alan hediye sepeti verdi.

Çin heyeti, valiliğin ardından Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Ziyaretlerde, iki şehir arasında yapılabilecek ticari faaliyetler konuşuldu. Temasların önümüzdeki süreçte de devam etmesi için fikir birliğine varıldı. (NACİ ERİŞ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler