Takip Et

SON DAKİKA

"Kadın varsa güven ve estetik de vardır"

3 Aralık 2019, Salı 08:00

     


Zaman; belki de müdahale edemediğimiz, durduramadığımız en büyük güç... Ne de olsa ipler bizim elimizde değil; olsa da bir çırpıda bitirip koparacak gibiyiz. O yüzdendir ki zamanı iyi değerlendirmek, kaliteli insanlarla yaşam sürmek en büyük lüksümüz olabilir. Ve tabii gelişmek, üretmek, var olma savaşı, aile; hayatın en ağır kavramları gibi görünse de dengeyi sağladıktan sonra her şey hoş bir edayla akıp yolunu bulabilir. 'Güçlü Kadınlar' yazı dizimizde bugün, hayatın akıp giden ritmini NBüger Asansör'ün genç yöneticisi Meltem Büger ile konuştuk. Kadına, sanata, spora, sağlığa dair notlar derledik. Özetle; yaşam alanlarımızda kadın varsa güven vardır. Üretmek ve sürekli gelişim halinde olmak da hayat felsefemizin temel yapı taşıdır.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

MELTEM BÜGER KİMDİR?

Meltem Büger (27), İzmir doğumluyum. İzmirliyiz ancak babamın işinden kaynaklı uzun zamandır Aydın’da yaşıyoruz. Ortaokulu TED Koleji, lise öğrenimimi Koçarlı Anadolu Lisesi ve üniversiteyi de Denizli Pamukkale Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde okudum. Aile işletmemiz olan NBüger Asansör’de 5 yıldır çalışıyorum. Annem Esin, babam Necdet, kardeşlerim Ecem (22) ve Ceylin (10) ile birlikte yaşıyorum.

NE İŞ YAPIYORUZ?

BEN NE YAPIYORUM?

Biz asansör imalatı, montajı ve bakım işlerini yapıyoruz. 25 yıllık bir firmayız. Asansör ile ilgili akla gelen her kalemde var olduğumuzu söyleyebilirim. NBüger Asansör’de mühendis olarak çalışıyorum. Aynı zamanda yöneticiyim. Mühendislik yaptığım zaman dilimlerini seviyorum. Özellikle satış yapmak beni mutlu ediyor. Yaptığım iş bana zor gelmiyor. Asansörde zaten ortaya koyulan bir iş var. Sıfırdan bir üretim yok ancak geliştirilebilir ve eklenebilir durumlar olabilir. Çalışırken keşfetmek odağımdadır. Ben işe ilk girdiğimde her alanda çalıştım. Depoda, ustalarla montajda, satışta ve diğer her birimde bulundum. Kendi ustalarımızdan çok şey öğrendim. Kurslara gittik, ne nasıl yapılır bunu gördüm. Muhasebeye kadar her alanda var oldum, öğrendim, uyguladım ve şimdi tam olarak işimin başındayım.

GELİŞİM, DİYALOG, ÖĞRENME

İşimin en güzel yanı, gelişim halinde olmak. İnsanlarla diyalog halinde olmak öğrenmeyi hızlandırıyor. Yeni insanlar tanıdığınız kadar öğreniyorsunuz. İletişimi, idare etmeyi, doğruyu yanlışı daha net görüyorsunuz. Mesela çok fazla fuara gittim. Sürekli sipariş verdiğim insanlarla yüz yüze tanıştım, çevremi geliştirdim. Gencim ama sektörde biraz tecrübem olduğunu söyleyebilirim.

NEREDEYİZ? İŞİN MANTIĞI NE?

NBüger Asansör olarak yurt dışında da faaliyet gösteriyoruz. Nijerya, Kosova ve Gürcistan’da markamız var. Amacım yurt dışı ağımızı geliştirmek, genişletmek ve hacmini artırmaktır. Meltem olarak hedefimi sorarsanız; imalat kısmında var olmak istiyorum. Ülkemizdeki asansör işi genelde bakım kısmıyla para kazanıyor. Bu aşama beni çok memnun eden bir durum değil. Elbette ki kazanalım ama daha fazla üretmek lazım. Mantık üretim üstüne olursa istihdam ve kazanç artacak. Ben zamanla kendimi yurt dışı standartlarında geliştirmeye çalışıyorum.

EMİN ADIMLARLA İLERLEMELİYİZ

Bizim en büyük sıkıntılarımız yönetmeliklerin uygulanma aşamasında oluyor. Bunun için ülke olarak kat edeceğimiz çok fazla yol var. Ekonomik olarak herkes zor zamanlar geçiriyor. Her şeye rağmen üretim ve istihdam adına bir ayağımızı yurt dışında tutarak çalışmaya çalışıyoruz. Ama o kadar da kolay olmuyor; emin adımlar atmak gerekiyor. Boş bir adım her şeyi alt üst edebilir. Bütün emekler yok olur.

HEDEFLER, İLKELER VE YÖNTEMLER

İşimle ilgili büyük hedeflerim var; yurt dışındaki üretim ağımızı genişletmek ve markamızın adını birçok ülkede görmek ve göstermek istiyorum. Kumanda panosu imalatını yapmak ve kendi ihracat yaptığımız ülkelerin yelpazesini genişletmek de hedeflerim arasında. Bütün hedeflerimi hayata geçirmek için yöntemlerimizi doğru belirlemek gerekiyor. İş ahlakımız ve ilkelerimizden de ödün vermek istemiyoruz. Her anlamda örnek, saygın ve sağlam adımlarla büyüyen bir firma olmanın altyapısını sağlam kurmak istiyoruz. Zaten altyapımız çok güçlü bunun ağını genişletmek de benim elimde.

KADIN VARSA, GÜVEN VE ESTETİK DE VARDIR

Mesleğimin şirketime kattığı en güzel özellik; son yönetmeliklere göre asansör firmaları bir Elektrik ve Elektronik Mühendisi bulundurmak zorunda. Ben bu mesleği seçmeseydim benim yerime başka bir isim olacaktı. Zaten ben bu okulu aile firmasında çalışmak için seçtim. İsteyerek ve severek okudum. Sürekli kendimi geliştirerek katkı sağlamaya çalışıyorum. Ayrıca ben bir işletmede kadın varsa daha güvenilir ve estetik olduğunu düşünüyorum. Erkeklerin hakim olduğu bir sektör gibi görünse de asansör; aslında öyle değil. Şanslı ve avantajlıyım, tecrübelerimi babamla yaşadım. Bu da mesleki deneyimlerimi fazlasıyla artırdı. Bu sektörde ayaklarım yere sağlam basıyor.

YÖNETİCİ OLMAK YERİNE EKİP OLMAYI TERCİH EDİYORUM

Ekonomik krizlerde firmalar birbirini idare edebilir, fırsatları varsa. Ancak bu zor zamanları personele yansıtmamak gerekiyor. Hem yüksek motivasyon hem de üretimin devamını sağlamak gerekiyor. İşte bu noktada kriz yönetimi giriyor devreye. İşçi para kazanmak için çalışıyor. Parasını geç alınca motivasyon düşüyor. İşletmeci olarak bunu dengelemek ve yönetmek gerekiyor. Ben aslında hiç yönetici olmadım. Ekip lideri ruhu ile çalıştım. İyi bir işletme sahibi olmak; okumakla değil de yaşayarak anlaşılabiliyor.

ZOR BİR KADINIM, NE İSTEDİĞİMİ BİLİRİM

Akrep burcuyum, özelliklerini de sonuna kadar taşıyorum. Kıskancım ama mantık çerçevesi içinde. Detaycı bir kadınım, doğallığı severim. Rahat olmak, giyinmek benim için önemlidir. İkili ilişkilerde dominant bir yapım var ama aslında iletişimi çözseler gayet de hoş olabilirim. Zor bir kadın olduğumu söyleyebilirim ama ne istediğimi de bilirim. İşte bu noktada ben söylemeden karşımdakinin beni iyi tahlil edip ne sevdiğimi, istediğimi bilmesini ve ufak tefek tatlı ısrarlarda bulunmasını isterim. Bana sürpriz yapılmasını ve yapmayı da çok severim. İnsanları analiz etmek hoşuma gidiyor, farklı olmayı severim. Güzellik ve estetik anlayışıma değinirsek; Güzel olan doğal olandır. Bakımlı olmak her şey için önemlidir. Çirkin yok; bakımsızlık var. Bunu bir apartman için de düşünebiliriz bir insan için de. Benim bir insanı sevmem için onun doğal olması gerekiyor. Yapmacık olan her şey beni uzaklaştırıyor. Niyet kötüyse; mevki makam ve para anlamsız oluyor.

GELİŞİM HER ŞEYE BAĞLI

Üreten insanda gelişim her şeye bağlıdır. Şehrin, insanın, doğanın gelişiminde de insanın etkisi büyüktür. Yaşadığımız şehrin gelişiminde mutlaka yerel yönetimlerin etkisi vardır ancak tek başına sorumlusu da değildir. Bir bütündür; herkesin yapabileceği ve sunacakları vardır. İstemek önemlidir. İnsan ilişkileri sağlıklı olmazsa gelişim olamaz. Aydın'ın gelişememesini toprağa bağlıyorum. Bu ifade yanlış anlaşılmamalı. Toprak en büyük üretim gücü. Ama örnek olarak; toprak zengini olanların aile bireyleri geri toprağa dönmüyor. Ya da toprakla uğraşanlar gelişmişliği kabul etmiyor. Yeni nesil gidiyor, kalan nesil de gelişmişliği kabul etmiyor. Gelişim her anlamda olmalı. Sahip olduklarımızın kıymetini bilip tanıtımını yeterli yapmıyoruz. Dünya sofralarını süsleyecek, tatlandıracak ürünlerimiz var ama dış pazarda çok azız.

HAYAT FELSEFEM GELİŞİM ÜZERİNE KURULU

Her zaman gelişmek ve bir şeyler öğrenme üzerine kuruluyum. Kendimle savaş halindeyim. Atları çok severim, bana başarıyı ve hırsı hatırlatıyor. Asil bir ruhu anlatıyor. Çalışma hayatında ve sosyal hayatta kurallara uyan bir kadın değilim. Mutlaka katılımcı olmak tarafındayım.

AİLE, ÖZEL BİR KAVRAMDIR

Aile, her zaman her daim yanımda olacak bir kavramdır. Ailemi çok seviyorum. Birbirimize çok bağlıyız. Annem ve babamdan gelen bir duygudur. Bize bağlılığı anlatan ve her zaman hatırlatan bir çift olmuşlardır. Ben duygusal bir kadın olduğum için aile benim için özel bir kavram ve anlamdadır.

SANAT, SPOR VE HAYAT

Sporda da yeniliği severim. Düzenli yapmaya çalışıyorum ancak çok da iyi olduğumu söyleyemem. Spor yapmak beni mutlu ediyor, benim için önemlidir. Sanatı severim ancak yoğunluklardan kaynaklı yönelimler değişebiliyor. Bu dönem spor ve İngilizceye odaklandım. Sinemaya gitmeyi çok seviyorum. Sağlıklı beslenme hayat tarzım olmuştur. Fast Food tarzı beslenmeyi kabul etmiyorum; tercihim değil.

KADIN KADINA ÇALIŞMAK, DAYANIŞMAK

Kadın kadına çalışmayı, dayanışmayı çok severim. Güçlü kadın; birine muhtaç olmayan, kendi ayakları üzerinde duran kadın demektir. Bunun için birçok kadın bedel ödüyor, çok çalışıyor. Şartlar her kadın için maalesef ki aynı şansları barındırmıyor. Mücadele eden kadın güçlüdür. Güçlü kadın profili sadece çalışmakla olmaz. Mutlaka bileşenler farklıdır.

GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ SEKTÖR

Kadınların sosyal ve iş yaşamında daha fazla yer almasını istiyorum. Güçlü kadın, güçlü sektör kavramı birlik ve dayanışma ile olur. Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD) Yönetim Kurulu Üyesiyim. Birçok sosyal projeye imza atmaya çalışıyoruz. Özellikle kız çocuklarının okuması, kadın istihdamı noktasında girişimlerimiz ve projelerimiz oluyor. Kadınlara fırsat sağlamak bizim görevimiz.

AŞK; ÖZEL BİR ŞEY!

Sevmek, üretmek, paylaşmak bir gereksinim olabiliyor. Bencil bir insan değilim, sevdiklerimi önemserim. Mutlu olmak benim için önemli. Aynı zamanda mutlu etmek de önemli. İnsan sadece gelişmek ve daha iyi şartlarda yaşamak için yaşamıyor; aynı oranda başkalarına fayda sağlamak için de yaşar. Yani hayat bir bütün… Aşk; özel bir şey! Çoğu insan temel kavramlar içerisinde bakıyor; ama sevmek elektrik işi. Kişinin kalbini sevmek güzelleştiriyor. Ben sevmeyi seviyorum. Sevdikten sonra çok verici olabilirim; sevmek taraftarıyım. Kısacası hayat sandığımızdan daha kısa. Aslında hedeflerimizin yolu uzun gibi görünse de ne istediğimizi bilip emin adımlarla yürümeliyiz. Her alanda, her anlamda... (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler